FULL OF TOURIMS NEWS – 17.8.2021.

Direktor Stančić: “Premašena su naša očekivanja”Direktor HTZ-a Kristjan Staničić za središnji Dnevnik HTV-a komentirao je kako su očekivanja HTZ-a premašena jer je, u odnosu na ranije planiranih 60 do 65 posto turističkog prometa iz 2019., prema sadašnjim kumulativnim rezultatima ostvareno 70 posto. “Veseli podatak da imamo više od 340 izravnih avionskih letova prema hrvatskim destinacijama, da u Hrvatsku danas leti više od 63 aviokompanije, a i izravno smo povezani sa SAD-om. Sve to daje nadu da će biti dobra i postsezona, uz uvjet da nastavimo s pozitivnom epidemiološkom situacijom te i dalje budemo najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu”, poručio je Kristjan Staničić te naglasio optimizam i za sljedeću godinu, temeljen na dobroj komunikaciji turističkog sektora i Vlade ove godine.
Hrvatska turistička ponuda predstavljena na Virtuoso Travel Weeku u Las VegasuPredstavništvo HTZ-a u New Yorku sudjelovalo je na najznačajnijem turističkom događaju na američkom kontinentu Virtuoso Travel Weeku, koji okuplja predstavnike najutjecajnijih turističkih subjekata specijaliziranih za luksuzna i iskustvena putovanja. Virtuoso Travel Week održavao se od 8. do 13. kolovoza i okupio je više od 3.300 vrhunskih profesionalaca za luksuznih putovanja, savjetnike i posrednike u organizaciji putovanja, predstavnike hotela i resorta, zrakoplovnih kompanija, kompanija za krstarenja, turističke agencije, turoperatore te turističke zajednice iz 102 zemlje. Direktorica Predstavništva HTZ-a u Americi Ina Rodin i direktori TZ-a grada Zagreba, Martina Bienenfeld, TZ-a Dubrovnik, Ana Hrnić i TZ-a Istre, Denis Ivošević, održali su brojne sastanke s predstavnicima turističkih subjekata specijaliziranih za luksuzna putovanja iz SAD-a, Kanade i Latinske Amerike te ih upoznali s novostima u turističkoj ponudi Hrvatske. Također, sudjelovali su na posebnom okupljanju CEO-a Virtuosa na kojem je Uprava Virtuosa najavila nove projekte vezane uz razvoj i rast u Hrvatskoj. „Članstvo i marketinške aktivnosti s Virtuosom jedan su od ključnih prioriteta promocije Hrvatske na američkom tržištu što potvrđuje popularnost destinacije u američkim medijima i kontinuirani rast potražnje u luksuznom segmentu“, poručila je iz Las Vegasa Ina Rodin.
HTZ pokrenuo kampanju na Expediji za američko tržišteHTZ je pokrenuo promotivnu kampanju na Expediji, najvećoj online travel platformi na američkom tržištu koja broji više od 53 milijuna jedinstvenih posjetitelja te koja ima najveći potencijal u daljnjem poticanju turističkog prometa s ovog dalekog, ali za hrvatski turizam vrlo važnog tržišta. Aktivnosti Hrvatske turističke zajednice u sklopu ovog projekta provodit će se do kraja rujna, a uključuju izradu posebne landing stranice posvećene Hrvatskoj s display kampanjom kojom se garantira ostvarenje više od šest milijuna impresija, dok dodatnu vrijednost projektu osigurava i avioprijevoznik United Airlines koji svim turistima nudi niz letova s cijelog područja SAD-a prema Hrvatskoj.
U kolovozu ostvareno 93 posto rezultata iz 2019.Prema podacima sustava eVisitor, u dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno oko 1,6 milijuna dolazaka te oko 12 milijuna noćenja što, u odnosu na isto razdoblje kolovoza lani, predstavlja rast 20 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima. U usporedbi s istim razdobljem kolovoza 2019., radi se o 80 posto rezultata u dolascima i 93 posto u noćenjima. U Hrvatskoj i dalje na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista od kojih je oko 920 tisuća inozemnih, a najviše turista boravi u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.
Održan sastanak turističkog sektora s predsjednikom Vlade RH Plenkovićem u OpatijiU Opatiji je održan sastanak članova Vlade s predstavnicima najvećih turističkih tvrtki, udruženja i udruga te županima jadranskih županija, na kojem je bilo riječi o aktualnoj turističkoj sezoni, važnosti održavanja povoljne epidemiološke situacije te mjerama koje se poduzimaju za stabilnost gospodarstva, tržišta rada i turističkog sektora. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako je do tada, u usporedbi s 2019., ostvareno 59 posto dolazaka i 69 posto noćenja te naglasila kako je izuzetno važna vrijednost fiskaliziranih računa, pogotovo za kampove i hotele, koji u srpnju i kolovozu bilježe bolje rezultate nego 2019. „Izvrsni turistički rezultati u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza potvrđuju našu kvalitetnu pripremu i poziciju Hrvatske kao sigurne i odgovorne turističke destinacije. Plod je to sinergijskog rada i izvrsne koordinacije sektora i svih resora u Vladi“, poručila je.
Brač na naslovnici popularnog talijanskog časopisa Bell’EuropaNakon što su hrvatske destinacije krasile naslovnice brojnih talijanskih časopisa specijaliziranih za putovanja u srpnju, otok Brač je u kolovozu našao svoje mjesto na naslovnici popularnog časopisa Bell’Europa, dok je detaljna reportaža o ovom hrvatskom otoku objavljena u također popularnom časopisu Itinerari e luoghi. U reportaži na 12 stranica u časopisu Bell’Europa novinarka Barbara Roveda opisuje ljepote jedinstvenog Brača s nizom korisnih informacija kako doći na otok, što posjetiti, što raditi u slobodno vrijeme, gdje odsjesti te gdje je najbolje probati lokalne specijalitete.
