Vrsta tradicionalne guste juhe iz međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne Hrvatske kuhinje. To krepko tekuće jelo originalne recepture priprema se iz kvalitetnih dijelova suhog svinjskog mesa (šunka, kare i sl.) ili kobasica, narezanih na sitne kockice, te ostalih sastojaka: komadića tikve, ukuhanih jaja, umućenog brašna, kiselog vrhnja, luka, češnjaka, vode ili jušnog temeljca, začina, te drugih dodataka prema želji i ukusu.

Komadi suhog (dimljenog) mesa i/ili kobasice se skuhaju, a zatim narežu na sitne kockice. Tome se dodaju usitnjeni luk, češnjak i ostali sastojci, te se sve kratko poprži i stavi u juhu. Nakon toga se brašno dobro promiješa s kiselim vrhnjem (gdjekad se doda i malo mlijeka, a može se dodati i mljevena crvena paprika), čime se napravi tzv. „pretep“, koji se umuti u juhu da bi postala gusta. Na kraju se dodaju preostali začini po želji. Poslužuje se vruće u odgovarajućoj zdjeli.

Postoje varijante pretepene juhe u koju se, umjesto tikve, stavljaju drugi sastojci, pa se tako može napraviti, na primjer, pretepena juha s vrganjima ili pretepena juha s hajdinskom (heljdinom) kašom. Isto tako, mogu se upotrijebiti i još neki dodaci, kao što su svinjska mast, mlijeko, feferoni, nasjeckani peršin itd.

Dobar tek!

Foto: kajkaviana-magica.eu