VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

U prvih pet mjeseci u Hrvatskoj gotovo 10 mil. noćenja, 153% više nego lani

Na prvi dan lipnja u Hrvatskoj je boravilo više od 190 tisuća turista čime se nastavlja dobar trend iz svibnja s 1,3 milijuna dolazaka i 4,9 milijuna noćenja, što je za 178 i 155 posto više nego u istom mjesecu 2021. U prvih pet mjeseci ostvareno je gotovo 10 milijuna noćenja ili 153 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, za što je zaslužno 2,9 milijuna turista ili 175 posto više nego lani. Ukupno je u svibnju s 1,3 milijuna turista i 4,9 milijuna noćenja dostignuta razina od 78 odnosno 86 posto prometa iz svibnja 2019., izvijestio je HTZ temeljem podataka iz sustava eVisitor i eCrew.

Hrvatska u Bratislavi predstavljena kao jedna od najtraženijih destinacija Mediterana

HTZ i Predstavništvo HTZ-a u Češkoj, a koje pokriva i Slovačku, organizirali su predstavljanje hrvatske turističke ponude za najutjecajnije slovačke medije te susret s najvažnijim partnerima, turoperatorima i agencijama. Tijekom konferencije za medije, na kojoj je bilo prisutno 27 slovačkih novinara i predstavnika najpopularnijih medija, direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavio je ukupne turističke rezultate Hrvatske s osvrtom na rezultate ostvarene na tržištu Slovačke, dok je poseban naglasak stavljen na buduće trendove i poziciju koju Hrvatska želi zauzeti na slovačkom tržištu.

Održana virtualna prezentacija Croatian Virtual Get2Gether – Explore Rural Croatia

Virtualna prezentacija Croatian Virtual Get2Gether – Explore Rural Croatia održana je 24. svibnja u organizaciji HTZ-a. Na prezentaciji je sudjelovalo 36 predstavnika touroperatora i turističkih agencija iz Kine, Češke, Slovenije, Francuske, Mađarske, Danske, Poljske, Velike Britanije i Švicarske. Predstavljena je turistička ponuda ruralne Hrvatske s naglaskom na pustolovnom, kulturnom i obiteljskom segmentu. Aktivni turizam jedan je od istaknutijih elemenata koji čine cjelokupnu turističku ponudu Hrvatske te su kajaking, biciklizam, jahanje, slobodno penjanje i ostale aktivnosti dodatno komunicirane.

Grand prix nagrada „Zlatna penkala“ otišla u Mađarsku, Italiju i Švicarsku

U splitskoj Galeriji Meštrović 27. svibnja su po 18. put dodijeljene prestižne nagrade „Zlatna penkala“, koje HTZ dodjeljuje novinarima, blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj turističkoj godini. Na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovalo je 17 inozemnih novinara iz 14 zemalja. “Dodjelom ovih nagrada želimo im se zahvaliti na iznimnom doprinosu u promociji Hrvatske, ali i iskazati poštovanje prema njihovom radu, struci te vjernoj publici koja ih prati“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

HTZ u Armeniji na 67. sastanku regionalne komisije UNWTO-a za Europu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) organizirala je od 1. do 3. lipnja u Erevanu u Armeniji 67. sastanak Regionalne komisije UNWTO-a za Europu. Uz glavnog tajnika UNWTO-a Zuraba Pololikashvilia i visoke predstavnike turističkih zemalja članica, sastanku je prisustvovao i Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. Tom je prilikom direktor Staničić predstavio aktivnosti i dosadašnji rad Odbora pridruženih članova, a pritom se osvrnuo i na glavne izazove, potrebe i prilike u međunarodnom turističkom sektoru.

U 5 mjeseci u turističkim djelatnostima 155 posto veća vrijednost fiskaliziranih računa nego 2021.

U prvih pet mjeseci ove godine u djelatnostima koje se odnose na pružanja usluge smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića te putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 8 milijardi i 169 milijuna kuna, odnosno 155 posto više nego li u istom razdoblju protekle godine. Podatke je iznijela Porezna uprava, usporedivši ih s onima iz 2019. U prvih pet mjeseci 2022. godine fiskalizirano je računa u vrijednosti 17 posto većoj nego u istom razdoblju 2019. godine.

