FULL OF TOURISM NEWS – 27.4.2021.

Hrvatska domaćin prvog putovanja putničkih agenata iz SAD-a u Europu od pojave globalne pandemije!U organizaciji agencije RealCroatia i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u SAD-u, u Hrvatskoj se održava prvo organizirano putovanje turističkih agenata iz Amerike u Europu od pojave globalne pandemije koronavirusa. U programu putovanja sudjeluje osam američkih putničkih agentica, čije su agencije usko specijalizirane za putovanja u segmentu luksuznog turizma, a koje će do 30. travnja obići hrvatske destinacije, Zagreb, Plitvička jezera, Zadar, Trogir, Split, Hvar, Pelješac i Dubrovnik.
Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo akciju Hrvatski otoci – covid free zoneMinistarstvo turizma i sporta je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pokrenulo akciju Hrvatski otoci – COVID free zone. Na web stranici www.safestayincroatia.hr turistima će, osim informacije o epidemiološkom stanju po županijama, biti dostupni i posebni podaci o epidemiološkoj situaciji na otocima. Osim toga, na stranici www.safestayincroatia.hr moći će se pronaći i lokacije svih punktova za testiranje turista, kao i podaci o zračnoj, kopnenoj i morskoj povezanosti otoka.
Turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem online portalaPrema novoj odluci i dogovoru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naplata turističke pristojbe u nautici moguća je jedino i isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr. Sukladno navedenome, nautičari koji su vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma istu više ne mogu kupiti u prostorijama lučkih kapetanija i ispostava. Portal nautika.evisitor.hr podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brendova, a nakon izvršenog plaćanja turističke pristojbe nautičar će dobiti potvrdu na svoju email adresu koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu.
​Započelo organizirano cijepljenje turističkih djelatnikaU Dubrovniku, jednoj od najvažnijih hrvatskih turističkih destinacija započelo je organizirano cijepljenje turističkih djelatnika. Nakon Dubrovnika, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, započet će cijepljenje turističkih djelatnika i u svim ostalim turističkim destinacijama Republike Hrvatske, a točan redoslijed prioritetnog cijepljenja po županijama odredit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
​Ministarstvo turizma i sporta počelo provjeru poštivanja protokola Safe stay in CroatiaU cilju osiguravanja pravilne primjene i provedbe protokola u okviru projekta, Ministarstvo je u travnju započelo nadzore u objektima koji su nositelji oznake „Safe stay in Croatia“. Provjeravaju se svi segmenti propisanih protokola, od ispravnog nošenja maski do mjerenja temperature, ograničenja broja osoba u zatvorenim prostorima te redovite dezinfekcije zajedničkih prostorija i soba za smještaj u komercijalnim objektima.
Uvjeti ulaska u Hrvatsku u vodećim američkim medijimaAmerički časopis Forbes uvrstio je Istru u 50 spektakularnih destinacija za post korona putovanje, a čari Istre otkrivene su i u priči američke televizijske mreže CNBC koja donosi pregled životnih troškova digitalnih nomada. O Hrvatskoj pišu i američko izdanje časopisa posvećenog putovanjima Condé Nast Traveler, koji donosi popis država koje su otvorene cijepljenim posjetiteljima, te vodeći svjetski brand turističkih vodiča Lonely Planet.
United Airlines od srpnja leti iz New Yorka u DubrovnikAmerički United Airlines će od srpnja do listopada letjeti iz New Yorka u Dubrovnik, najavljeno je na Unitedovoj konferenciji za novinare. Letovi će se obavljati zrakoplovima tipa Boeing 767-300ER s ukupno 214 sjedala u tri klase i to ponedjeljkom, četvrtkom i subotom iz Newarka te utorkom, petkom i nedjeljom iz Dubrovnika, a bit će tempirani za povezivanje s više od 65 gradova Sjeverne Amerike, najavljuje United.
Austrian Airlines vraća se u Split i DubrovnikPrema pisanju portala Croatian Aviation, austrijski nacionalni prijevoznik do kraja ovog mjeseca obnovit će promet na linijama iz Beča prema Splitu i Dubrovniku. Linija Beč – Dubrovnik – Beč prometovat će od 23. travnja jednom tjedno, svakog petka, a već s početkom svibnja dodaju se još dva leta tjedno, pa će Austrian prema Dubrovniku prometovati svake srijede, petka i nedjelje. Linija Beč – Split – Beč najavljena je od 30. travnja, također tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom.