VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Sadnjom drveća do kompenzacije emisija CO2 iz motornih vozila

S ciljem osiguravanja većeg doprinosa turističkog sektora smanjenju negativnih učinaka klimatskih promjena, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pripremili su projekt financiranja sadnje drveća u destinacijama diljem Hrvatske. Poziv na uključenje u projekt upućen je TZ-ima koje mogu već ove godine organizirati sadnju autohtonog drveća. Projekt je dio šireg plana na temelju kojega bi se do 2030. u Hrvatskoj trebalo posaditi 10 milijuna sadnica. Sadnja će doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista.”Akcija sadnje stabala samo je mali dio onoga što možemo učiniti za prirodu i dodatno učvrstiti poziciju Hrvatske, već globalno prepoznate kao destinacije lijepog krajolika i očuvane prirode“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. U odabiru vrsta sadnica TZ-i trebaju voditi računa o autohtonim vrstama, podneblju, a svaka sadnica bit će obilježena oznakom održivosti hrvatskog turizma – Croatia naturally yours.

Održana svečana dodjela nagrada Nautičko jedro 2022.

Nautičko Jedro 2022. jedinstveni je projekt Jutarnjeg lista koji je okupio hrvatske marine, nautičare iz Hrvatske i iz inozemstva. Novinari su u tri mjeseca obišli i ocijenili 25 marina i 64 destinacije te posjetili desetke uvala. Najbolje marine odabrali su nautičari u anketi i posada broda Nautičkog jedra Jutarnjeg lista. Nagrade su osvojile Marina Punat, ACI marina Rovinj te Marina Korkyra. Ove se godine posebno istaknula Marina Punat, kao jedna od najpopularnijih marina u Hrvatskoj, na otoku Krku. Na svečanom proglašenju u Puntu dodijeljena su i posebna priznanja Nautičkog jedra te je za gastronomiju nagrađena ACI Dubrovnik, za najbolju ponudu dodatnog sadržaja ACI Cres, a ACI Korčula dobila je nagradu za razvoj nautičkog turizma. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kazao je da je sretan što ova akcija ide dalje te da je sada puno sadržajnija, kvalitetnija i u duhu novog vremena. “Nautički turizam je šlag na torti, perla hrvatskog turizma”, kazao je Staničić.

Otok Krk domaćin 15. Međunarodne konferencije kulturnog turizma u Europi

Otok Krk bio je od 19. do 22. listopada domaćin 15. Međunarodne konferencije kulturnog turizma u Europi pod nazivom „Ponovno pokretanje europskog turizma kroz kulturnu baštinu i digitalizaciju“. Konferenciji je prisustvovao i Kristjan Stančić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je sudjelovao u programu dodjele nagrada. Staničić je uručio nagradu za prvo mjesto TZ-u Kvarnera za projekt „Pomorska baština Kvarnera, turistička valorizacija bogate pomorske baštine temeljene na načelima održivog turizma“ u sklopu kategorije „Transnacionalni tematski turistički proizvodi, uključujući Europske kulturne rute“. Uz taj projekt, Hrvatska ima pobjednika i u kategoriji „Promicanje europske baštine mladim posjetiteljima i putnicima“, gdje je nagradu dobio projekt „Muzej vučedolske kulture“, dok su projekti „Kulturna ruta putovima Frankopana“ te „Suhozidna baština i održivi kulturni turizam Bašćanske doline“ osvojili drugo, odnosno treće mjesto u kategoriji „Suradnje između muzeja i lokaliteta kulturne baštine“.

Kongresna radionica m&i Private Forum u Dubrovniku okupila više od 250 sudionika

U Dubrovniku je od 9. do 12. listopada održan m&i Private Forum, jedan od vodećih događaja specijaliziranih za kongresnu industriju, koji je okupio preko 250 sudionika. Organizator događanja je britanska agencija Worldwide Events koja je, uz domaćinstvo hotela Dubrovački Vrtovi Sunca te potporu Hrvatske turističke zajednice i DMC agencije Korkyra Travel te tvrtke FIFI sound, privukla vodeće europske kupce i MICE izlagače, koji su sudjelovali u razgovorima, razmjeni znanja i iskustava te stvaranju novih poslovnih odnosa. Među 13 hrvatskih tvrtki sudionica radionice većina je najvećih hotelijera. Svi partneri s kojima je Hrvatski kongresni ured održao sastanke pozvani su na sudjelovanje u nadolazećem MEETEX 2023., jedinom specijaliziranom B2B eventu za MICE industriju na kojem sudjeluju vodeći hrvatski subjekti, dio poslovnog turizma Hrvatske, te međunarodni kupci zainteresirani za organiziranje poslovnih događanja u Hrvatskoj.

