FULL OF TOURISM NEWS – 26.10.2021.

„Google – Croatia: Hearts & Crafts“HTZ je pokrenuo novu jesensku promotivnu kampanju „Google – Croatia: Hearts & Crafts“ (Google – Hrvatska: srca i zanati), koja će se provoditi do kraja studenog na društvenim mrežama s posebnim fokusom na tržišta Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije i Španjolske čijim je stanovnicima kultura jedan od glavnih motiva dolaska u Hrvatsku. S obzirom na to da je Hrvatska jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, u fokusu kampanje je promocija bogate hrvatske tradicije.
Prva sjednica novog Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajedniceU Ministarstvu turizma i sporta prošlog tjedna održana je 1. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ), koje je po prvi put zasjedalo u novom sastavu izabranom od strane članova Skupštine HTZ-a na nedavno održanoj konstituirajućoj sjednici. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac vodila je sjednicu u sklopu koje su članovi vijeća, uz prisustvo direktora HTZ-a Kristjana Staničića, raspravljali i usvojili odluku o odobrenju sredstava za provedbu marketinške suradnje s organizatorima TOP i ostalih događanja u 2021., kao i odluku o odobrenju sredstava za marketinšku suradnju s Hrvatskim teniskim savezom na Davis cup turniru u 2021.
HTZ: #FALLinLoveWithCroatiaHTZ je pokrenuo mini jesensku promotivnu kampanju #FALLinLoveWithCroatia koja će se provoditi na Facebooku, Twitteru, Pinterestu i Tik Toku u listopadu i studenom. Cilj je zadržavanje vidljivosti i promocije Hrvatske kao turističke destinacije sa zanimljivom ponudom u jesenskom dijelu turističke godine, odnosno isticanje bogatih jesenskih ljepota i atrakcija hrvatskih destinacija. Kampanja se provodi u suradnji sa sustavom turističkih zajednica u zemlji kako bi kroz društvene mreže istaknuli sve ono najbolje što njihove destinacije nude posjetiteljima i u posezoni.
Predstavljanje Hrvatske na sajmu TTG u RiminijuHTZ je predstavio hrvatsku turističku ponudu na specijaliziranom sajmu za poslovnu publiku “TTG TRAVEL EXPERIENCE 2021” u Riminiju. Sajam se održavao do 15. listopada, a uz HTZ, na sajmu su sudjelovale turističke zajednice Kvarnera i grada Zagreba te Jadrolinija, Liburnija hotels and villas, Amber travel i Lemax. Riječ je o 58. izdanju sajma koji se pozicionirao kao najvažnije mjesto susreta turističkih predstavnika i djelatnika u Italiji. Važnost nastupa na sajmu u Riminiju naglasila je i Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji. „Tijekom sajma u Riminiju svi sudionici imaju priliku upoznati se s najnovijim trendovima u turističkoj industriji, ali i upoznati profesionalce i stručnjake iz cijelog svijeta te dogovoriti nove suradnje i projekte. Ovo je ujedno i izvrsna prilika za dodatno isticanje Hrvatske kao kvalitetne i sigurne destinacije na talijanskom tržištu“, poručila je.
Dodijeljena MICHELIN priznanja za 2021.HTZ i METRO, službeni partner Michelina za Hrvatsku, uručili su prestižna Michelin priznanja hrvatskim restoranima uvrštenima u Michelinov vodič za 2021. Čak 10 domaćih restorana zaslužilo je zvjezdice ovog globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane: Agli Amici Rovinj iz Rovinja, Alfred Keller iz Malog Lošinja, Nebo iz Rijeke novi su dobitnici Michelin zvjezdice, dok su Boškinac iz Novalje, Draga Di Lovrana iz Lovrana, LD Restoran s Korčule, Monte iz Rovinja¸ Noel iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika i restoran 360 iz Dubrovnika zadržali svoju Michelin zvjezdicu. Michelin preporuke za 2021. zavrijedilo je ukupno 55 restorana, dok se na listi dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, pronašlo 13 hrvatskih restorana.