1. Međunarodni susret turističkih influencera u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Čak 30 influencera iz Hrvatske, Italije, Poljske, Velike Britanije, Brazila i Koreje od 1. do 5. lipnja boravilo je u Splitsko–dalmatinskoj županiji u sklopu 1. Međunarodnog susreta turističkih influencera. Organizatori ovog premijernog događanja su TZ Splitsko-dalmatinske županije i Croatia Hot Spots magazin. Kreiran je i hashtag #CentralDalmatiapower koji ujedno označuje i novu destinacijsku kampanju Splitsko-dalmatinske županije koja će uz pomoć influencera, koji imaju sve veći utjecaj na svjetskoj turističkoj karti, ostvariti još bolje promotivne rezultate.

Condé Nast Traveller i Telegraph predstavili najzanimljivije otoke na Jadranu 

Condé Nast Traveller i Telegraph, mediji specijalizirani za lifestyle teme i putovanja, objavili su dva priloga o najljepšim hrvatskim otocima s naglaskom na jedinstvenoj sinergiji tradicije i povijesti te opuštenog stila života, izvijestila je Darija Reić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu. Objavljeni prilozi „Croatia islands: the 15 best“ u Condé Nast Travelleru te „Why Croatia offers the Med’s ultimate island-hopping adventure“ u Telegraphu rezultat su suradnje Predstavništva HTZ-a u Londonu s uredništvima istaknutih medija.

Rab na naslovnici magazina Bell Europa

Specijalizirani talijanski magazin za turistička putovanja, mjesečnik Bell Europa, s publikom većom od 100.000 čitatelja, posvetio je naslovnicu lipanjskog broja otoku Rabu, izvijestila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji.  „Prisutnost Hrvatske kao turističke destinacije u Italiji izuzetno je važna s obzirom na to da se puno pozornosti posvećuje jačanju nacionalnog branda, odnosno prepoznatljivosti na tržištu Italije, a što je posebice važno ususret glavnom dijelu turističke sezone“, naglasila je Vukelić.

Film o Bolu pobjednik međunarodnog festivala The Golden City Gate 2022

Znamenitosti Bola na Braču ovjekovječene u filmu Bol&Culture, sada su vrednovane na najbolji način na međunarodnoj sceni. Na prestižnom međunarodnom natjecanju turističkog filma i multimedije The Golden City Gate 2022, održanom u sklopu najpoznatijeg međunarodnog turističkog sajma ITB Berlin, Bol&Culture je osvojio Zlatnog medvjeda. U konkurenciji turističkih filmova iz cijeloga svijeta, 45 stručnjaka dodijelilo mu je prvo mjesto u kategoriji “Art & Culture”.

Novi slogan “Lika je lik (lijek)” kao poticaj razvoju turizma i eko proizvodnje u Lici

Pod sloganom “Lika je lik (lijek)” sve se više razvija turizam i ekološka poljoprivredna proizvodnja u Plitvičkim jezerima, Udbini i Gospiću, pri čemu je glavni adut čista priroda. Ministarstvo turizma je radi bolje promocije i plasiranja zajedničkih turističkih proizvoda dalo turističkim zajednicama mogućnost udruživanja. Turistička zajednica Grada Gospića, Turistička zajednica Općine Plitvička jezera i Općina Udbina odmah su u tome vidjeli mogućnost rasta, rekla je direktorica gospićke Turističke zajednice Maja Strilić.

Trivago: Ovo će biti najbolje ljeto za putovanja

Analiza kuće Trivago pokazala je snažnu želju putnika za avanturama i povećanom potrošnjom, dok dobar dio anketiranih ističe i da su za takvo što spremni odreći se i nekih svakodnevnih potreba. Najviše putovanja planira se za kraj proljeća (52%) i za ljeto (70%), a za odlazak na putovanje njih 21 posto spremno je odreći se kave, omiljene hrane, prijenosnog računala/tableta i odlaska u restoran. K tome, 83 posto ispitanika vjeruje da će 2022. biti njihovo najbolje ljeto dosad.

Venecija odgađa pristojbu na ulazak turista

Gradske vlasti Venecije objavile su da će pristojbu za ulazak turista, usprkos rekordnom broju posjetitelja, odgoditi do sljedeće godine. Kako je pisao Euronews Travel, uprava ovoga talijanskoga grada objavila je odluku o uvođenju startnine nakon što su bili preplavljeni posjetiteljima tijekom ovogodišnjeg Uskrsa. Naveli su da je ta pristojba, praktički porez, nužan za suzbijanje ogromnog broja izletnika koji posjećuju povijesnu jezgru grada.

