Podizanje vizualne pismenosti kroz radionicu Fotografske priče

Fotografija je u današnje vrijeme, u urbanim sredinama, najrasprostranjeniji oblik komunikacije i pismenosti. Internet, društvene mreže, oglasi na panoima i pročeljima zgrada te drugi oblici vizualnog komuniciranja, obilježavaju našu svakodnevnicu. U isto vrijeme pretrpanost vizualnim stimulacijama jedan je od bitnih faktora alijenacije svakog pojedinca od vlastite okoline, zajedništva i prirode. Osnovni cilj radionice je podizanje vizualne pismenosti kroz medij fotografije kao i svijesti o mogućnostima korištenja samog medija.

Predavanja i zadaci

U radionici obrađene će biti sljedeće tematske cjeline: 
1. Psihologija gledanja i fotografija,
2. Priče u slikama i 
3. Fotografija i identitet (portret, prostor, lokalni identitet). 

Tijekom diskusija mentori sudionicima daju praktične savjete za promjenu percepcije i angažmana u rješavanju zadataka te svi zajedno sudjeluju u diskusijama i grupnim prezentacijama radova. Takav oblik pruža mogućnost interakcije sudionika te njihovog iskustvenog povezivanja koje izgrađuje osjećaj pripadnosti i ojačavanja spoznaje. Radovi nastali na radionici biti će javno prezentirani putem online platformi.

Radionice su namijenjene za sve zainteresirane starosti od 16 godina na dalje bez obzira na prethodno fotografsko iskustvo i znanje. Prijavu je potrebno predati do 14.6.2020. u 23:59 sati putem prijavnice na linku: https://forms.gle/ntmzTgHhrEu2R8Rx6

Radionicu organiziraju članovi udruge Živi Atelje DK iz Zagreba. Živi Atelje DK je nezavisna, interdisciplinarna, nevladina i neprofitna organizacija usredotočena na podršku umjetnosti i suradnju s umjetnicima, a naglasak stavlja na propitivanju i razumijevanju različitosti kroz aktivnosti koje povezuju unutar umjetničkog procesa. Udruga se bavi i zaštitom te promocijom umjetničkog nasljeđa Vere Dajht Kralj. 

Saša Kralj jedan je od osnivača udruge Živi Atelje DK. Uz karijeru fotoreportera dugo godina bavi se fotografskom edukacijom. Stalni je mentor na Pannafoto Institutu u Jakarti. Redovno sudjeluje u edukativnom programu Galerije Jakopić u Ljubljani. Predavao fotožurnalizam u Patshali, Institutu za fotografiju Dhaka te na fakultetima u Kini i Iraku. Surađivao sa međunarodnim organizacijama kao što su UNESCO, UNICEF i Metrography.

Maša Bajc je fotografkinja s dugogodišnjim predavačkim iskustvom. Predavala je na Akademiji dramske umjetnosti i Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu te vodila više fotografskih radionica. Od 2009. aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Fotografiju je magistrirala na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, New York. Članica je HDLU.