Otvorenje izložbe Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine umjetnice Ive Lulić

U petak, 18. listopada 2019. s početkom u 18.00 sati u zgradi Scheier održat će se otvorenje izložbe kojim će se predstaviti ciklus fotografija umjetnice Ive Lulić pod nazivom Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine. Izložba daje prikaz intrigantnog svijeta nadnaravnih bića, mitova, tradicijskih vjerovanja i narodne predaje Podravine, a traje od 18. do 31.listopada 2019.

Umjetnica Iva Lulić se dulji niz godina bavi oživljavanjem nematerijalne hrvatske baštine kroz fotografiju i umjetničke projekte. Ovaj poseban svijet autorica dočarava bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Fotografije, kojima se uspješno spajaju stvarnost i imaginacija, postiže znalačkom razradom koncepta, korištenja svjetla i boje te igrom očišta. Njeni autorski projekti uspješno spajaju fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja.

Dodatna zanimljivost u sklopu izložbe bit će javni razgovor s autoricom Ivom Lulić i kustosicom Muzeja Međimurja Janjom Kovač o nastanku ovog velikog fotografskog projekta i o podravskoj mitologiji fotografija nadovezanoj na međimurske priče i vjerovanja. Javni razgovor će se održavati prigodno, uoči Noći vještica, u četvrtak 31. listopada 2019. u zgradi Scheier s početkom u 18 sati.

Izložba Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine oživljava mitove koji su dio pučke predaje Podravine unutar tipičnih podravskih krajolika i tradicionalne ruralne arhitekture. Autorica je u višemjesečnom radu pokušala obuhvatiti sva godišnja doba, a snimanja je radila diljem Podravine od repaških i bilogorskih šuma, ušća Drave, Podravskih pijesaka do njiva, livada, seoskih dvorišta i starinskih interijera, na više od 50 lokacija.


“U kontrapunktu prirodne veličanstvenosti i umjetne i umjetničke intervencije utemeljene na tradicijskoj ikonografiji, pučkoj i pradavnoj mitskoj predaji, cijeli projekt postaje mnogo više od same fotografije. Fotografija je Ivi Lulić samo sredstvo za oživljavanje najdubljih sjećanja, koji se javljaju u fragmentima utkani u suvremeno duhovno nasljeđe. U tome je posebnost ovih fotografija kojima je autorica ostvarila proboj u intermedijalnu zonu umjetničkog djelovanja.”, Branka Hlevnjak, pov.umj.

Vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote 9:00-12:00 sati te od ponedjeljka do petka 18:00 – 21:00 sat. Ulaz je besplatan.