VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Sastanak Staničića i turističkih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić u Cavtatu je održao koordinacijski sastanak s predstavnicima devet turističkih zajednica gradova i općina iz Dubrovačko-neretvanske županije. Predstavljeni su dobri i pozitivni turistički trendovi po destinacijama. U dosadašnjem dijelu godine u županiji je ostvareno oko 2,8 milijuna noćenja, što je 80 % rezultata iz 2019. Govorilo se i o turističkoj ponudi i atrakcijama u županiji, uvođenju eura i ulasku Hrvatske u Schengen te je predstavljen i dosadašnji tijek izrade Strateškog i operativnog plana hrvatskog turizma do 2026. godine.

HTZ u Makarskoj na sastanku s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije

U Makarskoj je održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Splitsko-dalmatinske županije. Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a prisutna je bila i novoizabrana direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, dosadašnji direktor TZ Splitsko-dalmatinske Joško Stella te 25 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

HTZ s Expedijom i ETC-om promovira Hrvatsku na američkom tržištu

HTZ od 1. srpnja na američkom tržištu provodi promotivnu kampanju u sklopu koje su istaknuti turistički proizvodi, doživljaji i destinacije za kojima Amerikanci imaju najviše interesa. Kampanja na landing stranici, bannerima i promo oglasima provodi se u suradnji s Expedijom, travel platformom s više od 200 stranica u više od 70 zemalja, posebno popularnom u SAD-u. „Oko 27 % svih online pretraga o Hrvatskoj dolazi iz SAD-a. Kampanjom želimo dodatno istaknuti ono najbolje što imamo“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Dosad ostvareno 95 % rezultata iz rekordne 2019. godine

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Poreču je s predstavnicima Hrvatske udruge turizma razgovarala o tijeku turističke godine, strateškim odrednicama razvoja održivog turizma, radnoj snazi te izazovima u cijelom svijetu koji utječu i na sektor turizma. “U dosadašnjem dijelu turističke godine ostvarujemo 95 % rezultata istog razdoblja rekordne 2019. Cilj nam je ovakve izvrsne rezultate ostvarivati tijekom cijele godine, ali i duž čitave Hrvatske pa zajedno trebamo razvijati turizam baziran na kvaliteti, dodanoj vrijednosti”, poručila je Brnjac. Na sastanku se razgovaralo i o poboljšanju te dodatnoj digitalizaciji i pojednostavnjivanju procesa zapošljavanja za iduću godinu.

Kampanja Mastercarda i HTZ-a na tržištima Italije, UK-a i Nizozemske

HTZ i Mastercard pokrenuli su promotivnu kampanju Experience all Croatia has to offer na tržištima Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske. Kampanja će trajati mjesec dana, a temelji se na konkretnim podacima koji pružaju odličan uvid u potrebe, navike i strasti suvremenih putnika, te priliku da ih se putem promocije motivira na posjet Hrvatskoj. Putnicima se pristupa na prilagođen način putem digitalnog oglašavanja, društvenih mreža, PR-a i suradnje s inozemnim influencerima.

Globalni izazovi kao alarm za transformaciju turizma prema otpornosti i održivosti

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je na Ibizi sudjelovala na sastanku visoke razine o sigurnim međunarodnim putovanjima (High-level Meeting on Safe International Travel) u organizaciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Ministarstva industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španjolske. Visoki predstavnici članica OECD-a, G20 te država koje su u postupku pristupanja OECD-u, poput Hrvatske, uz prisustvo niza organizacija iz područja turizma, prometa, gospodarstva i zdravstva raspravljali su o potrebi zajedničkog djelovanja za olakšavanje sigurnih međunarodnih putovanja te usklađivanju različitih zdravstvenih mjera i pravila u međunarodnim putovanjima, kako bi se pripremili za potencijalne globalne izazove budućnosti.

Uručena Michelin priznanja za 2022.

Prestižne Michelin plakete uručene su hrvatskim restoranima uvrštenima u Michelinov vodič za 2022. “Predanost hrvatskih restorana u kontinuiranom održavanju kvalitete ponude i trud koji se ulaže u kreiranje gastronomske ponude, a time i u jačanje turizma i prepoznatljivost hrvatske gastronomije, neosporan su element visoke kvalitete koju potvrđuje novi Michelinov vodič. Naša namjera je da budemo preferirani partner HoReCa sektoru te da pritom dodatno proširimo suradnju s lokalnim proizvođačima i implementiramo lokalne sastojke na jelovnike vrhunskih restorana“, izjavio je prilikom dodjele Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO- a Hrvatska.

