VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Dodijeljene nagrade za najbolje u turizmu u 2022.

U Šibeniku je u turističkom naselju Amadria park Šibenik u petak 7. listopada održana završna večer Dana hrvatskog turizma (DHT) na kojoj je dodijeljen drugi dio nagrada, za najbolje u turizmu. Nagrade su dodijeljene u kategorijama: Destinacija godine, Kulturna atrakcija godine, Prirodna atrakcija godine, Događaj godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, Putnička agencija godine, Restoran godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te posebna priznanja za izniman doprinos promociji Republike Hrvatske i primjenu principa razvoja održivosti. „Uspješna sezona ne bi bila moguća bez čvrste sinergije javnog i privatnog sektora i predanog rada svih turističkih djelatnika. Zasluge idu i kolegama iz ostalih djelatnosti i sektora koji su usko povezani s turizmom. Upravo je to zajedništvo hrvatskom turizmu omogućilo da u ovim izazovnim vremenima ostvaruje pozitivna kretanja, a našoj zemlji odličnu i konkurentnu poziciju na globalnom turističkom tržištu“, poručio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. Prvog dana DHT-a dodijeljene su nagrade u kategorijama za destinacije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), ljude u turizmu te za projekte u sklopu programa „Promocija zanimanja“.

HTZ: predstavljen Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma

Prvi zaključci Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. predstavljeni su na Danima hrvatskog turizma u Šibeniku. Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, istaknuo je da je svrha plana pomoći hrvatskom turističkom gospodarstvu da ostvari veći prihod, osigura održivi rast, pozicionira Hrvatsku kao jedan od vodećih turističkih brendova na svijetu te osigura zadovoljstvo i odanost turista. Hrvatska mora biti prepoznatljiva po širokoj i kvalitetnoj turističkoj ponudi i proizvodima, ali je potreban snažniji odmak od percepcije zemlje kao ljetne odmorišne destinacije kroz izgradnju imidža turističke destinacije visoke vrijednosti. To je posebno naglašeno u sklopu novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma, koji definira nove ciljeve i komunikacijsku strategiju. Naglasak će biti na održivosti, digitalizaciji kao ključnoj odrednici konkurentnosti, jačanju kvalitete usluga te na novom pristupu marketinškim aktivnostima.

Potražnja za održivim turističkim destinacijama, proizvodima i uslugama sve izraženija

Na panel raspravi ‘Tourists of the future’, u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma, u organizaciji HTZ-a u Šibeniku, raspravljalo se o aktualnim trendovima i održivom razvoju turizma. Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, dao je uvod s prezentacijom u kojoj je ponovno naglasio vrlo dobre turističke rezultate u ovoj godini. Hrvatski turizam u 2022. ostvario 97 % noćenja iz rekordne 2019., te 2,68 milijardi eura prihoda u drugom tromjesečju, 16 % više nego 2019. „Danas je naša zemlja u krugu destinacija s najbržim oporavkom turizma, a u srednjoročnom razdoblju očekivani rast za Hrvatsku projicira se do 5 % godišnje. U idućoj će godini Hrvatska biti još konkurentnija, zbog ulaska u Schengen i eurozonu“, naglasio je Staničić. Na panelu je potvrđeno da je sve jači trend održivijeg turizma i da raste potražnja za održivim putovanjima. Održivim načelima poslovanja prilagođavaju se brojni turistički subjekti, koji tako kreiraju i ponudu.

Održana konferencija „Održiva budućnost turizma“

U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma (DHT) u Šibeniku je održana i konferencija „Održiva budućnost turizma„ na kojoj je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac predstavila Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. „Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. želimo postići ravnotežu između tri elementa održivosti – ekonomskog, socijalnog i ekološkog. Posebno je važno za naš nacionalni identitet i za pozicioniranje Hrvatske kao autentične destinacije kako ćemo interpretirati svoju kulturnu i povijesnu baštinu, kako ćemo čuvati stare gradske jezgre od devastacije, kako ćemo upravljati prostorom i tokovima turista, i ono najvažnije, kako ćemo zadržati svoje ljude na kvalitetnim, sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima. Posebnu pozornost smo posvetili tome da Strategija bude usklađena s prioritetima ostalih resora u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. Svi su ciljevi postavljeni tako da njihovo ostvarenje bude uistinu moguće, ali i financijski potaknuto od strane Vlade“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Obilježen Svjetski dan turizma skupom ‘Turizam između znanosti i prakse’

