Čakovečke mažoretkinje, puhači i Zrinska garda promotori Čakovca u gradu prijatelju Biogradu na Moru

Čakovečke mažoretkinje i Gradski puhački orkestar Grada Čakovca, uz Biogradske mažoretkinje i tamošnje puhače, na čelu s pripadnicima Zrinske garde Čakovec, predstavljali su Čakovec i Međimurje u Zadarskoj županiji.

Kao prava atrakcija ispred Gradske vijećnice Grada Biograd na Moru, u centru grada te na rivi mamili su poglede turista, na najbolji mogući način predstavili spoj hrvatskog sjevera i juga te zaključili uspješnu sezonu prije ljetne stanke. U Biogradu na Moru predstavnici hrvatskog sjevera boravili su zahvaljujući novom prijateljstvu i suradnji gradova Čakovca i Biograda, ali i turističkih zajednica oba grada.

Stoga je i prije samog predstavljanja, defilea i povorke mažoretkinja, puhača i gardista gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini s domaćinom gradonačelnikom Biograda na Moru Ivanom Knezom odradila službeni sastanak, predstavila sve koji nastupaju, čakovečke i međimurske potencijale te projekte u pripremi i realizaciji.

Prvi inicijalni sastanak poslužio je da se nađu dodirne točke koje godinama spajaju dva grada te naprave prvi koraci u formalizaciji prijateljskih odnosa. Uz velik broj Međimuraca i Čakovčana u Zadarskoj županiji, no i onih koji iz tog dijela zemlje često borave u Međimurju, turizam je ključna stavka o kojoj su gradonačelnici razgovarali te najavili potencijalnu zajedničku prijavu na projekte. Posebice kako Biograd na Moru nema mogućnost kao Čakovec, prijavu u okviru održivog urbanog razvoja putem integriranih teritorijalnih ulaganja – ITU mehanizma, dok s druge strane Biograd bilježi broj turista kao i prije pandemije te su izuzetno poželjno hrvatsko turističko središte.

Spajanje zelene i plave Hrvatske najbolji je recept daljnjeg razvoja cijele zemlje kao cjeline, ali i dokaz važnosti kvalitetnih, partnerskih mikroregija u privlačenju kako turista, tako i EU sredstava te projekata.