Predstavljeno ovogodišnje izdanje ATP turnira Plava Laguna Croatia Open Umag

Vrhunski tenis, atraktivan glazbeni program, gastronomski užici i sjajna promocija umaškog, istarskog i hrvatskog turizma obilježit će 32. izdanje turnira Plava Laguna Croatia Open Umag od 22. do 31. srpnja. Spektakl u sportskom dijelu jamče neki od najboljih tenisača svijeta, kao što su Španjolac Carlos Alcaraz, Talijan Jannik Sinner, Gruzijac Nikoloz Basilašvili, Danac Holger Rune i hrvatski reprezentativac Borna Ćorić. Umaški ATP turnir i ove će godine biti sjajna spona sporta i turizma, s izravnim prijenosom u više od 140 zemalja svijeta, što ga čini samo izvrsnim teniskim, nego i promotivno važnim događajem.

The Times preporučuje posjet NP Kornati i Brijuni

Ugledni britanski The Times izlistao je 25 europskih nacionalnih parkova koje treba posjetiti ovog ljeta, a mjesto na tom popisu našla su i dva hrvatska nacionalna parka, Kornati i Brijuni, izvijestila je Darija Reić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu. Riječ je o tekstu „25 spectacular European national park stays“ novinara Jamesa Stewarta, koji je nastao kao rezultat suradnje Predstavništva HTZ-a u Londonu s uredništvom ovog britanskog medija i samim autorom teksta koji je višestruko nagrađivani novinar i dugogodišnji suradnik britanskog The Timesa, Financial Timesa, The Telegrapha i The Guardiana.

Independent nahvalio Hrvatsku kao atraktivnu destinaciju

Ugledni britanski The Independent je u članku Turistički vodič: sve što trebate znati prije dolaska u Hrvatsku nahvalio prirodne ljepote Hrvatske. Riječ je o mediju koji ima mjesečni doseg od više od 25 milijuna čitatelja, a Hrvatsku predstavlja kao top destinaciju vrijednu posjeta. Hvale se nisu zaustavile samo na osunčanom Jadranu, već su istaknute i ljepote nacionalnih parkova, planinskih lanaca i raznih kulturnih manifestacija koje se održavaju kroz godinu. Osim opisa najljepših lokaliteta, podijeljeni su i savjeti za putovanje Hrvatskom koji uključuju odabir najboljeg vremena dolaska te preporuke za prijevoz.

Oporavak europskog turističkog sektora do 70 %

Tromjesečno izvješće Europske komisije za putovanja (ETC) pokazalo je da je u vrhuncu ljetne sezone 2022. oporavak europskog turističkog tržišta u punom zamahu, kao i da se ove godine očekuje realizacija do 70 posto rezultata iz pretpandemijskih vremena. Hrvatska je istaknuta među zemljama koje su zabilježile snažan oporavak turističkih aktivnosti od početka godine do danas, kao i po broju noćenja ostvarenih u svibnju.“Privlačenje talenata i stvaranje prilika za razvoj karijere u sektoru glavni je prioritet za oporavak europskog turizma u mjesecima koji dolaze”, poručio je predsjednik ETC-a Luís Araújo.

Trendovi poslovnih putovanja u 2022.

U anketi Global Business Travel Associationa 40 % sudionika izjasnilo se da njihove organizacije ponovno potiču putovanja, pri čemu je i dalje iznimno čest bleasure, odnosno spoj odmora i poslovnih obaveza. Analitičar ovom trendu predviđaju daljnji rast zbog čega se i sve veći broj putničkih agencija i drugih subjekata prilagođava aktualnim zahtjevima tržišta. U prilog tezi ide velika želja putnika da se vrate omiljenim aktivnostima kao i činjenica da organizacije svojim zaposlenicima i dalje osiguravaju fleksibilno radno okruženje.