Institut za turizam Zagreb i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) znanstveno-stručnim skupom su obilježili Svjetski dan turizma i 70 godina redovnog izlaženja međunarodnog znanstvenog časopisa “Tourism”, koji su označili važnom sponom između znanosti i turističke prakse. Skup “Turizam između znanosti i prakse” okupio je oko sto sudionika iz turizma povodom Svjetskog dana turizma, 27. rujna, ove godine s globalnom temom pod okriljem UNWTO-a „Promišljajmo turizam”. Ta je tema, nakon pandemijskih godina i posljedičnog velikog pada turizma u svijetu, iznimno aktualna, posebice održivi razvoj koji postaje imperativ ne samo za turizam nego i ukupno društvo i gospodarstvo, istaknuto je na skupu. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je HTZ godinama suizdavač tog znanstvenog časopisa, a to će se i nastaviti.

Brnjac: Financijski dosad najbolja turistička predsezona

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) u drugom tromjesečju 2022. prihodi stranih turista iznosili su 2 milijarde i 686 milijuna eura, što predstavlja rast od 121 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., prihodovano je milijardu i 469 milijuna eura više. U odnosu na drugo tromjesečje 2019. to je 364 milijuna eura više, odnosno prihodi od stranih turista u drugom tromjesečju 2022. su za 16 posto viši nego u istom razdoblju 2019. „Dosad najbolja prva polovica turističke godine u kojoj smo ostvarili prihode od stranih turista u iznosu od 3 milijarde i 172 milijuna eura, odličan je pokazatelj jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije i izvan ljetnih mjeseci što prate i dosadašnji rezultati posezone. Ovo je još jedna potvrda i svim našim strateškim aktivnostima kojima doprinosimo razvoju održivog i cjelogodišnjeg turizma“,  istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Austrijanci ostvarili više noćenja nego u cijeloj 2019.

Odlične ovogodišnje turističke rezultate Hrvatske potvrđuju i trendovi s tržišta Austrije s kojeg je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 1.426.514 dolazaka i 7.769.322 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem 2019. to je rast od 5 posto u dolascima i noćenjima. Poseban su uspjeh realizirana noćenja kojih je u dosadašnjem dijelu 2022. ostvareno više nego cijele 2019. “Ostvareni rezultati u noćenjima potvrđuju kako se Hrvatska na tržištu Austrije gotovo u potpunosti oporavila kao turistička destinacija koja je ostvarila bolji rezultat nego rekordne i pretpandemijske 2019. Nastavak pozitivnih trendova očekujemo i tijekom iduće godine u kojoj će naša zemlja imati posebno izraženu vidljivost i promociju. Hrvatska je zemlja partner na jednom od najvećih i najvažnijih turističkih sajmova, Ferien-Messe, 16.-19. ožujka u Beču“, izjavio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji.

U magazinu Nautica predstavljena nautička ponuda Zadarske županije

Talijanski mjesečnik “Nautica” koji prati više od 200.000 čitatelja objavio je reportažu “Plovidba kroz emocije” novinarke Patrizije Magi o nautičkoj ponudi Zadarske županije. Reportaža je objavljena u najvažnijem izdanju mjesečnika u godini, distribuiranom na nedavnom Međunarodnom nautičkom sajmu u Genovi, koji je ove godine posjetilo gotovo 104.000 ljudi, istaknula je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji. Patrizia Magi specijalizirana je za nautiku, dobitnica nagrade Zlatna penkala HTZ-a. Obišla je ključne turističke lokalitete Telašćicu, Sali i Božavu na Dugom otoku, zaljeve i uvale te je istaknula prelijepu dugu obalu. Nezaobilazna je bila i gastronomska ponuda otoka – bogat izbor tradicionalnih jela i obiteljska gospodarstva koja proizvode vrhunsko maslinovo ulje i kozji sir po tradicionalnoj recepturi.

