Advent u gradu Zrinskih

Već nekoliko godina za redom, Čakovec tijekom prosinca postaje nezaobilazna adventska destinacija. Tako će biti i ove zime, sudeći po programu manifestacije koji je  predstavljen na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u čakovečkoj Gradskoj vijećnici.

Program Adventa u gradu Zrinskih predstavili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca Boška Ban Vlahek, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan i predstavnik sponzora Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec Vilim Simon.

Program ovogodišnjeg Adventa počinje u subotu, 2. prosinca, a traje do nedjelje 24. prosinca. Organizirane su brojne radionice, predavanja, predstave, izložbe te razne akcije. „Čakovec će i ove godine zablistati u adventskom ruhu, a mjesec koji je pred nama, zahvaljujući brojnim sadržajima organiziranim u gradu, prilika je da svi zajedno uživamo u blagdanskom ozračju.“, rekao je, među ostalim čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Provjeren i sadržajni program ove godine upotpunjen je s programom koji se organizira u Starom gradu u Čakovcu, tu je i klizalište na Trgu Republike.  Na svoje će posebno dođi najmlađi, za koje je predviđeno mnoštvo programa poput dolaska svetog Nikole. „Advent u gradu Zrinskih posljednja je manifestacija koju u godini zajedno organiziraju Turistička zajednica i Grad Čakovec, te je samo točka na i uspješne sezone događanja u našem gradu“, rekao je Kovač, te pozvao sve da dođu u središte grada i dožive čakovečki Advent.

Predstavljajući duhovni dio programa, gvardijan fra Željko Železnjak, naglasio je da 4. prosinca počinju mise zornice, koje su posebno dobro prihvaćene među vjernicima u Čakovcu. Mise svakog radnog dana tijekom Došašća počinju u 6 sati, a nakon njih u župnom klubu bit će druženje. Velika ispovijed bit će u srijedu 20. prosinca u crkvi sv. Nikole biskupa. Inače 6. prosinca, dan svetog Nikole župni je blagdan koji će se obilježavati tri dana. Na sam dan, održat će se večernja misa uz nazočnost svećenika cijelog dekanata. Svako paljenje adventske svijeće posvećeno je jednoj skupini građana. Prvu pale policajci, drugu vatrogasci, treću branitelji, a četvrtu medicinsko osoblje. Župa organizira i darivanje djece povodom sv. Nikole. Ono će biti u nedjelju 10., u Katoličkom domu, nakon završetka svete mise u 9 sati.

„Izuzetno mi je drago što je program koji se održava u Starom gradu ove godine dio cjelokupnih adventskih događanja u Čakovcu. Središnji događaj Adventa u Starom gradu je izložbe Ljudstvo međimursko, imaš blaga i ljudstva – nematerijalna baština Međimurja, a program koji smo mi organizirali, izvrsno će se nadovezati na ostala događanja u gradu.“, rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan. Izložba na kojoj će se predstaviti petnaest zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara iz Međimurja, otvara se u petak, 1. prosinca, postavljena je u Izložbenom salonu Muzeja, a bit će otvorena do 28. siječnja iduće godine.

Voditeljica Turističkog ureda Boška Ban Vlahek, detaljno je predstavila program istaknuvši da će se program odvijati u cijelom Čakovcu, od Franjevačkog trga, preko crkve sv. Nikole, Scheierove zgrade i Starog grada, pa sve do Centra za kulturu. Već ove subote, čakovečki vrtići pripremili su program pod nazivom Bijela čarolija. Tu je i kuća Djeda Mraza božićne predstave, te Adventski sajam na Franjevačkom trgu. U subotu navečer, nakon paljenja prve adventske svijeće, uključit će se postavljena adventska rasvjeta. Posljednje subote prijepodne kod gradskog sata ,organizirano je tradicionalno druženje uz čaj i hot-dog, koji je osigurao glavni sponzor, čakovečka Mesna industrija Vajda d.d.

Na konferenciji je govorio i predstavnik Vajde d.d. Čakovec Vilim Simon, koji je naglasio da ova tvrtka u Čakovcu radi preko stotinu godina, te da im je zadovoljstvo što se na ovaj način mogu uključiti u adventski program.

[pdf-embedder url=”https://www.visitcakovec.com/wp-content/uploads/2017/11/PROGRAM_ADVENT_2017.pdf”]