Želja za putovanjima raste unatoč rastućim cijenama

Prema istraživanju Europske komisije za putovanja (ETC) čak 73 % Europljana između lipnja i studenog 2022. planira putovati bar jednom, njih 38 % dvaput, a 20 % ispitanika planira putovati i više od tri puta. Među pet najpopularnijih turističkih destinacija Hrvatska, Španjolska, Francuska i Italija te Grčka. Većina Europljana planira putovati tijekom lipnja i srpnja (41 %) ili od kolovoza do rujna (42 %), a kao odlučujuće faktore u odabiru destinacija navode lijepo vrijeme, atraktivne ponude i što manje gužve.

Hrvatska i Bavarska glazbenim spektaklom proslavili dugogodišnje prijateljstvo

Svečani koncert „Hrvatska & Bavarska: Niti prijateljstva, u tradiciji i klasici ujedinjene“ održana u prekrasnom i čarobnom ambijentu dvorane Herkules Sall u münchenskoj rezidenciji pred gotovo 1300 posjetitelja, koji su imali priliku uživati u poznatim opernim i operetnim arijama hrvatskih  i njemačkih kompozitora poput Wagnera, Straussa, Beethovena, Lisinskog, Zajca i Gotovca. Riječ je o koncertu koji je organiziran povodom obilježavanja 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Savezne Republike Njemačke te isto toliko godina djelovanja Hrvatske turističke zajednice na njemačkom tržištu, a obilježilo se i  50 godina rada Stalne hrvatsko-bavarske komisije.

Poziv MINTS-a na predlaganje tema za radionice Održivog turizma

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom nastavlja s radionicama o pristupačnom turizmu te zainteresirane dionike poziva na ispunjavanje upitnika i predlaganje tema koje bi se na radionicama mogle obraditi.

Otvorene prijave za godišnju nagradu „Anton Štifanić“ i Nagradu za životno djelo

Hrvatska turistička zajednica i u 2022. za 2021. dodjeljuje Hrvatsku turističku nagradu kao posebno priznanje za iznimni doprinos u razvoju i promociji turizma Republike Hrvatske. Krajnji rok za podnošenje kandidatura je 31. kolovoza 2022. do 23.59 sati.

FULL OF TOURISM NEWS – 19.7.2022.

Sastanak Staničića i turističkih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić u Cavtatu je održao koordinacijski sastanak s predstavnicima devet turističkih zajednica gradova i općina iz Dubrovačko-neretvanske županije. Predstavljeni su dobri i pozitivni turistički trendovi po destinacijama. U dosadašnjem dijelu godine u županiji je ostvareno oko 2,8 milijuna noćenja, što je 80 % rezultata iz 2019. Govorilo se i o turističkoj ponudi i atrakcijama u županiji, uvođenju eura i ulasku Hrvatske u Schengen te je predstavljen i dosadašnji tijek izrade Strateškog i operativnog plana hrvatskog turizma do 2026. godine.

HTZ u Makarskoj na sastanku s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske županije

U Makarskoj je održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Splitsko-dalmatinske županije. Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a prisutna je bila i novoizabrana direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović, dosadašnji direktor TZ Splitsko-dalmatinske Joško Stella te 25 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

HTZ s Expedijom i ETC-om promovira Hrvatsku na američkom tržištu

HTZ od 1. srpnja na američkom tržištu provodi promotivnu kampanju u sklopu koje su istaknuti turistički proizvodi, doživljaji i destinacije za kojima Amerikanci imaju najviše interesa. Kampanja na landing stranici, bannerima i promo oglasima provodi se u suradnji s Expedijom, travel platformom s više od 200 stranica u više od 70 zemalja, posebno popularnom u SAD-u. „Oko 27 % svih online pretraga o Hrvatskoj dolazi iz SAD-a. Kampanjom želimo dodatno istaknuti ono najbolje što imamo“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Dosad ostvareno 95 % rezultata iz rekordne 2019. godine

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Poreču je s predstavnicima Hrvatske udruge turizma razgovarala o tijeku turističke godine, strateškim odrednicama razvoja održivog turizma, radnoj snazi te izazovima u cijelom svijetu koji utječu i na sektor turizma. “U dosadašnjem dijelu turističke godine ostvarujemo 95 % rezultata istog razdoblja rekordne 2019. Cilj nam je ovakve izvrsne rezultate ostvarivati tijekom cijele godine, ali i duž čitave Hrvatske pa zajedno trebamo razvijati turizam baziran na kvaliteti, dodanoj vrijednosti”, poručila je Brnjac. Na sastanku se razgovaralo i o poboljšanju te dodatnoj digitalizaciji i pojednostavnjivanju procesa zapošljavanja za iduću godinu.