Winter Pass kao propusnica za turističke atrakcije Rijeke

Turistička zajednica grada Rijeke ove je godine pripremila posebnu ponudu za sve posjetitelje koji se u gradu zadrže 2 ili više noći u nadolazećem zimskom periodu. Promotivna ponuda u obliku propusnice omogućava turistima da sve atrakcije koje su uključene u program posjećuju potpuno besplatno, te je uz dobiveni QR kod dostupna za sve goste u svim smještajnim objektima na području Rijeke od 1. listopada 2022. godine do 31. ožujka 2023. godine. Winter Pass poslužit će kao odlična podrška u informiranju posjetitelja o turističkoj ponudi grada, a njegovom će se promocijom potencijalnim gostima predstaviti dodatni motiv dolaska u Rijeku.

Istarski program Eco Domus u TOP 100 održivih priča svjetskih destinacija

Istra je dobila certifikat Top 100 Destination Sustainability Stories za 2022. kao istaknuta destinacija koja brine o održivom razvoju i to za program eko-smještaja Eco Domus. Potvrdivši 15 osnovnih kriterija te još 15 dodatnih prema standardima koji opisuju zelene destinacije u području upravljanja destinacijom, prirode i krajolika, okoliša i klime, kulture i tradicije, društvenog blagostanja te privatnog sektora i komunikacija, Istarska županija je prijavila Istru na natječaj za najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti. Za kandidaturu je odabran projekt Eco Domus – eco-friendly accommodation. Program eko smještaja pokrenuo je 2017. Upravni odjel za turizam Istarske županije kako bi se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Turisti okrenuti kulturnim putovanjima troše 37 % više od ‘običnih’ turista

Tržište kulturnih putovanja u svijetu brzo raste i do 2032. bi moglo dosegnuti 559,30 milijuna dolara, navodi se u analizi Future Market Insightsa o ovoj turističkoj niši. Procjena je da ove godine to tržište vrijedi 462,50 milijuna dolara i da će godišnje rasti 6,54 %. Turisti orijentirani na kulturna putovanja hrabri su i spremni proširiti svoje horizonte, a taj je segment, prema analizi, savršena platforma za stjecanje znanja i iskustava o lokacijama. Većina kulturno bogatih zemalja posljednjih godina promiče taj oblik turizma, jer kulturna putovanja osim doprinosa gospodarstvu daju i platformu za predstavljanje određene kulture. Kulturni putnici na putu troše otprilike 37 % više od normalnih putnika u svijetu. I hoteli i luksuzni smještaji zarađuju više jer kulturni turisti nastoje produžiti boravak u kulturnom mjestu.

Tehnologija može poboljšati ponudu vinskog turizma

Šesto izdanje globalne konferencije UNWTO-a i vinskom turizmu, održano u Albi u Italiji, naglasilo je važnost partnerstava i suradnje u izgradnji održivosti i razvoja zajednice. Glavna tema konferencije, Što sljedeće za vinski turizam, okupila je više od 300 vodećih stručnjaka javnog i privatnog sektora iz 30 zemalja. Ocijenili su bitnim širenje spona između vinarija i vinorodnih područja u promociji inovativnih iskustava koja cijene lokalne proizvode i tradiciju, krajolik, baštinu, gastronomiju i ljude. Istaknuta je i uloga žena i mladih u razvoju vinskog turizma. U tu svrhu treba poticati ulaganja u vinski turizam u ruralnim područjima. Govorilo se i o ulozi tehnologije u poboljšanju ponude vinskog turizma i privlačenju turista te kako ovi inovativni alati mogu utjecati na iskustvo gostiju.

Hrvatska predstavljena u sklopu prezentacija na mađarskom tržištu

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj sudjelovalo je na roadshow prezentacijama pod nazivom “Around the world” u organizaciji Aviarepsa, zajedno s 10-ak ostalih izlagača, izvijestila je Ivana Herceg, direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj. Događaj je okupio velik broj turoperatora i agenata iz brojnih turističkih agencija te predstavnike medija i turističkog sektora, a hrvatska turistička ponuda prezentirana je u Szegedu, Debrecenu, Budimpešti te Győru. Tijekom prezentacija Hrvatske istaknuti su rezultati s mađarskog tržišta ove godine uz zahvalu svim partnerima iz turističkog sektora, a posebno su naglašene i mogućnosti koje Hrvatska nudi izvan glavne ljetne sezone, naročito u području kulturnog i pustolovnog turizma.

