NEWSLETTER MUZEJA MEĐIMURJA – 24.1.2022.

NOĆ MUZEJA 2022. U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC:

Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize Vrijeme događanja: petak, 28. 1. 2022., od 09 do 00 h

Slobodan ulaz za sve građane: 18 – 00 h

Mjesto događanja: stalni postavi Riznice Međimurja i palače Staroga grada Zrinskih; izložbeni salon, multimedijalna dvorana, Muzejsko-informativni centar

Posjet svim stalnim postavima i izložbenom salonu u Noći muzeja je besplatan!

Za ulaz u muzejske postave potrebno je predočiti valjanu Covid potvrdu (osim djece).


Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. po redu Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo „online“ programima, cijepljenje građana i uvođenje Covid potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru. Ovogodišnji program Noći muzeja prilagođen je osnovnoj temi „Muzeji između stvarnog i digitalnog“. Iako će stalni postavi našega muzeja za posjetitelje biti otvoreni uz besplatan razgled od 18 sati, s programom za ciljane skupine školske djece krećemo već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu „Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale“ vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu „Mini hologram i digitalno u muzeju“ vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek. Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta „Living castles“ u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, Riznica Međimurja i Izložbeni salon s tematskom izložbom „Tibeti u Međimurju i Podravini“. U Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

DETALJAN PROGRAM:

Kompleks Starog grada Zrinskih u Čakovcu najveći je profani spomenik Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku. Ime Zrinski je dobio prema poznatoj obitelji hrvatskih banova i neustrašivih ratnika – branitelja granica ugarsko-hrvatskog kraljevstva od prodora Osmanlija, obitelji Zrinski.
Od 1954. godine u Starom gradu djeluje Muzej Međimurja Čakovec. Osim klasičnog stalnog postava u palači, 2021. godine otvorili smo novu muzejsku jedinicu – Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” u fortifikaciji Starog grada. Muzej je moderan, inovativan i tehnološki napredan.

RADNO VRIJEME MUZEJA za posjetitelje:

LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja – 31. listopada
Utorak – Petak: od 8 do 18 sati
Subota – Nedjelja: od 10 do 18 sati

ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog – 31. ožujka
Utorak – Petak: od 8 do 15 sati
Subota – Nedjelja: od 10 do 14 sati

Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.

Trg Republike 5, Čakovec

Web adresa: www.mmc.hr

E-mail: mmc@mmc.hr