Kampanja Mastercarda i HTZ-a na tržištima Italije, UK-a i Nizozemske

HTZ i Mastercard pokrenuli su promotivnu kampanju Experience all Croatia has to offer na tržištima Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske. Kampanja će trajati mjesec dana, a temelji se na konkretnim podacima koji pružaju odličan uvid u potrebe, navike i strasti suvremenih putnika, te priliku da ih se putem promocije motivira na posjet Hrvatskoj. Putnicima se pristupa na prilagođen način putem digitalnog oglašavanja, društvenih mreža, PR-a i suradnje s inozemnim influencerima.

Globalni izazovi kao alarm za transformaciju turizma prema otpornosti i održivosti

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je na Ibizi sudjelovala na sastanku visoke razine o sigurnim međunarodnim putovanjima (High-level Meeting on Safe International Travel) u organizaciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Ministarstva industrije, trgovine i turizma Kraljevine Španjolske. Visoki predstavnici članica OECD-a, G20 te država koje su u postupku pristupanja OECD-u, poput Hrvatske, uz prisustvo niza organizacija iz područja turizma, prometa, gospodarstva i zdravstva raspravljali su o potrebi zajedničkog djelovanja za olakšavanje sigurnih međunarodnih putovanja te usklađivanju različitih zdravstvenih mjera i pravila u međunarodnim putovanjima, kako bi se pripremili za potencijalne globalne izazove budućnosti.

Uručena Michelin priznanja za 2022.

Prestižne Michelin plakete uručene su hrvatskim restoranima uvrštenima u Michelinov vodič za 2022. “Predanost hrvatskih restorana u kontinuiranom održavanju kvalitete ponude i trud koji se ulaže u kreiranje gastronomske ponude, a time i u jačanje turizma i prepoznatljivost hrvatske gastronomije, neosporan su element visoke kvalitete koju potvrđuje novi Michelinov vodič. Naša namjera je da budemo preferirani partner HoReCa sektoru te da pritom dodatno proširimo suradnju s lokalnim proizvođačima i implementiramo lokalne sastojke na jelovnike vrhunskih restorana“, izjavio je prilikom dodjele Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO- a Hrvatska.

Predstavljeno ovogodišnje izdanje ATP turnira Plava Laguna Croatia Open Umag

Vrhunski tenis, atraktivan glazbeni program, gastronomski užici i sjajna promocija umaškog, istarskog i hrvatskog turizma obilježit će 32. izdanje turnira Plava Laguna Croatia Open Umag od 22. do 31. srpnja. Spektakl u sportskom dijelu jamče neki od najboljih tenisača svijeta, kao što su Španjolac Carlos Alcaraz, Talijan Jannik Sinner, Gruzijac Nikoloz Basilašvili, Danac Holger Rune i hrvatski reprezentativac Borna Ćorić. Umaški ATP turnir i ove će godine biti sjajna spona sporta i turizma, s izravnim prijenosom u više od 140 zemalja svijeta, što ga čini samo izvrsnim teniskim, nego i promotivno važnim događajem.

The Times preporučuje posjet NP Kornati i Brijuni

Ugledni britanski The Times izlistao je 25 europskih nacionalnih parkova koje treba posjetiti ovog ljeta, a mjesto na tom popisu našla su i dva hrvatska nacionalna parka, Kornati i Brijuni, izvijestila je Darija Reić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu. Riječ je o tekstu „25 spectacular European national park stays“ novinara Jamesa Stewarta, koji je nastao kao rezultat suradnje Predstavništva HTZ-a u Londonu s uredništvom ovog britanskog medija i samim autorom teksta koji je višestruko nagrađivani novinar i dugogodišnji suradnik britanskog The Timesa, Financial Timesa, The Telegrapha i The Guardiana.