Uspješna prezentacija posezonske kampanje HTZ-a u Sloveniji

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji na prvom je Novinarskom brunchu predstavilo rad predstavništva, aktualne marketinške kampanje u Sloveniji, te planove za naredno razdoblje i iduću godinu. U opuštenoj atmosferi novi direktor Predstavništva HTZ-a u Sloveniji Bruno Bonifačić izrazipo je veliko zadovoljstvo što može predstavnicima medija predstaviti viziju rada Predstavništva tijekom svog četverogodišnjeg mandata. „Slovensko tržište uvijek predstavlja izazov jer zbog specifičnosti od nas traži konstantnu inovativnost i kreativnost. Za Hrvatsku je to iznimno važno tržište na kojem zahvaljujući njegovoj specifičnosti možemo doseći odlične rezultate u realizaciji strateških ciljeva, da Hrvatska bude cjelogodišnja destinacija”, istaknuo je Bonifačić.

Konferencija Best Stay u Termama Sv. Martin

Od 12. do 14. listopada u Termama Sv. Martin održat će se Best Stay konferencija za lidere u turizmu. Svoja znanja i iskustva podijelit će stručnjaci iz najvećih regionalnih hotelskih kompanija: Adriatic Luxury Hotels, Maistra Hospitality Group, Valamar, Movenpick, Blue Sun, Hilton, Radisson Collection.

Rasprava o makroekonomskim učincima turizma

Institut za turizam iz Zagreba organizira raspravu o turizmu na temu Makroekonomski učinci turizma, 19. listopada u 11 sati, HKD Napredak, Bogovićeva 1, Zagreb. Prikazat će se najvažniji rezultati istraživanja u okviru znanstveno-istraživačkog projekta MACROTOUR – IP-2018-01-2961.

43. izdanje World Travel Marketa 7.-9. studenog u Londonu

Vodeći svjetski sajam turističke industrije, 43. World Travel Market (WTM) 2022., bit će od 7. do 9. studenog u Londonu, u izložbenom centru ExCel. Kroz temu “Reshaping Travel Together” pokazat će se kako se industrija razvila i preoblikovala u zadnje dvije godine da bi zadovoljila nove zahtjeve potrošača.

FULL OF TOURISM NEWS – 11.10.2022.

Dodijeljene nagrade za najbolje u turizmu u 2022.

U Šibeniku je u turističkom naselju Amadria park Šibenik u petak 7. listopada održana završna večer Dana hrvatskog turizma (DHT) na kojoj je dodijeljen drugi dio nagrada, za najbolje u turizmu. Nagrade su dodijeljene u kategorijama: Destinacija godine, Kulturna atrakcija godine, Prirodna atrakcija godine, Događaj godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, Putnička agencija godine, Restoran godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te posebna priznanja za izniman doprinos promociji Republike Hrvatske i primjenu principa razvoja održivosti. „Uspješna sezona ne bi bila moguća bez čvrste sinergije javnog i privatnog sektora i predanog rada svih turističkih djelatnika. Zasluge idu i kolegama iz ostalih djelatnosti i sektora koji su usko povezani s turizmom. Upravo je to zajedništvo hrvatskom turizmu omogućilo da u ovim izazovnim vremenima ostvaruje pozitivna kretanja, a našoj zemlji odličnu i konkurentnu poziciju na globalnom turističkom tržištu“, poručio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. Prvog dana DHT-a dodijeljene su nagrade u kategorijama za destinacije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), ljude u turizmu te za projekte u sklopu programa „Promocija zanimanja“.

HTZ: predstavljen Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma

Prvi zaključci Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. predstavljeni su na Danima hrvatskog turizma u Šibeniku. Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, istaknuo je da je svrha plana pomoći hrvatskom turističkom gospodarstvu da ostvari veći prihod, osigura održivi rast, pozicionira Hrvatsku kao jedan od vodećih turističkih brendova na svijetu te osigura zadovoljstvo i odanost turista. Hrvatska mora biti prepoznatljiva po širokoj i kvalitetnoj turističkoj ponudi i proizvodima, ali je potreban snažniji odmak od percepcije zemlje kao ljetne odmorišne destinacije kroz izgradnju imidža turističke destinacije visoke vrijednosti. To je posebno naglašeno u sklopu novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma, koji definira nove ciljeve i komunikacijsku strategiju. Naglasak će biti na održivosti, digitalizaciji kao ključnoj odrednici konkurentnosti, jačanju kvalitete usluga te na novom pristupu marketinškim aktivnostima.

