KUU LAFRA TURČIŠĆE

K.U.U. Lafra dolazi iz Turčišća, a poznata je po svojim drvenim maskama ručne izrade. Nastala je od prijašnje skupine maškara po nazivu “Kugači”. Službeni naziv Lafra udruga dobiva 1998. godine.

Poznati su po naphancima koji imaju iskrivljeno tijelo, koje se sastoji od gaća i robače, u koje se natrpa slama. Oko pojasa su zvonci, a na glavi drvene ručno izrađene maske. Prve maske su nastale početkom 20. stoljeća, a zvale su se frnta i žvalja. Maske su kopane od drveta: vrbe, topole i johe. Muške maske su izrađene od pola ljudskog i pola životinjskog oblika, na glavi se nalaze rogovi. Ženske su maske također drvene i imaju jako naglašen lik žene. Nose šarenu suknju i dudaču prekrivenu tibetom.

U KUU LAFRA sudjeluju deva, vrag, romkinje (“ciganice”), dupli ded, dedeki obučeni u međimursku narodnu nošnju, pričvršćeni za kotač, koji se vrti tako da izgleda da oni plešu. Naphanci svojom zvonjavom tjeraju zle sile iz mjesta.

KUU LAFRA sudjeluje u različitim fašničkim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, gdje je uvijek dobro zapažena, a ima i snimljena dva dokumentarna filma od strane HRT-a. Udruga broji oko 50 članova. Sa sobom ima razne rekvizite iz svog međimurskog kraja, koji podsjećaju na prošlost. Lafra je jedna od najstarijih Hrvatskih maski, koja se ponosi svojom stoljetnom tradicijom izrade drvenih maski.