Restoran MALA HIŽA Mačkovec

Restoran u kojem žive gastronomske legende…

Međimurje je prostor živih i stvarnih bajki i legendi. Pričaju ih po predaji patuljci, vile, vilenjaci, divovi i vodenjaci, zmajevi zvani pozoji, kada se okupe oko svojih ognjišta ili siđu u podzemlje, ili u podvođe, pa stražare svaki nad svojim dijelom Međimurja.

Tada, nakon što ispričaju svoje legende o nastanku, goste se nizovima međimurskih jelovnika i ispijaju vrhunska međimurska vina. Stoga nije ni čudno što je jedan od najboljih restorana u sjevernoj Hrvatskoj, “Mala hiža” u Mačkovcu pokraj Čakovca, vrsnog restoratera kuhara i gastronoma Branka Tomašića, mjesto gdje kroz izvorne jelovnike kojima je vlasnik udahnuo prizvuk suvremenosti, oživljavaju gastronomske legende. Maštovite koliko je maštovita međimurska baština, ali i međimurska izvorna gastronomija na osnovama koje je u “Maloj Hiži” osmislio i stalno obnavlja gospodin Tomašić. No, kako se u ovom restoranu smještenom u staroj renoviranoj drvenoj kući iz 1887. koja cijeloj ovoj priči daje poseban prizvuk, jelovnici sezonski prilagođavaju mijenama godišnih doba i bogatstvu međimurskih sezonskih namirnica i to iz mjeseca u mjesec, kroz cijelu godinu, teško je nabrojati sva jela i nizove koji bi sklopili cijelovitu kartu “Male hiže”.

Pa ipak nije na odmet pokušati nabrojati izvorna predjela među njima salatu od leće, kaše, mladog luka i rikule u bućinom ulju, gusću jetru u konjaku ili paštete od jetre, koje se oslanjaju na  tradicionalna međumurska mesa iz tiblice, objede i autentične mliječne proizvode, pečenja od glasovite peradi, posebno pataka i gusaka sa tradicionalnim ali moderniziranim prilozima, ili kopuna u umaku od crnog vina, gljiva i hajdinske kaše, mesa u raznim maštovitim umacima, ribu iz Mure i Drave, vrsne rolade od divljači, sve začinjno i potpomognuto inventivnim  prilozima ili gustim međimurskim juhama od povrća, mesa i gljiva, štruklama i kolačima, domaćim kruhom i pecivom. Pa uz njih osjećamo kako se svakim zalogajem pokreću naša usta i uživajući u jelima iz “Male Hiže” nečujno prepričavaju međimurske bajke. Jela se prateći legende slažu u svom svevremenskom gastronomskom nizu. Tek vrhunsko vino, slavno još od antičkih vremena, pretače se na stolovima “Male Hiže” u čaše, udružujući se sa jelovnicima, kao živa prošlost u živu sadašnjost, kao međimurska zbilja u ovoj restoraterskoj i gastronomskoj legendi. 

Izvor: poslovni.hr

Foto: Restoran Mala hiža