Potražnja za održivim turističkim destinacijama, proizvodima i uslugama sve izraženija

Na panel raspravi ‘Tourists of the future’, u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma, u organizaciji HTZ-a u Šibeniku, raspravljalo se o aktualnim trendovima i održivom razvoju turizma. Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, dao je uvod s prezentacijom u kojoj je ponovno naglasio vrlo dobre turističke rezultate u ovoj godini. Hrvatski turizam u 2022. ostvario 97 % noćenja iz rekordne 2019., te 2,68 milijardi eura prihoda u drugom tromjesečju, 16 % više nego 2019. „Danas je naša zemlja u krugu destinacija s najbržim oporavkom turizma, a u srednjoročnom razdoblju očekivani rast za Hrvatsku projicira se do 5 % godišnje. U idućoj će godini Hrvatska biti još konkurentnija, zbog ulaska u Schengen i eurozonu“, naglasio je Staničić. Na panelu je potvrđeno da je sve jači trend održivijeg turizma i da raste potražnja za održivim putovanjima. Održivim načelima poslovanja prilagođavaju se brojni turistički subjekti, koji tako kreiraju i ponudu.

Održana konferencija „Održiva budućnost turizma“

U sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma (DHT) u Šibeniku je održana i konferencija „Održiva budućnost turizma„ na kojoj je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac predstavila Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. „Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. želimo postići ravnotežu između tri elementa održivosti – ekonomskog, socijalnog i ekološkog. Posebno je važno za naš nacionalni identitet i za pozicioniranje Hrvatske kao autentične destinacije kako ćemo interpretirati svoju kulturnu i povijesnu baštinu, kako ćemo čuvati stare gradske jezgre od devastacije, kako ćemo upravljati prostorom i tokovima turista, i ono najvažnije, kako ćemo zadržati svoje ljude na kvalitetnim, sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima. Posebnu pozornost smo posvetili tome da Strategija bude usklađena s prioritetima ostalih resora u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. Svi su ciljevi postavljeni tako da njihovo ostvarenje bude uistinu moguće, ali i financijski potaknuto od strane Vlade“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Obilježen Svjetski dan turizma skupom ‘Turizam između znanosti i prakse’

Institut za turizam Zagreb i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) znanstveno-stručnim skupom su obilježili Svjetski dan turizma i 70 godina redovnog izlaženja međunarodnog znanstvenog časopisa “Tourism”, koji su označili važnom sponom između znanosti i turističke prakse. Skup “Turizam između znanosti i prakse” okupio je oko sto sudionika iz turizma povodom Svjetskog dana turizma, 27. rujna, ove godine s globalnom temom pod okriljem UNWTO-a „Promišljajmo turizam”. Ta je tema, nakon pandemijskih godina i posljedičnog velikog pada turizma u svijetu, iznimno aktualna, posebice održivi razvoj koji postaje imperativ ne samo za turizam nego i ukupno društvo i gospodarstvo, istaknuto je na skupu. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da je HTZ godinama suizdavač tog znanstvenog časopisa, a to će se i nastaviti.

Brnjac: Financijski dosad najbolja turistička predsezona

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) u drugom tromjesečju 2022. prihodi stranih turista iznosili su 2 milijarde i 686 milijuna eura, što predstavlja rast od 121 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., prihodovano je milijardu i 469 milijuna eura više. U odnosu na drugo tromjesečje 2019. to je 364 milijuna eura više, odnosno prihodi od stranih turista u drugom tromjesečju 2022. su za 16 posto viši nego u istom razdoblju 2019. „Dosad najbolja prva polovica turističke godine u kojoj smo ostvarili prihode od stranih turista u iznosu od 3 milijarde i 172 milijuna eura, odličan je pokazatelj jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije i izvan ljetnih mjeseci što prate i dosadašnji rezultati posezone. Ovo je još jedna potvrda i svim našim strateškim aktivnostima kojima doprinosimo razvoju održivog i cjelogodišnjeg turizma“,  istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Austrijanci ostvarili više noćenja nego u cijeloj 2019.