Turisti hrle slaviti platinasti jubilej Elizabete II.

Veliki broj posjetitelja iz inozemstva došao je u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se pridružili proslavama povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II. Naime, podaci WTTC-ovog partnera ForwardKeys pokazuju da je broj turista koji dolaze s ključnih prekomorskih tržišta i vodećih zemalja Commonwealtha, poput Singapura, Australije i Kanade, protekli tjedan do 5. lipnja bio veći u odnosu na prethodni tjedan za 19%, 6% te 2%.

Hrvatski dan u Švedskoj, Srednja Dalmacija posebno popularna

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice, zajedno s Hrvatskom ambasadom u Stockholmu, organiziralo je 30. svibnja, na Dan državnosti, Hrvatski dan. Čitava promocija odvijala se na starom švedskom brodu Stockholm iz 1931. godine u štokholmskoj luci, a uglednim gostima predstavilo se ono najbolje od Hrvatske. “Želja nam je spojiti hrvatske i švedske gospodarstvenike, a s druge strane promovirati Hrvatsku prema što širem broju ljudi, posebno prema poslovnim ljudima. Iz Skandinavije i Švedske možemo očekivati veći broj gostiju, oduševljava me da smo stalno među top pet destinacija koje biraju što potvrđuje kako im je Hrvatska uvijek u najužem krugu i izboru“, kaže Vedran Sušić, direktor Predstavništva HTZ-a za Skandinaviju.

Za unaprjeđenje cjelogodišnje turističke ponude osigurano 13 mil. kuna

S ciljem podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva i razvoja održivog turizma Ministarstvo turizma i sporta objavilo je Javni poziv za program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, za koji je u ovoj godini osigurano 13 milijuna kuna.

Ovogodišnji ljetni Riječki karneval 4.-18. lipnja

Ovogodišnji izvanredni, ljetni Riječki karneval počet će dječjom karnevalskom povorkom 4. lipnja s Gata Karoline Riječke, a međunarodna karnevalska povorka će riječkim ulicama proći 18. lipnja.

FULL OF TOURISM NEWS – 7.6.2022.

U prvih pet mjeseci u Hrvatskoj gotovo 10 mil. noćenja, 153% više nego lani

Na prvi dan lipnja u Hrvatskoj je boravilo više od 190 tisuća turista čime se nastavlja dobar trend iz svibnja s 1,3 milijuna dolazaka i 4,9 milijuna noćenja, što je za 178 i 155 posto više nego u istom mjesecu 2021. U prvih pet mjeseci ostvareno je gotovo 10 milijuna noćenja ili 153 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, za što je zaslužno 2,9 milijuna turista ili 175 posto više nego lani. Ukupno je u svibnju s 1,3 milijuna turista i 4,9 milijuna noćenja dostignuta razina od 78 odnosno 86 posto prometa iz svibnja 2019., izvijestio je HTZ temeljem podataka iz sustava eVisitor i eCrew.

Hrvatska u Bratislavi predstavljena kao jedna od najtraženijih destinacija Mediterana

HTZ i Predstavništvo HTZ-a u Češkoj, a koje pokriva i Slovačku, organizirali su predstavljanje hrvatske turističke ponude za najutjecajnije slovačke medije te susret s najvažnijim partnerima, turoperatorima i agencijama. Tijekom konferencije za medije, na kojoj je bilo prisutno 27 slovačkih novinara i predstavnika najpopularnijih medija, direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavio je ukupne turističke rezultate Hrvatske s osvrtom na rezultate ostvarene na tržištu Slovačke, dok je poseban naglasak stavljen na buduće trendove i poziciju koju Hrvatska želi zauzeti na slovačkom tržištu.

Održana virtualna prezentacija Croatian Virtual Get2Gether – Explore Rural Croatia

Virtualna prezentacija Croatian Virtual Get2Gether – Explore Rural Croatia održana je 24. svibnja u organizaciji HTZ-a. Na prezentaciji je sudjelovalo 36 predstavnika touroperatora i turističkih agencija iz Kine, Češke, Slovenije, Francuske, Mađarske, Danske, Poljske, Velike Britanije i Švicarske. Predstavljena je turistička ponuda ruralne Hrvatske s naglaskom na pustolovnom, kulturnom i obiteljskom segmentu. Aktivni turizam jedan je od istaknutijih elemenata koji čine cjelokupnu turističku ponudu Hrvatske te su kajaking, biciklizam, jahanje, slobodno penjanje i ostale aktivnosti dodatno komunicirane.

