FULL OF TOURISM NEWS – 22.6.2021.

Prestižna nagrada HTZ-a „Zlatna penkala“ odlazi u Njemačku, Slovačku i SADHrvatska turistička zajednica je po 17. put dodijelila prestižnu nagradu „Zlatna penkala“ inozemnim turističkim novinarima, blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj, iznimno zahtjevnoj turističkoj godini. Ovogodišnja dobitnica Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija je njemačka novinarka Helene Schmidt, Grand prix za najbolju reportažu elektroničkog medija dodijeljen je slovačkoj ekipi TV MARKIZA, a dobitnica Grand prix nagrade za najbolji travel blog je Kate McCulley iz SAD-a, autorica bloga „Adventurous Kate“.
Virtualna press konferencija HTZ-a na 10 emitivnih tržišta za 90 predstavnika medijaHrvatska turistička zajednica je u lipnju organizirala virtualnu konferenciju za inozemne medije koja se istovremeno održavala na 10 emitivnih tržišta, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Švedskoj i Norveškoj. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić tom su prilikom 90 predstavnika vodećih medija na spomenutim tržištima prenijeli glavne poruke o spremnosti Hrvatske za turističku sezonu.
Direktor HTZ-a sudjelovao na panelu „Turistička sezona: Hot or Not?“Direktor HTZ-a Kristjan Staničić sudjelovao je na panelu „Turistička sezona: Hot or Not?“ u organizaciji Sveučilišta VERN. Tom prilikom, direktor Staničić posebno je apelirao da građani ostanu odgovorni i pridržavaju se svih propisanih mjera jer će rezultati turističke sezone ponajviše ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Također, predstavio je vrlo dobre prošlogodišnje turističke rezultate i optimistično izjavio kako vjeruje da će ovogodišnja turistička sezona biti još i bolja.
Ministarstvo turizma i sporta intenziviralo provjere poštivanja protokola u okviru projekta Safe stay in CroatiaMinistarstvo turizma i sporta intenziviralo je provjere poštivanja protokola u okviru projekta Safe stay in Croatia, u sklopu čega se provjeravaju svi segmenti – od ispravnog nošenja maski do mjerenja temperature, ograničenja broja osoba u zatvorenim prostorima te redovite dezinfekcije zajedničkih prostorija i soba za smještaj u komercijalnim objektima. Ovaj projekt je značajan upravo zbog edukativnog karaktera za turističke dionike i same turiste, kroz poticanje na pridržavanje epidemioloških mjera, što je u ovim pandemijskim okolnostima od presudnog značaja, a njegovu vrijednost prepoznalo je više od 16 tisuća turističkih dionika u Hrvatskoj.
Ministrica Brnjac sastala se s ministricom Huml i predstavnicima udruge bavarskih autobusnih prijevoznikaTijekom dvodnevnog posjeta Bavarskoj, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac susrela se s bavarskom državnom ministricom za europske i međunarodne poslove Melanijom Huml te predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika. S državnom ministricom Huml, ministrica Brnjac razgovarala je o priprema Hrvatske za ljetnu sezonu, projektu Safe stay in Croatia te važnosti pridržavanja epidemioloških mjera i uspostavi zajedničkih procedura za putovanja na razini EU. S predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika riječi je bilo o kvalitetnijem povezivanju Hrvatske i Bavarske autobusnim prijevozom.
Donesena tri pravilnika koja će turistički sustav rasteretiti za više od 118 milijuna kunaMinistarstvo turizma i sporta donijelo je tri pravilnika čiji je cilj rasterećenje turističkog sustava, odnosno ublažavanje negativnih posljedica koje je na turistički sustav imala pandemija COVID-19. Riječ je o Pravilniku o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini, Pravilniku o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) te Pravilniku o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima turističkih zajednica za plaćanje članarine turističkoj zajednici.
Prilog o Hrvatskoj u utjecajnim ruskim novinama Rossiyskaya GazetaU Rossiyskaya Gazeti, jednim od najutjecajnijih i vodećih ruskih novina, objavljen je specijalni prilog o hrvatskom turizmu, turističkim proizvodima i destinacijama Croatia Tourism Special. Prilog će se u print izdanju distribuirati u preko 70.000 primjeraka u Moskvi i St. Petersburgu te trajno postaviti na online stranicu koja broji preko 40,3 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno. Dodatnu promociju dobit će i putem posebno kreiranog Croatia Special mini website-a, a sve objave bit će popraćene i na društvenim mrežama ovog ruskog medija koje broje oko milijun pratitelja.
Na novoj epidemiološkoj karti Europe niti jedan dio Hrvatske više nije u “crvenomEuropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ažurirao je epidemiološku kartu Europe, nakon čega više niti jedan dio Hrvatske nije u “crvenom”. Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga turističkog sektora u Hrvatskoj, uskladila je epidemiološku kartu Hrvatske koja dnevno prikazuje stanje po županijama i otocima prema novim kriterijima ECDC-a, a prema kojima je najveći dio Hrvatske, posebno obalni dio, sada označen kao zelena zona.
Odlične vijesti stigle iz Njemačke: Hrvatska je prvi turistički izborU Hrvatskoj je prošlog tjedna boravilo oko 45.000 Nijemaca, što je 150 % više gostiju s tog tržišta u odnosu na lani. Čak polovina dolazi iz Bavarske, a potvrđeno je da u Njemačkoj najbrže raste potražnja za odmorom u našoj zemlji, posebice u kampovima. Hrvatska je uz Italiju najtraženija auto destinacija, a kampistima je i prvi odabir. Vodeći njemački auto klub uvrstio je 134 Hrvatska kampa na popis najboljih u Europi, dok je 13 njih označio vrhunskom oznakom “Super Platz”.
Dubrovnik ugostio 250 američkih savjetnika za putovanjaPovodom održavanja konferencije ASTA Destination Expo 2021., koju je u Dubrovniku od 10. do 13. lipnja organizirala ASTA (Američko udruženje savjetnika za putovanja), Dubrovnik je ugostio 150 američkih savjetnika za putovanja. Prisutnima se obratio i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, istaknuvši kako je riječ o događaju koji potvrđuje status Hrvatske kao vodeće destinacije na Mediteranu.„U sljedećim tjednima i mjesecima očekujemo intenzivniji turistički promet s europskih emitivnih tržišta, ali i američkog, koje je naše najvažnije daleko tržište”, poručio je tom prilikom.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji boravilo 25 predstavnika njemačkih turističkih agenata i turoperatoraNa studijskom putovanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, realiziranom uz podršku HTZ-a i u suradnji s turoperatorom Reisewelt iz Neuhofa pored Frankfurta, od 10. do 13. lipnja boravilo je 25 predstavnika njemačkih turističkih agenata i turoperatora. Osim prirodnih ljepota dalmatinskih otoka, Biokova te povijesnih gradova na Makarskoj rivijeri agenti su imali priliku razgledati i partnerske hotele u ponudi Reisewelta. Joachim Teiser, vlasnik i osnivač Reisewelta, izjavio je kako smatra da će interes Nijemaca biti veći od lanjskog, posebice zbog dobrog pozicioniranja Hrvatske kao sigurne destinacije.