Odlične ovogodišnje turističke rezultate Hrvatske potvrđuju i trendovi s tržišta Austrije s kojeg je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 1.426.514 dolazaka i 7.769.322 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem 2019. to je rast od 5 posto u dolascima i noćenjima. Poseban su uspjeh realizirana noćenja kojih je u dosadašnjem dijelu 2022. ostvareno više nego cijele 2019. “Ostvareni rezultati u noćenjima potvrđuju kako se Hrvatska na tržištu Austrije gotovo u potpunosti oporavila kao turistička destinacija koja je ostvarila bolji rezultat nego rekordne i pretpandemijske 2019. Nastavak pozitivnih trendova očekujemo i tijekom iduće godine u kojoj će naša zemlja imati posebno izraženu vidljivost i promociju. Hrvatska je zemlja partner na jednom od najvećih i najvažnijih turističkih sajmova, Ferien-Messe, 16.-19. ožujka u Beču“, izjavio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji.

U magazinu Nautica predstavljena nautička ponuda Zadarske županije

Talijanski mjesečnik “Nautica” koji prati više od 200.000 čitatelja objavio je reportažu “Plovidba kroz emocije” novinarke Patrizije Magi o nautičkoj ponudi Zadarske županije. Reportaža je objavljena u najvažnijem izdanju mjesečnika u godini, distribuiranom na nedavnom Međunarodnom nautičkom sajmu u Genovi, koji je ove godine posjetilo gotovo 104.000 ljudi, istaknula je Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji. Patrizia Magi specijalizirana je za nautiku, dobitnica nagrade Zlatna penkala HTZ-a. Obišla je ključne turističke lokalitete Telašćicu, Sali i Božavu na Dugom otoku, zaljeve i uvale te je istaknula prelijepu dugu obalu. Nezaobilazna je bila i gastronomska ponuda otoka – bogat izbor tradicionalnih jela i obiteljska gospodarstva koja proizvode vrhunsko maslinovo ulje i kozji sir po tradicionalnoj recepturi.

Winter Pass kao propusnica za turističke atrakcije Rijeke

Turistička zajednica grada Rijeke ove je godine pripremila posebnu ponudu za sve posjetitelje koji se u gradu zadrže 2 ili više noći u nadolazećem zimskom periodu. Promotivna ponuda u obliku propusnice omogućava turistima da sve atrakcije koje su uključene u program posjećuju potpuno besplatno, te je uz dobiveni QR kod dostupna za sve goste u svim smještajnim objektima na području Rijeke od 1. listopada 2022. godine do 31. ožujka 2023. godine. Winter Pass poslužit će kao odlična podrška u informiranju posjetitelja o turističkoj ponudi grada, a njegovom će se promocijom potencijalnim gostima predstaviti dodatni motiv dolaska u Rijeku.

Istarski program Eco Domus u TOP 100 održivih priča svjetskih destinacija

Istra je dobila certifikat Top 100 Destination Sustainability Stories za 2022. kao istaknuta destinacija koja brine o održivom razvoju i to za program eko-smještaja Eco Domus. Potvrdivši 15 osnovnih kriterija te još 15 dodatnih prema standardima koji opisuju zelene destinacije u području upravljanja destinacijom, prirode i krajolika, okoliša i klime, kulture i tradicije, društvenog blagostanja te privatnog sektora i komunikacija, Istarska županija je prijavila Istru na natječaj za najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti. Za kandidaturu je odabran projekt Eco Domus – eco-friendly accommodation. Program eko smještaja pokrenuo je 2017. Upravni odjel za turizam Istarske županije kako bi se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Turisti okrenuti kulturnim putovanjima troše 37 % više od ‘običnih’ turista

Tržište kulturnih putovanja u svijetu brzo raste i do 2032. bi moglo dosegnuti 559,30 milijuna dolara, navodi se u analizi Future Market Insightsa o ovoj turističkoj niši. Procjena je da ove godine to tržište vrijedi 462,50 milijuna dolara i da će godišnje rasti 6,54 %. Turisti orijentirani na kulturna putovanja hrabri su i spremni proširiti svoje horizonte, a taj je segment, prema analizi, savršena platforma za stjecanje znanja i iskustava o lokacijama. Većina kulturno bogatih zemalja posljednjih godina promiče taj oblik turizma, jer kulturna putovanja osim doprinosa gospodarstvu daju i platformu za predstavljanje određene kulture. Kulturni putnici na putu troše otprilike 37 % više od normalnih putnika u svijetu. I hoteli i luksuzni smještaji zarađuju više jer kulturni turisti nastoje produžiti boravak u kulturnom mjestu.