Ekipa britanskog The Telegrapha boravi u Zadarskoj županijiU organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Predstavništva HTZ-a u Londonu, ekipa prestižnog britanskog lista The Telegrapha do 6. kolovoza boravila je na području Zadarske županije, konkretno na Dugom otoku. Riječ je o novinarki Mary Novakovich i fotografu Adamu Batterbyu, koji su u Hrvatsku stigli kako bi napisali reportažu za ovaj popularni britanski list s mjesečnom publikom preko 20 milijuna čitatelja. Fokus reportaže bio je na turističkoj ponudi i specifičnostima Dugog otoka, uz poseban osvrt na novootvorenu Villu Nai 3.3.
Najtraženija Hrvatska manekenka poručila s odmora: “Ništa se ne može mjeriti s Hrvatskom”Jedna od najtraženijih hrvatskih manekenki Ema Kovač prihvatila je ponudu HTZ-a da u društvu dečka Gennara proputuje Jadranom i doživljaje podijeli s pratiteljima na svojim društvenim mrežama, gdje Emu prati 250.000 ljudi, a poznatog talijanskog glumca dvaput više, pola milijuna. Putovanje traje 14 dana, a nakon Dubrovnika su otišli za Split pa na Kvarner i u Istru. Obići će Opatiju, Poreč, Brijune, Motovun, a premda je proputovala gotovo cijeli svijet, Ema kaže da nigdje na svijetu nema tako razvedene obale. Njihove fotografije i objave s prekrasnih lokacija izazvale su velik interes među pratiteljima. 
Edelweiss i Swiss imaju 10 tjednih letova za Hrvatsku, Iberia svakodnevno iz Madrida za tri hrvatske destinacijeSwiss i Edelweiss, dvije švicarske aviokompanije, u nastavku kolovoza imat će četiri međunarodne linije prema Splitu, Dubrovniku i Puli. Španjolska Iberia, članica OneWorld grupacije, povećala je broj tjednih operacija prema hrvatskim zračnim lukama te sada svakodnevno prometuje na tri međunarodne linije iz svog glavnog čvorišta, Madrida, prema Splitu, Dubrovniku i Zagrebu. K tome, Turkish Airlines, član Star Alliance grupacije, od početka kolovoza također je povećao broj tjednih letova na liniji između Dubrovnika i Istanbula.
Iznimna popularnost Hrvatske među najutjecajnijim stranim medijimaMeđu razlozima zbog kojih bi turisti trebali posjetiti Hrvatsku, prema New York Postu, visoko na listi prioriteta je Dubrovnik. O atraktivnosti naše zemlje, a posebno ovog grada kojeg se redovito opisuje kao biser Jadrana, svjedoči njegova velika popularnost među slavnima. Lista poznatih osoba koje su posjetile Dubrovnik je poduža i redovito se nadopunjuje, a NY Post je posebno istaknuo Elizabeth Taylor, Mikea Bloomberga, Christophera Walkena, Orsona Wellesa i Woodyja Harrelsona. Od ljepota Dubrovnika, preko Elafitskih otočja, pa sve do preko 1200 otoka koliko ih je ukupno u Hrvatskoj, NY Post za Hrvatsku ima samo riječi hvale. 
Miami Herald: “Hrvatska je 120% vrijedna posjeta”Poznati američki dnevni list Miami Herald predlaže Hrvatsku kao destinaciju “120% vrijednu posjeta”, navodeći mnoge razloge zašto bi turistima naša zemlja trebala biti sljedeća destinacija. Dalmatinska obala dom je najljubaznijih ljudi, poručuju, dodajući da sve ceste vode do kristalno čistog mora, a među zanimljivostima ističu i da u Hrvatskoj gotovo da ima više restorana s Michelinovom zvjezdicom nego u samom New Yorku. Na listi njihovih preporuka posebno mjesto pronašli su Hvar, Korčula i Split.
National Geographic Hrvatskoj posvećuje cijeli danNa National Geographicu, jednom od najgledanijih svjetskih televizijskih kanala, Hrvatska će se 19. rujna po prvi put svijetu predstaviti kroz tri različite emisije – kao top destinacija za sve zaljubljenike u istraživanje, gastronomiju, avanturu i znanost. Svjetski poznati kuhar Gordon Ramsay jednu od epizoda treće sezone svoje emisije “Gordon Ramsay: Uncharted” posvetio je Hrvatskoj, a publika će Hrvatsku imati prilike vidjeti i doživjeti i iz ptičje perspektive u emisiji “Europe from above”. K tome, popularna emisija “Inside the factory” donosi i jedinstven pogled u tvornicu Rimac automobila.
Zvijezda Netflixove serije “Bridgerton” odmarala u IstriVelik broj slavnih ovoga ljeta je posjetio Hrvatsku, pa je tako i glavna glumica serije “Bridgerton”, Britanka Phoebe Dynevor, nedavno na svom Instagram profilu objavila detalj s odmora u Istri, konkretno Balama. U ljepotama istarskog poluotoka, kako se moglo doznati, uživa u društvu prijateljice Sabrine Bartlett, a svoje doživljaje i dalje dijeli s 2,6 milijuna pratitelja koliko ih broji na Instagram profilu. Inače, “Bridgerton” je Netflix proglasio svojom najuspješnijom serijom, uz podatak da je ovu povijesnu, kostimiranu romansu pratilo čak 82 milijuna kućanstava.