Velik interes za “Mjesec hrvatskog turizma”Oko 420 turističkih poduzetnika uključilo se u akciju “Mjesec hrvatskog turizma”, koja u listopadu pridonosi i velikom porastu turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na lani, izvijestili su domaći mediji. Najviše poduzetnika pridružilo se u kategoriji smještaja, pogotovo hotela i privatnih apartmana, a sljedeće najbrojnije ponude u sklopu ove akcije su u kategoriji kulturnih atrakcija. Ukupno gledano, podaci sustava eVisitor o svim smještajnim objektima u Hrvatskoj pokazuju da je u prvih 20-ak dana listopada ove godine u Hrvatskoj bilo 484 tisuća turista ili čak 208 posto više nego u istim danima listopada 2020., dok je gotovo 2 milijuna ostvarenih noćenja porast od 121 posto.
Dodijeljene nagrade ovogodišnjeg izdanja Nautičke patroleDodjelom nagrada i priznanja u Opatiji obilježen je kraj ovogodišnjeg izdanja projekta „Nautička patrola“ Jutarnjeg lista, a u kojem je partner i HTZ. U sklopu ovogodišnje patrole posada Jutarnjeg lista, koju su činili novinari, urednici i fotografi te anketari, obišla je ukupno 32 hrvatske marine, od Umaga do Dubrovnika, anketiravši nautičare, koji su odgovarali na upitnike na pet jezika, a temeljem njihovih odgovora, iskristalizirala se lista laureata. Najviše nautičko priznanje u Hrvatskoj, Zlatno sidro Nautičke patrole Jutarnjeg lista u 2021., osvojila je Marina Frapa. Priznanje za drugo mjesto osvojila je Marina Vrsar, a treće ACI marina Vrboska, dok je ekskluzivno priznanje za elitni nautički turizam dobila ACI marina Rovinj.
Dubrovnik proglašen najboljom kongresnom destinacijomSpecijalizirani časopis za poslovni turizam Kongres Magazine i ove je godine objavio prestižnu listu najboljih kongresnih destinacija Srednje i Jugoistočne Europe „Meeting Experience Index 2021“, u sklopu koje je Dubrovnik proglašen najboljom kongresnom destinacijom u kategoriji do 1200 sudionika. Uspjeh upotpunjuju i druge hrvatske kongresne destinacije: Split, Opatija, Rovinj i Šibenik, uvrštene u istoj kategoriji. Lista najboljih kongresnih destinacija temelji se na složenom sustavu ocjenjivanja i dubinskim analizama ključnih segmenata industrije poslovnih putovanja, a uključuje čak 75 kriterija.
Ukinute vize za SAD, Hrvatska među 11 zemalja s povlaštenim statusomHrvatska je ušla u program izuzeća od viza, sigurnosno partnerstvo SAD-a i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana. Tako od 23. listopada za hrvatske državljane koji putuju u SAD više nisu potrebne vize. Umjesto toga, potrebno je potrebno je ispuniti obrazac na internetu 72 sata prije polaska. „Kroz dugotrajan proces morali smo ispuniti vrlo zahtjevne kriterije. Ovo je važno postignuće na korist naših građana i ispunjenje programskog obećanja”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Iz Osijeka preko Münchena do 6 europskih metropolaNakon najave Zračne luke Osijek kako će Croatia Airlines uvesti redovnu liniju između Osijeka i Münchena, od jučer je moguće kupiti karte prema još 6 međunarodnih odredišta – Kopenhagenu, Bruxellesu, Frankfurtu, Amsterdamu, Parizu i Dublinu. Uz jedno zaustavljene u Münchenu, putnicima iz Osijeka sada su, dakle, dostupni glavni gradovi Belgije, Nizozemske, Francuske, Irske i Danske, kao i letovi prema Frankfurtu. Karte je moguće kupiti na službenoj web stranici hrvatskog avioprijevoznika. Na letovima iz Münchena prema europskim metropolama prometuju zrakoplovi Lufthanse i SAS-a.
 Hrvatske destinacije među dobitnicima nagrade održivog turizma 2021.Nagrade “Destinacija održivog kulturnog turizma” dodijeljene su 21. listopada u Grčkoj, a među kandidatima su i dobitnici iz Hrvatske. Krapinu, Mali Lošinj, Lopar i Zagreb žiri, sastavljen od predstavnika ECTN-a, Europske putničke komisije, Europa Nostre, NECTouR-a i Opće uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije, posebno je istaknuo među 36 prijava pristiglih iz 14 europskih zemalja. Ove nagrade doprinose vidljivosti europskih kulturnih turističkih destinacija, stvaraju platformu za razmjenu iskustava i znanja te promiču umrežavanje između destinacija. 2021. fokusirana je na temu “Obnova europskog turizma kroz kulturu, baštinu i kreativnost“.