OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U subotu u Čakovcu atraktivno predstavljanje nematerijalnog kulturnog dobra – mačevalačkog plesa „Moreška“ društva iz Korčule

U subotu, 26. veljače od 11 sati na čakovečkom Franjevačkom trgu, uz niz manifestacija koje donosi 58. Međimurski fašnik, Međimurce očekuje atraktivan nastup Hrvatskog glazbenog društva „Sv. Cecilija“ iz Korčule.

Korčulani gosti KUD-a Mihovljan i Grada Čakovca

Naime nakon što je KUD „Mihovljan“ u srpnju 2021. u gradu Korčuli održao tri zapažena nastupa, među kojima upravo s članovima HGD „Sv. Cecilija“ koji izvodi popularni mačevalački ples „Morešku“, Korčulani uzvraćaju uslugu dolaskom u Čakovec. Ples koji izvode nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske i u izvornom obliku već se četiri stoljeća izvodi samo u Korčuli. Stoga nas u subotu očekuje jedinstvena prilika izvođenja „Moreške“ u centru Čakovca koju će upriličiti 50-ak članica i članova društva, s obzirom da se radi o ansamblu plesača i glazbenika.

Ples izvode dvije skupine plesača u crvenim i crnim odorama koje se bore za naklonost Bule, vjerenice Bijeloga kralja Osmana, koju je oteo Crni kralj Moro.

Desetak parova „moreškanata” u živopisnim kostimima izvode plesne figure i „tuku” se mačevima, ubrzavajući ritam svojih pokreta i uzajamno se natječući u vještini mačevanja u sedam plesnih figura ili „kolapa”, koje završavaju pobjedom Bijeloga kralja i trijumfalnim krugom njegove bijele vojske.

Spomenimo da danas korčulansko društvo broji oko 120  članova, a od sekcija djeluju moreška, puhački orkestar, mala škola glazbe za potrebe puhačkog orkestra i mješovita klapa Sv. Cecilija. Tijekom proteklih godina, društvo je aktivno djelovalo izvodeći starinsku korčulansku vitešku igru „Morešku“ više od 30 puta godišnje u Korčuli, a imalo je i više gostovanja u zemlji i inozemstvu. Također je više televizijskih kuća te turističkih agencija snimalo nastupe društva za svoje emisije i promotivni program. Puhački orkestar organizira dva koncerta godišnje i više nastupa u prigodama državnih i ostalih svjetovnih blagdana, a sve s ciljem njegovanja tradicije igranja Moreške, promocije grada i Hrvatske.

Ovog puta Čakovec i Međimurje imaju prilike uživati u spoju glazbe, mačevanja i plesa.