Grand prix nagrada „Zlatna penkala“ otišla u Mađarsku, Italiju i Švicarsku

U splitskoj Galeriji Meštrović 27. svibnja su po 18. put dodijeljene prestižne nagrade „Zlatna penkala“, koje HTZ dodjeljuje novinarima, blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj turističkoj godini. Na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovalo je 17 inozemnih novinara iz 14 zemalja. “Dodjelom ovih nagrada želimo im se zahvaliti na iznimnom doprinosu u promociji Hrvatske, ali i iskazati poštovanje prema njihovom radu, struci te vjernoj publici koja ih prati“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

HTZ u Armeniji na 67. sastanku regionalne komisije UNWTO-a za Europu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) organizirala je od 1. do 3. lipnja u Erevanu u Armeniji 67. sastanak Regionalne komisije UNWTO-a za Europu. Uz glavnog tajnika UNWTO-a Zuraba Pololikashvilia i visoke predstavnike turističkih zemalja članica, sastanku je prisustvovao i Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. Tom je prilikom direktor Staničić predstavio aktivnosti i dosadašnji rad Odbora pridruženih članova, a pritom se osvrnuo i na glavne izazove, potrebe i prilike u međunarodnom turističkom sektoru.

U 5 mjeseci u turističkim djelatnostima 155 posto veća vrijednost fiskaliziranih računa nego 2021.

U prvih pet mjeseci ove godine u djelatnostima koje se odnose na pružanja usluge smještaja, pripreme i usluživanja hrane i pića te putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora), ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 8 milijardi i 169 milijuna kuna, odnosno 155 posto više nego li u istom razdoblju protekle godine. Podatke je iznijela Porezna uprava, usporedivši ih s onima iz 2019. U prvih pet mjeseci 2022. godine fiskalizirano je računa u vrijednosti 17 posto većoj nego u istom razdoblju 2019. godine.

1. Međunarodni susret turističkih influencera u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Čak 30 influencera iz Hrvatske, Italije, Poljske, Velike Britanije, Brazila i Koreje od 1. do 5. lipnja boravilo je u Splitsko–dalmatinskoj županiji u sklopu 1. Međunarodnog susreta turističkih influencera. Organizatori ovog premijernog događanja su TZ Splitsko-dalmatinske županije i Croatia Hot Spots magazin. Kreiran je i hashtag #CentralDalmatiapower koji ujedno označuje i novu destinacijsku kampanju Splitsko-dalmatinske županije koja će uz pomoć influencera, koji imaju sve veći utjecaj na svjetskoj turističkoj karti, ostvariti još bolje promotivne rezultate.

Condé Nast Traveller i Telegraph predstavili najzanimljivije otoke na Jadranu 

Condé Nast Traveller i Telegraph, mediji specijalizirani za lifestyle teme i putovanja, objavili su dva priloga o najljepšim hrvatskim otocima s naglaskom na jedinstvenoj sinergiji tradicije i povijesti te opuštenog stila života, izvijestila je Darija Reić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu. Objavljeni prilozi „Croatia islands: the 15 best“ u Condé Nast Travelleru te „Why Croatia offers the Med’s ultimate island-hopping adventure“ u Telegraphu rezultat su suradnje Predstavništva HTZ-a u Londonu s uredništvima istaknutih medija.

Rab na naslovnici magazina Bell Europa

Specijalizirani talijanski magazin za turistička putovanja, mjesečnik Bell Europa, s publikom većom od 100.000 čitatelja, posvetio je naslovnicu lipanjskog broja otoku Rabu, izvijestila je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji.  „Prisutnost Hrvatske kao turističke destinacije u Italiji izuzetno je važna s obzirom na to da se puno pozornosti posvećuje jačanju nacionalnog branda, odnosno prepoznatljivosti na tržištu Italije, a što je posebice važno ususret glavnom dijelu turističke sezone“, naglasila je Vukelić.

