NORMALAN ŽIVOT – premijera predstave Kazališne družine Pinklec

Tribina Čakovec četvrtkom 19. studenoga 2020. u 20.00 sati

Kazališna družina Pinklec, Čakovec

NORMALAN ŽIVOT – premijera

Režija: Miran Kurspahić
Tekst i dramaturgija: Rona Žulj
Glazba: Nikša Marinović
Kostimografija: Domagoj Štimac
Grafičko oblikovanje: Barbara Bjeliš

Igraju:
Mata Kroata: Davor Dokleja
Iva Ofenziva: Karolina Horvat
Pero Leđero: Mario Jakšić
Jura Procedura: Bruno Kontrec

“Normalan život” inicijalno je inspiriran prošlogodišnjim skupom “Želimo normalan život” koji se održao ispred Centra za kulturu Čakovec i koji je pogonjen reakcijama i protu-reakcijama na taj prosvjed ostatku Hrvatske učinio vidljivom kompleksnost situacije u kojoj se nalaze stanovnici Međimurja, i sa strane većinskog, i sa strane romskog stanovništva.

Redatelj Miran Kurspahić i dramaturginja Rona Žulj, iz perspektive nekoga tko u situaciju dolazi izvana, kroz proces su zajedno s glumcima KD Pinklec istražili i dobili uvid u najrazličitije aspekte takozvanog “romskog problema” ne samo kroz kazališno-umjetnički, već i istraživački proces. Teška tema međutim ne mora značiti i tešku predstavu.

Predstava “Normalan život” je zabavna i interaktivna, tim više što je namijenjena prvenstveno mladoj publici (12 – 18 godina). Zamišljena je kao game show – emisija uživo u kojoj sama publika, podijeljena u dva tima, sudjeluje u nizu igara od kvizova znanja do igara spretnosti. Igre su osmišljene tako da u pitanje dovode niz predrasuda i odabir linije manjeg otpora, ako ne u trenutku same igre, onda nakon nje, kad se dojmovi slegnu.

Čitavim spektaklom upravljaju četiri neobične voditeljske persone koje igraju Davor Dokleja, Karolina Horvat, Mario Jakšić i Bruno Kontrec, a upravo ti pretjerani i povremeno komični likovi utjelovljenje su četiri aspekta države, odnosno sistema i time njegova kritika.

Vođeni mišlju kako zadatak kazališta nije davati odgovore, nego postavljati prava pitanja, autori predstave se nadaju kako će “Normalan život” mlade ljude inspirirati na građansku hrabrost, osvijestiti im vlastitu odgovornost u građenju društva u kojem žive te ih pobuditi na višestrano sagledavanje bilo koje situacije prije donošenja sudova. Zapravo, to je ono na što se svatko od nas povremeno treba podsjetiti.

Predstava je nastala u sklopu međunarodne kulturne inicijative za mlade ConnectUp – The Life of the Others.

U radu na predstavi veliku stručnu pomoć pružili su:
Djelatnici Policijske uprave međimurske, Zavoda za socijalnu skrb te prosvjetni djelatnici Tamara Turza Bogdan, Aleksandra Pleh, Marijana Sabo, Nikola Švenda, Toni Marušić i učenici Nina Oršuš, Sabina Oršuš i Mateo Pec.

Dob: 14+
Trajanje: 90 min.

Ulaznica: 60,00 kuna
– učenici (10 i više), studenti, umirovljenici, organizirani posjet (10 i više) 40,00 kuna