UDRUGA PIKAČ SELNICA

U selima gornjeg Međimurja, poglavito u Selnici, popularni su likovi pikači. Udruga Pikač iz Selnice osnovana je s jasnom odrednicom da se, osim narodnih običaja kraja i folklora, posebna pažnja posveti očuvanju tradicionalne, izvorne fašničke maske pikač, koja je zapažena na maškaradama diljem Hrvatske i Europe. Prvi nastup tadašnjeg KUD-a, s maskom pikač, bio je 1983. godine.

Glavni maskirni pribor im je slama, što je karakteristično za poljodjelski kraj. Pikači se umotavaju u slamnatu užad. Na glavi nose košnicu, a u ruci drže čičak. Obično netko ide uz pikača, pošto se teško sam kreće od slame. Najbolja slama za kostim pikača je od žita i zobi.

Upravo zbog svoje specifičnosti 2007. godine, umijeće izrade tradicijske maske pikač, upisano je u Registar kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske kao zasebno dobro.

Cilj Udruge “Pikač” sačuvati je, zaštiti i promovirati umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač na području općine Selnica i Međimurske županije. Te ciljeve ostvaruju okupljanjem građana, koji se bave izradom pokladne maske pikač, zbog očuvanja i širenja kulturne baštine mjesta i Međimurja te prezentiranjem izrade maske na prigodnim priredbama.