Film o Bolu pobjednik međunarodnog festivala The Golden City Gate 2022

Znamenitosti Bola na Braču ovjekovječene u filmu Bol&Culture, sada su vrednovane na najbolji način na međunarodnoj sceni. Na prestižnom međunarodnom natjecanju turističkog filma i multimedije The Golden City Gate 2022, održanom u sklopu najpoznatijeg međunarodnog turističkog sajma ITB Berlin, Bol&Culture je osvojio Zlatnog medvjeda. U konkurenciji turističkih filmova iz cijeloga svijeta, 45 stručnjaka dodijelilo mu je prvo mjesto u kategoriji “Art & Culture”.

Novi slogan “Lika je lik (lijek)” kao poticaj razvoju turizma i eko proizvodnje u Lici

Pod sloganom “Lika je lik (lijek)” sve se više razvija turizam i ekološka poljoprivredna proizvodnja u Plitvičkim jezerima, Udbini i Gospiću, pri čemu je glavni adut čista priroda. Ministarstvo turizma je radi bolje promocije i plasiranja zajedničkih turističkih proizvoda dalo turističkim zajednicama mogućnost udruživanja. Turistička zajednica Grada Gospića, Turistička zajednica Općine Plitvička jezera i Općina Udbina odmah su u tome vidjeli mogućnost rasta, rekla je direktorica gospićke Turističke zajednice Maja Strilić.

Trivago: Ovo će biti najbolje ljeto za putovanja

Analiza kuće Trivago pokazala je snažnu želju putnika za avanturama i povećanom potrošnjom, dok dobar dio anketiranih ističe i da su za takvo što spremni odreći se i nekih svakodnevnih potreba. Najviše putovanja planira se za kraj proljeća (52%) i za ljeto (70%), a za odlazak na putovanje njih 21 posto spremno je odreći se kave, omiljene hrane, prijenosnog računala/tableta i odlaska u restoran. K tome, 83 posto ispitanika vjeruje da će 2022. biti njihovo najbolje ljeto dosad.

Venecija odgađa pristojbu na ulazak turista

Gradske vlasti Venecije objavile su da će pristojbu za ulazak turista, usprkos rekordnom broju posjetitelja, odgoditi do sljedeće godine. Kako je pisao Euronews Travel, uprava ovoga talijanskoga grada objavila je odluku o uvođenju startnine nakon što su bili preplavljeni posjetiteljima tijekom ovogodišnjeg Uskrsa. Naveli su da je ta pristojba, praktički porez, nužan za suzbijanje ogromnog broja izletnika koji posjećuju povijesnu jezgru grada.

Turisti hrle slaviti platinasti jubilej Elizabete II.

Veliki broj posjetitelja iz inozemstva došao je u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se pridružili proslavama povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II. Naime, podaci WTTC-ovog partnera ForwardKeys pokazuju da je broj turista koji dolaze s ključnih prekomorskih tržišta i vodećih zemalja Commonwealtha, poput Singapura, Australije i Kanade, protekli tjedan do 5. lipnja bio veći u odnosu na prethodni tjedan za 19%, 6% te 2%.

Hrvatski dan u Švedskoj, Srednja Dalmacija posebno popularna

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice, zajedno s Hrvatskom ambasadom u Stockholmu, organiziralo je 30. svibnja, na Dan državnosti, Hrvatski dan. Čitava promocija odvijala se na starom švedskom brodu Stockholm iz 1931. godine u štokholmskoj luci, a uglednim gostima predstavilo se ono najbolje od Hrvatske. “Želja nam je spojiti hrvatske i švedske gospodarstvenike, a s druge strane promovirati Hrvatsku prema što širem broju ljudi, posebno prema poslovnim ljudima. Iz Skandinavije i Švedske možemo očekivati veći broj gostiju, oduševljava me da smo stalno među top pet destinacija koje biraju što potvrđuje kako im je Hrvatska uvijek u najužem krugu i izboru“, kaže Vedran Sušić, direktor Predstavništva HTZ-a za Skandinaviju.

Za unaprjeđenje cjelogodišnje turističke ponude osigurano 13 mil. kuna

S ciljem podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva i razvoja održivog turizma Ministarstvo turizma i sporta objavilo je Javni poziv za program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“, za koji je u ovoj godini osigurano 13 milijuna kuna.

Ovogodišnji ljetni Riječki karneval 4.-18. lipnja

Ovogodišnji izvanredni, ljetni Riječki karneval počet će dječjom karnevalskom povorkom 4. lipnja s Gata Karoline Riječke, a međunarodna karnevalska povorka će riječkim ulicama proći 18. lipnja.