Tehnologija može poboljšati ponudu vinskog turizma

Šesto izdanje globalne konferencije UNWTO-a i vinskom turizmu, održano u Albi u Italiji, naglasilo je važnost partnerstava i suradnje u izgradnji održivosti i razvoja zajednice. Glavna tema konferencije, Što sljedeće za vinski turizam, okupila je više od 300 vodećih stručnjaka javnog i privatnog sektora iz 30 zemalja. Ocijenili su bitnim širenje spona između vinarija i vinorodnih područja u promociji inovativnih iskustava koja cijene lokalne proizvode i tradiciju, krajolik, baštinu, gastronomiju i ljude. Istaknuta je i uloga žena i mladih u razvoju vinskog turizma. U tu svrhu treba poticati ulaganja u vinski turizam u ruralnim područjima. Govorilo se i o ulozi tehnologije u poboljšanju ponude vinskog turizma i privlačenju turista te kako ovi inovativni alati mogu utjecati na iskustvo gostiju.

Hrvatska predstavljena u sklopu prezentacija na mađarskom tržištu

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj sudjelovalo je na roadshow prezentacijama pod nazivom “Around the world” u organizaciji Aviarepsa, zajedno s 10-ak ostalih izlagača, izvijestila je Ivana Herceg, direktorica Predstavništva HTZ-a u Mađarskoj. Događaj je okupio velik broj turoperatora i agenata iz brojnih turističkih agencija te predstavnike medija i turističkog sektora, a hrvatska turistička ponuda prezentirana je u Szegedu, Debrecenu, Budimpešti te Győru. Tijekom prezentacija Hrvatske istaknuti su rezultati s mađarskog tržišta ove godine uz zahvalu svim partnerima iz turističkog sektora, a posebno su naglašene i mogućnosti koje Hrvatska nudi izvan glavne ljetne sezone, naročito u području kulturnog i pustolovnog turizma.

Uspješna prezentacija posezonske kampanje HTZ-a u Sloveniji

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji na prvom je Novinarskom brunchu predstavilo rad predstavništva, aktualne marketinške kampanje u Sloveniji, te planove za naredno razdoblje i iduću godinu. U opuštenoj atmosferi novi direktor Predstavništva HTZ-a u Sloveniji Bruno Bonifačić izrazipo je veliko zadovoljstvo što može predstavnicima medija predstaviti viziju rada Predstavništva tijekom svog četverogodišnjeg mandata. „Slovensko tržište uvijek predstavlja izazov jer zbog specifičnosti od nas traži konstantnu inovativnost i kreativnost. Za Hrvatsku je to iznimno važno tržište na kojem zahvaljujući njegovoj specifičnosti možemo doseći odlične rezultate u realizaciji strateških ciljeva, da Hrvatska bude cjelogodišnja destinacija”, istaknuo je Bonifačić.

Konferencija Best Stay u Termama Sv. Martin

Od 12. do 14. listopada u Termama Sv. Martin održat će se Best Stay konferencija za lidere u turizmu. Svoja znanja i iskustva podijelit će stručnjaci iz najvećih regionalnih hotelskih kompanija: Adriatic Luxury Hotels, Maistra Hospitality Group, Valamar, Movenpick, Blue Sun, Hilton, Radisson Collection.

Rasprava o makroekonomskim učincima turizma

Institut za turizam iz Zagreba organizira raspravu o turizmu na temu Makroekonomski učinci turizma, 19. listopada u 11 sati, HKD Napredak, Bogovićeva 1, Zagreb. Prikazat će se najvažniji rezultati istraživanja u okviru znanstveno-istraživačkog projekta MACROTOUR – IP-2018-01-2961.

43. izdanje World Travel Marketa 7.-9. studenog u Londonu

Vodeći svjetski sajam turističke industrije, 43. World Travel Market (WTM) 2022., bit će od 7. do 9. studenog u Londonu, u izložbenom centru ExCel. Kroz temu “Reshaping Travel Together” pokazat će se kako se industrija razvila i preoblikovala u zadnje dvije godine da bi zadovoljila nove zahtjeve potrošača.