Independent nahvalio Hrvatsku kao atraktivnu destinaciju

Ugledni britanski The Independent je u članku Turistički vodič: sve što trebate znati prije dolaska u Hrvatsku nahvalio prirodne ljepote Hrvatske. Riječ je o mediju koji ima mjesečni doseg od više od 25 milijuna čitatelja, a Hrvatsku predstavlja kao top destinaciju vrijednu posjeta. Hvale se nisu zaustavile samo na osunčanom Jadranu, već su istaknute i ljepote nacionalnih parkova, planinskih lanaca i raznih kulturnih manifestacija koje se održavaju kroz godinu. Osim opisa najljepših lokaliteta, podijeljeni su i savjeti za putovanje Hrvatskom koji uključuju odabir najboljeg vremena dolaska te preporuke za prijevoz.

Oporavak europskog turističkog sektora do 70 %

Tromjesečno izvješće Europske komisije za putovanja (ETC) pokazalo je da je u vrhuncu ljetne sezone 2022. oporavak europskog turističkog tržišta u punom zamahu, kao i da se ove godine očekuje realizacija do 70 posto rezultata iz pretpandemijskih vremena. Hrvatska je istaknuta među zemljama koje su zabilježile snažan oporavak turističkih aktivnosti od početka godine do danas, kao i po broju noćenja ostvarenih u svibnju.“Privlačenje talenata i stvaranje prilika za razvoj karijere u sektoru glavni je prioritet za oporavak europskog turizma u mjesecima koji dolaze”, poručio je predsjednik ETC-a Luís Araújo.

Trendovi poslovnih putovanja u 2022.

U anketi Global Business Travel Associationa 40 % sudionika izjasnilo se da njihove organizacije ponovno potiču putovanja, pri čemu je i dalje iznimno čest bleasure, odnosno spoj odmora i poslovnih obaveza. Analitičar ovom trendu predviđaju daljnji rast zbog čega se i sve veći broj putničkih agencija i drugih subjekata prilagođava aktualnim zahtjevima tržišta. U prilog tezi ide velika želja putnika da se vrate omiljenim aktivnostima kao i činjenica da organizacije svojim zaposlenicima i dalje osiguravaju fleksibilno radno okruženje.

Želja za putovanjima raste unatoč rastućim cijenama

Prema istraživanju Europske komisije za putovanja (ETC) čak 73 % Europljana između lipnja i studenog 2022. planira putovati bar jednom, njih 38 % dvaput, a 20 % ispitanika planira putovati i više od tri puta. Među pet najpopularnijih turističkih destinacija Hrvatska, Španjolska, Francuska i Italija te Grčka. Većina Europljana planira putovati tijekom lipnja i srpnja (41 %) ili od kolovoza do rujna (42 %), a kao odlučujuće faktore u odabiru destinacija navode lijepo vrijeme, atraktivne ponude i što manje gužve.

Hrvatska i Bavarska glazbenim spektaklom proslavili dugogodišnje prijateljstvo

Svečani koncert „Hrvatska & Bavarska: Niti prijateljstva, u tradiciji i klasici ujedinjene“ održana u prekrasnom i čarobnom ambijentu dvorane Herkules Sall u münchenskoj rezidenciji pred gotovo 1300 posjetitelja, koji su imali priliku uživati u poznatim opernim i operetnim arijama hrvatskih  i njemačkih kompozitora poput Wagnera, Straussa, Beethovena, Lisinskog, Zajca i Gotovca. Riječ je o koncertu koji je organiziran povodom obilježavanja 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Savezne Republike Njemačke te isto toliko godina djelovanja Hrvatske turističke zajednice na njemačkom tržištu, a obilježilo se i  50 godina rada Stalne hrvatsko-bavarske komisije.

Poziv MINTS-a na predlaganje tema za radionice Održivog turizma

Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom nastavlja s radionicama o pristupačnom turizmu te zainteresirane dionike poziva na ispunjavanje upitnika i predlaganje tema koje bi se na radionicama mogle obraditi.

Otvorene prijave za godišnju nagradu „Anton Štifanić“ i Nagradu za životno djelo

Hrvatska turistička zajednica i u 2022. za 2021. dodjeljuje Hrvatsku turističku nagradu kao posebno priznanje za iznimni doprinos u razvoju i promociji turizma Republike Hrvatske. Krajnji rok za podnošenje kandidatura je 31. kolovoza 2022. do 23.59 sati.