Radionice heklanja za odrasle “UČIMO HEKLATI HOBICE”

Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec poziva Vas na besplatne humanitarne radionice heklanja za odrasle UČIMO HEKLATI HOBICE.

Radionice će se provoditi u ciklusu od 12. veljače do 11. ožujka 2020. godine, svake srijede u multimedijalnoj dvorani Knjižnice, od 17:00 do 18:30 sati.

Zainteresirani se mogu prijaviti na Općem odjelu Knjižnice, a broj polaznika je ograničen.

Za sudjelovanje na radionicama polaznici bi trebali imati iskustva u heklanju.

Radionice će voditi grupa žena s iskustvom u heklanju s prošlog ciklusa radionica koje je Knjižnica organizirala u rujnu 2019. godine.

Nakon što će hobice biti napravljene šalju se na provjeru te će, ako zadovolje sve kriterije (postoje točne i detaljne upute za izradu hobotnica koje se moraju poštovati), biti poslane na Odjel neonatologije Županijske bolnice Čakovec kao čuvalice prijevremeno rođene djece.

Hobice su medicinska pomagala namijenjena prijevremeno rođenoj djeci. Rade se tehnikom heklanja u obliku životinje hobotnice i da bi dobile potvrdu medicinskog pomagala moraju proći detaljnu provjeru. Njihova namjena je brži oporavak prijevremeno rođenoj djeci tako da krakovi te igračke podsjećaju dijete na majčinu pupčanu vrpcu. Znanstveno je dokazano da su prijevremeno rođena djeca koja su uz sebe imala hobicu poboljšala svoje disanje, imale pravilnije otkucaje srca, zadovoljavajuću razinu kisika u krvi te naposljetku bile smirenije.

Hrvatska se u projekt heklanja hobica uključila 2017. godine i trenutno su u program uključena 24 rodilišta iz Hrvatske.

S obzirom na pozitivno prihvaćanje akcije od strane djelatnika Odjela neonatologije Županijske bolnice Čakovec, Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec organizira drugu seriju takvih humanitarnih radionica.