KAZALIŠNOJ DRUŽINI PINKLEC ČETIRI NAGRADE NA DVA VRLO VAŽNA FESTIVALA – NAJ, NAJ, NAJ FESTIVALU U ŽAR PRICI i FESTIVALU ZA DJECU MALI MARULIĆ

U prvoj polovini travnja Kazališna družina Pinklec gostovala je na dva vrlo važna festivala i osvojila 4 nagrade.

Naj, naj, naj festival u Žar Ptici održan je od 4. do 8. travnja, a Kazališna družina Pinklec na njemu je gostovala s predstavom ”S razlogom” (u režiji Morane Dolenc) te osvojila Nagradu za promicanje neverbalnog kazališnog izraza (MORANA DOLENC, za predstavu S razlogom u izvedbi Kazališne družine Pinklec Čakovec i LOFT-a.)

Nekoliko dana kasnije, na festivalu hrvatske drame za djecu i mlade Mali Marulić u Splitu, koji je održan od 10. do 13. travnja, sudjelovali smo s čak dvije predstave i osvojili tri nagrade:

  • Nagrada za najbolje kolektivno glumačko ostvarenje – ansamblu predstave PUŽ MUŽ (Igor Baksa, Davor Dokleja, Mario Jakšić i Bruno Kontrec), režija: Romano Bogdan
  • Nagrada za najbolju režiju – Anici Tomić za režiju predstave PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA
  • Nagrada za najbolji tekst – Tanji Novak za tekst predstave PUŽ MUŽ

Obrazloženje:

NAGRADA ZA NAJBOLJE KOLEKTIVNO GLUMAČKO OSTVARENJE

Većinom glasova se dodjeljuje ansamblu predstave PUŽ MUŽ, Kazališne družine Pinklec. Ujednačeni glumačko izvedbeni jezik nadopunjen individualnim karakterizacijama stvara na sceni ozračje veselja i užitka u zajedničkoj igri. Taj užitak neposredne igre spontano se prenosi u publiku i kao doživljaj, ali i kao poruka same predstave.

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Jednoglasno se dodjeljuje ANICI TOMIĆ za režiju predstave PREKO SEDAM MORA, PREKO SEDAM GORA. Anica Tomić čvrstim redateljskim rukopisom suvereno okuplja sve kazališne elemente predstave u kompaktnu i homogenu cjelinu. Slijedom toga pred nama izranja ujednačena kolektivna igra koja izvrsno korespondira sa samim sadržajem predstave – pitanjem izbjeglica te prihvaćanjem drugačije kulture.

NAGRADA ZA NAJBOLJI TEKST

Većinom glasova se dodjeljuje TANJI NOVAK za originalni dramski tekst PUŽ MUŽ. Inspirirana dječjim brojalicama i igrama Tanja Novak kreira maštovit svijet životinja u kojem se njeguju radost i neposrednost zajedničke igre. Takva igra predstavljena je kao posebna vrijednost u tom imaginarnom svijetu što je diskretna pouka koju dječja publika lako može razumjeti, a nadamo se, i prihvatiti.

 

PREDSTAVA THE WALL DRAMSKOG STUDIA DADA NAJBOLJA NA 20. SUSPRETU PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE 20. HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ

Prosudbena komisija 20. SUSRETA PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HC ASSITEJ u sastavu Frana Marija Vranković redateljica, Marijana Matoković glumica i Bruno Margetić dramaturg, 12.4.2018. u Bjelovaru je dodijelila Nagradu za najbolju predstavu u cjelini čakovečkom Dramskom studiju DADA KD Pinklec za predstavu THE WALL (autorica Kristina Štebih, režija Davor Dokleja).

Time se direktno plasirala u Šibenik na Međunarodni festival djeteta gdje je na rasporedu 23. lipnja u HNK Šibenik.

S predstavom THE WALL Dramski studio Dada sudjelovao je i na Festivalu kazališnih amatera u Prelogu, koji je održan od 13. do 15. travnja i osvojio nagradu za najbolju žensku ulogu – Asja Vidović.

 

SHOWCASE U ORGANIZACIJI HC ASSITEJ

Kazališni Epicentar u travnju 2018. je organizirao prvi Showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj na kojemu je bilo prikazano 13 predstava za djecu i mlade u produkciji deset hrvatskih kazališta i umjetničkih organizacija. Showcase se održao u pet gradova (Varaždin, Čakovec, Osijek, Karlovac i Zadar), a osim što je domaća publika imala priliku vidjeti razne produkcije, na Showcaseu su uz njih, predstave gledali i strani producenti raznih festivala i kazališta za djecu i mlade i/ili lutkarskih kazališta. Pinkleci su odigrali predstave ”A tko si ti?” i ”S razlogom”.

 

KAČ – KULTURNE TRIBINE UČITELJSKOG FAKULTETA – ČAKOVEC

Umjetnički ravnatelj i redatelj KD Pinklec, Romano Bogdan, i glumac te voditelj Dramskog studija Dada KD Pinklec, Davor Dokleja, gostovali su u travnju na Kulturnoj tribini Učiteljskog fakulteta – Čakovec. Vrlo zanimljiva tribina održava se već neko vrijeme na Učiteljskom u Čakovcu. Svaki mjesec gosti tribine su poznati kulturnjaci našega kraja. Nakon ŠAF-a, Kristijana Novaka došao je red i na Pinklece. Organizatorica tribine, docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Adrijana Kos Lajtman, pozvala nas je da studentima približimo naš rad.

 

PINKLECI U SVIBNJU PONOVO S RUKSAKOM PO HRVATSKOJ

Jedan od nama dragih projekata Ministarstva kulture RH ponovno je Pinklece uvrstio u svoj program. Radi se naravno o projektu Ruksak (pun) kulture. Pinkleci će u svibnju s predstavama Pola-pola i Puž muž obići Ivansku, Bjelovar, Imotski i Slatinu. Nakon svake predstave održat će i radionice s djecom. Živio Ruksak (pun) kulture

 

ZA DAN GRADA PUŽ MUŽ KAO POKLON GRAĐANIMA

Nedavno nagrađenu predstavu Puž muž Čakovčanke i Čakovčani moći će vidjeti povodom proslave Dana Grada 27.5. u 16 sati u Perivoju Zrinskih. Ako još postoji netko tko tu predstavu nije vidio ovaj put nema isprike. Potpuno besplatno i u potpuno .drugačijem okruženju možete vidjeti puža, žapce i ostale životinjice kako skaču i broje brojalice… Vidimo se u našem parku!

 

IZVEDBE KD PINKLEC U SVIBNJU

2.5. 2018. POLA-POLA – Ivanska (13:00)

4.5. 2018. PUŽ MUŽ – Bjelovar (10:00)

7.5. 2018. SUPERJUNACI – za škole, CZK (10:00)