Novosti i najave iz Muzeja Međimurja Čakovec

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 18. svibnja 2020.
 
Tema: Muzeji za različitost i uključivost
 
Ovogodišnja predložena tema od strane ICOM-a za Međunarodni dan muzeja su manifestacije na temu: „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“. Time se potiče promicanje razumijevanja i uvažavanja različitosti kao i socijalni senzibilitet i inkluzivno ponašanje. To su u praksi projekti prilagođeni najrazličitijim korisnicima s obzirom na dob, razinu edukacije te na druge posebnosti koje ih određuju. Njihov je broj u porastu, a radi se prije svega o inkluzivnim projektima prilagođenim osobama s invaliditetom, od kojih svaka skupina traži poseban pristup.
 
Ove godine Muzej Međimurja na Međunarodni dan muzeja svojoj publici nudi dva virtualna projekta:

1. Muzej za Pogled 2020. / Virtualna izložba kao stvaralački poticaj

2. Mali školski kustosi / Virtualna izložba „Gardinovsko pralo“ 

MUZEJ ZA POGLED 2020. / VIRTUALNA IZLOŽBA KAO STVARALAČKI POTICAJ
 
U Muzeju Međimurja već treću godinu za redom provodi se projekt „Muzej za Pogled“ namijenjen djeci s poremećajima u autističnom spektru iz Udruge Pogled. Ova preporučena tema za nas nije novost, već još jedna prilika da javnosti pokažemo rezultate našeg rada u smjeru uključivanja osjetljivih skupina u naš muzejski edukativni proces. Odabrana građa iz muzejskog fundusa prilagođena je i interpretirana sukladno specifičnoj ciljanoj skupini. Takav projekt zahtijeva i specijalističku stručnu pomoć, koju smo također osigurali i uključili kliničku psihologinju od samog razvoja ideje i razvoja metoda do provedbe projekta.
 
Projekt je inicirala muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, a autorski je koncipiran i realiziran u suradnji s mr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom iz Psihologijskog centara u Čakovcu i udrugom POGLED. Projekt financijski podržava Grad Čakovec.
 
Kroz izložbu fotografija stručnog oka Marka Vučenika prezentiran je proces rada s djecom na zadane teme: “Miran kao kip”, “Lijep kao slika”.

Čitavu izložbu pogledajte na na našim mrežnim stranicama www.mmc.hr ili direktno na istaknutoj poveznici niže.


MUZEJ ZA POGLED 2020. – VIRTUALNA IZLOŽBA
MALI ŠKOLSKI KUSTOSI / VIRTUALNA IZLOŽBA “GARDINOVSKO PRALO”

Zbog koronavirusa Muzej Međimurja Čakovec morao je odgoditi za jesen već pripremljenu manifestaciju Mali školski kustosi, koja se tradicionalno održavala u prigodi Međunarodnog dana muzeja – 18. svibnja. 
No obilježit ćemo manifestaciju virtualnom izložbom s prikazom rekonstrukcije starog običaja pranja rublja na potoku Trnavi. Taj događaj potekao je upravo od Malih školskih kustosa i istraživanja djece o Gardinovskom pralu koje je potaklo čitavu zajednicu da takav jedan događaj rekonstruira i obilježi spomen pločom.
Projekt je osmislio i provodi Zlatko Bacinger, a fotografije je snimio Dario Horvat.


Čitavu izložbu pogledajte na na našim mrežnim stranicama www.mmc.hr ili direktno na istaknutoj poveznici niže.
GARDINOVSKO PRALO – VIRTUALNA IZLOŽBA