DOGAĐAJI U SCHEIREICI

Priča o sloniću Babaru, petak,15.11. u 11.30 sati

Glazbeni razvitak djeteta vrlo je važan za razvoj njegove cjelokupne osobnosti (intelekt, razvijanje emocija, senzibilitet, pamćenje itd.), a dogodovštine slonića Babara iz popularne slikovnice uvest će naše najmanje u glazbeni svijet na zanimljiv i edukativni način. 

U petak, 15. studenoga 2019. s početkom u 11.30 sati Dvorana Zrinski zgrade Scheier pretvara se u magični, kreativni i glazbeni svijet za naše najmanje uz edukativni koncert za djecu „Priča o sloniću Babaru“ u izvedbi Danijele Petrić Zdenka Niessnera iz udruge Mala opera

Ovaj društveno-kulturni i umjetnički program u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola s ciljem da ih upozna sa specifičnom vrstom glazbenog izraza, a to je glazbena priča. Sastoji se od dva djela: koncerta s izvedbom glazbene priče Francisa Poulenca Priča o sloniću Babaru uz projekcije ilustracija originalne slikovnice Jeana de Brunhoffa te predavanja i razgovora s djecom o dojmovima i doživljajima slušanja glazbene priče. 

Dogodovštine slonića Babara autora Jeana de Brunhoffa jedno je od najpopularnijih djela literature za djecu u Francuskoj, a njegova popularnost nadišla je granice njegove domovine te od simpatičnog i velikodušnog slonića Babara stvorila prvu međunarodnu „zvijezdu“ za djecu. Sama slikovnica je zbog svoje izuzetne literarne, likovne i pedagoške vrijednosti preporučena od strane francuskog Ministarstva obrazovanja

Priča o sloniću Babaru francuskog skladatelja Francisa Poulenca, svoju je hrvatsku praizvedbu imala 2008. godine i od tada je Udruga Mala opera, kao jedini izvođač, neprekinuto izvodi. Program je osmišljen s ciljem sjedinjavanja raznih vidova umjetnosti (sinergija glazbe, slike i riječi) u skladu s odgojno-obrazovnim metodama namijenjenim uzrastu djece vrtićke dobi i osnovnih škola. Potiče obiteljske i univerzalne vrijednosti (nježnost, toplina, suosjećanje, velikodušnost, društvena osjetljivost, upornost i spremnost za usvajanjem novih znanja). 

Kao prvo – zagonetno drvo, otvorenje 17.11. u 18.00 sati

Sjećate li se dječjih igračaka koje su nas razveseljavale svojom interaktivnošću? Bile su ekološke te su poticale na istraživanje, a glavni medij im nije bio plavi ekran. 

nedjelju, 17. studenoga 2019. godine na otvorenju izložbe Kao prvo – zagonetno drvo zgradi Scheier 18.00 sati autor izložbe i pedagog Matija Bobek će vas podsjetiti na radost igranja drvenim igračkama, a oni najmlađi će osim doživljaja izložbe imati priliku svoju igračku napraviti i sami na besplatnim radionicama za djecu

Izložba drvenih skulptura i igračaka bit će otvorena do 21. studenog 2019. godine, a vrata zgrade Scheier će za tu prigodu biti otvorena u ponedjeljak od 18 do 21 sati te od utorka do četvrtka od 9.00 do 12.00 sati i 18.00 do 21.00 sati. 

Kao prvo – zagonetno drvo je interaktivni i ekološki održiv projekt unutar kojeg se kroz pedagoške metode stvaraju igračke od drveta i ostalih prirodnih materijala pronađenih u okolišu. Projekt se realizira kao izložba i radionica namijenjena djeci te je do sad gostovao u Galeriji Sermage, Muzeju Croata Insulanus, Galeriji Klovićevi dvori, Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, Gradskom muzeju Požega, Gradskom muzeju Sisak, Gradskom muzeju Cirkvenica, Galeriji Prica te na brojnim festivalima. 

Besplatne radionice u sklopu programa namijenjene su za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi koja će kroz istraživačku igru, pripovijedanje i promišljanje razvijati svoj kreativni impuls i učiti rukovati elementima iz prirode od raznobojnih i neobičnih drvca, ukrasnih tikvica, žireva ili pak kućice bube koja živi na hrastu ceru. 

Prilikom sakupljanja i odabira materijala za izradu igračaka u prirodnom okruženju započinje igra s “majkom prirodom” kroz koju se radi na razvijanju ideja i priča povezanih s igračkama. Malom intervencijom zagonetni drveni oblici pretvaraju se u funkcionalne igračke, a djeca kroz igru na praktičan način razvijaju ekološku osjetljivost i uče o fizici, logici i matematici. 

Radionice za djecu Matija Bobek vodit će tijekom izložbe u ponedjeljak od 18 do 21 sati te u utorak i srijedu od 9 do 12 i od 18 do 21 sati, a za besplatno sudjelovanje u sklopu individualnog dolaska, vrtićkih, predškolskih i školskih grupa prijaviti se možete putem maila: bobolinac@gmail.com. 



Matija Bobek je autor izložbe, pedagog i voditelj radionica za najmlađe. Završio je Višu učiteljsku školu u Čakovcu, a danas je član Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika. Sviranje glazbenih instrumenata, vještina žongliranja i ostala vizualna umijeća još su neke od vještina kojima Matija raspolaže i koje kao Striček Bobček prenosi na mlađe naraštaje u različitim programima. Više o programima Matije Bobeka saznajte na facebook stranici Zagonetno drvo. 

Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost 

Za one nešto starije, roditelje, pedagoge, učitelje, umjetnike i sve ostale zainteresirane u petak, 15.studenoga 2019. u 12:30 sati, odmah nakon edukativnog koncerta za djecu Priča o sloniću Babaru (početak u 11:30) u Izložbenom prostoru zgrade Scheier održat će se Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost. 

O važnosti umjetnosti za djecu, radu s djecom i dječjim umjetničkim i edukativnim programima govorit će Danijela Petrić Zdenko Niessner, autori Priče o sloniću Babaru, Matija Bobek, autor izložbe i radionica Kao prvo – Zagonetno drvo te Nikolina Mekovec, voditeljica Studija suvremenog plesa Teuta i organizatorica Galerije plesa.