FULL OF TOURISM NEWS – 14.9.2021.

U kolovozu ostvareno više od 30 milijuna noćenjaU Hrvatskoj je u kolovozu 2021. ostvareno 4,3 milijuna dolazaka i 30,7 milijuna noćenja, odnosno 59 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Strani turisti su ostvarili 26,7 milijuna noćenja, a domaći turisti 4 milijuna noćenja. U usporedbi s rezultatima 2019., u kolovozu ove godine ostvareno je 86 posto dolazaka i 93 posto noćenja iz kolovoza 2019. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (8,6 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (5,8 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (5,7 milijuna). Prema tržištima, u kolovozu je najviše turista došlo iz Njemačke (1,1 milijun), Poljske (338.000), Austrije (317.000), Češke (250.000), Slovenije (239.000) i Italije (205.000).
Održana konferencija “Digitalni nomadi – prilika za novi koncept turizma”U Hrvatskoj je već preko 200 osoba podnijelo zahtjev za boravkom u našoj zemlji temeljem statusa digitalnog nomada, od čega je odobreno njih 80, a najviše zahtjeva stiglo je iz SAD-a, Velike Britanije i Rusije. Hrvatska je, kako je poznato, početkom ove godine, još u vrijeme najvećih restrikcija putovanja, zakonskim izmjenama definirala boravak stranih državljana koji do godine dana za mjesto rada biraju Hrvatsku koja je time postala peta zemlja u svijetu i druga u Europi koja je prepoznala važnost i perspektive digitalnih nomada. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić napomenuo je i da je cijela priča jako dobro posložena, uz HTZ koji je pokrenuo posebnu kampanju “Croatia – your new office” fokusiranu na online kanale, primarno u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji.
HTZ na sastanku o zračnim linijama između Hrvatske i Sjeverne MakedonijeHrvatska gospodarska komora organizirala je sastanak predstavnika TAV-a Sjeverne Makedonije (turske kompanije koja ima dvadesetogodišnju koncesiju na zračne luke u Skoplju i Ohridu), Croatia Airlinesa i HTZ-a, a glavna tema razgovora bilo je otvaranje novih, izravnih zračnih linija između Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, poručio je kako su spremni dati potporu budućem razvoju turističkih odnosa između Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Menadžer marketinga i prihoda TAV Makedonije Vladimir Gramatikov naglasio je da bi turistima bila vrlo zanimljiva opcija povezivanja Splita i Ohrida.
Nastavak turističkih tijekova unatoč novoj ECDC kartiUnatoč činjenici što se na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska našla na listi „crvenih“ zemalja/regija, zahvaljujući standardiziranju procesa putovanja unutar EU, turistički tijekovi se i dalje odvijaju. Za turiste koji se vraćaju u svoje matične zemlje pri povratku trenutno nije potrebna samoizolacija, već predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ako nisu cijepljeni. Kako bi osigurali svim putnicima sve potrebno na njihovom putovanju, postavljeno je dodatnih 350 punktova za testiranje diljem zemlje kako bi svi mogli na pristupačnim mjestima obaviti testiranje prije povratka. Ministarstvo turizma i sporta osiguralo je k tome i distribuciju milijun i 81 tisuće testova po povoljnijim cijenama za turiste koji ostvare tri ili više noćenja u komercijalnom smještaju, a kupljeni testovi distribuirani su u županijske zavode za javno zdravstvo.
Tri nova hrvatska restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicomHrvatska je od rujna bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, nakon što je restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena po jedna zvjezdica. Michelin je i za sedam novih restorana u Hrvatskoj ove godine dodijelio i svoje posebne oznake “Bib Gourmand” za kvalitetne menije po pristupačnim cijenama, pa je sada takvih restorana ukupno 13. Sedam restorana, Boškinac u Novalji, LD Terrace u Korčuli, Pelegrini u Šibeniku, 360º u Dubrovniku, Monte u Rovinju, Noel u Zagrebu i Draga di Lovrana u Lovranu, zadržali su svoje zvjezdice. 
Ljepote Hrvatske u popularnoj brazilskoj emisiji „Cris Pelo Mundo“ Uz podršku HTZ-a u Hrvatskoj su boravili glavni akteri popularne brazilske emisije „Cris Pelo Mundo“ („Cris oko svijeta“), odnosno Cris Stilben, televizijska voditeljica, njezin suprug Igor Duarte, televizijski voditelj i njihov sin Emmanuel. Povod njihova boravka je snimanje četvrte sezone ove iznimno popularne emisije, a koja će u potpunosti biti posvećena Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji. Projekt i snimanje u Hrvatskoj osmislila je Marilia de Oliveira, Brazilka s karlovačkom adresom i vlasnica turističke agencije.
Chef Gordon Ramsay oduševljen IstromJedan od najslavnijih chefova današnjice, Gordon Ramsay, u sklopu snimanja treće sezone svojeg serijala “Neistražene kuhinje” obišao je Meksiko, Teksas, Maine, Portoriko, Smoky Mountains i Istru. Ondje ga je ugostio jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova David Skoko, a kako se može doznati, Ramsay je oduševljen namirnicama i jelima koje je u Hrvatskoj imao prilike probati. Premijera je ove emisije, koja će zasigurno biti više no zanimljiva, je 19. rujna u 21 sat na National Geographicu, u sklopu posebnog “Hrvatskog dana” na ovom prestižnom kanalu. 
Hvar među top 25 otoka diljem svijetaUgledni američki mjesečni časopis posvećen putovanjima Travel+Leisure posebno je istaknuo otok Hvar i dalmatinske otoke te ih uvrstio na ljestvicu najboljih europskih otoka. Riječ je o jednom od najčitanijih medija kada je riječ o atraktivnim putovanjima diljem svijeta koji je Hvar stavio uz bok brojnim svjetskim lokacijama kao što su Grčka, Mallorca, Bahami i druge, navodeći da se radi o destinacijama “savršenima za Instagram o kojima putnici maštaju zimskim večerima”.
Milijunti putnik u ZL SplitKako navodi portal Croatian Aviation, Zračna luka Split jedina je hrvatska zračna luka koja je u ovoj, još uvijek kriznoj godini za avioindustriju, dosegla brojku od milijun putnika. Kolovoz ove godine bio je iznimno uspješan, kroz splitsku je zračnu luku prošlo gotovo pola milijuna putnika, preciznije, njih 494.240! U odnosu na 2020., to je čak 220 tisuća putnika više, ali ujedno i 178 tisuća putnika manje u odnosu na kolovoz 2019.