Brnjac: Za jačanje konkurentnosti turističkog gospodarstva 21,5 mil. kn bespovratnih potpora

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih potpora temeljem Programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ za 2022. u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna za 224 projekta u cijeloj Hrvatskoj. Odluka je donesena temeljem Javnog poziva za prijavu subjekata malog gospodarstva za dodjelu bespovratnih sredstava, na koji se prijavilo 403 projekta. „Ovogodišnji program nastavak je dosadašnjih aktivnosti za poticanje razvoja turističkog sektora s ciljem jačanja konkurentnosti. Usmjeren je povećanju standarda, kvalitete i dodatne ponude objekata za smještaj, razvoju turizma na turistički slabije razvijenim područjima, razvoju dodatnih sadržaja s ciljem razvijanja cjelogodišnjeg turizma te zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru. Dio sredstava namijenili smo oporavku turističkog sektora Sisačko-moslavačke županije“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Hrvatska i Hvar na popisu najboljih destinacija po izboru čitatelja Condé Nast Travelera

Prepoznatljivost Hrvatske kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije potvrđuju i brojni čitatelji popularnog magazina Condé Nast Traveler. I ove godine su u sklopu Readers’ Choice Awards podijelili iskustva s putovanja vezana uz najbolje svjetske zemlje, gradove, otoke, hotele, odmarališta, lječilišta i dr. Hrvatska je na popisu najboljih 48 svjetskih zemalja zauzela 14. mjesto, a otok Hvar je među 10 najljepših europskih otoka. „Uvrštenje Hrvatske na popis najboljih svjetskih destinacija potvrđuje kako globalna prepoznatljivost naše zemlje kontinuirano raste”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. HTZ je organizirao studijsko putovanje u kojem sudjeluju britanske influencerice i blogerice Jordan Brown, Kristabel Plummer, Ruby Peng, Elisha Brock, specijalizirane za putovanja, modu, lifestyle i odmor. One su obišle atraktivne destinacije kontinentalne Hrvatske – Zagreb, Plitvičkih jezera, Rastoke, Hrvatskog zagorja.

Atrakcije grada Nina u britanskom umjetničkom albumu ‘Strive for Perfection’

Grad Nin u Zadarskoj županiji ušao je u društvo odabranih svjetskih brendova te predstavljen u umjetničkom albumu Strive for Perfection: The Platinum Jubilee Edition u članku Jewel in the crown. Rezultat je to suradnje izdavačke kuće St James House London i Turističke zajednice grada Nina, a predstavljanje knjige bilo je u Great Room u Grosvenor Houseu u središtu Londona. Tekst o Ninu napisala je britanska TV novinarka Laura Jones, koja je predstavila gradske znamenitosti. “Cijela stranica u prestižnom izdanju posvećena je Kraljičinoj plaži u Ninu koji je jedna od važnijih turističkih destinacija u Zadarskoj županiji. Ovo je sjajna prigoda za promociju grada, Zadarske županije i Hrvatske na potentnom britanskom i globalnom tržištu” rekla je Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije. Darija Reić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu, istaknula je da je ovo vrijedna promocija ninskog turizma prema luksuznom sektoru.

Češkim novinarima predstavljena nautička ponuda Splitsko-dalmatinske županije

Povodom tradicionalne češke regate Česká námořní rallye, koja se od 9. do 15. listopada u 26. izdanju održala u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za grupu čeških novinara organizirano je i studijsko putovanje koje je uključivalo posjet i obilazak Splita, Klisa, Trogira, Solina, Milne na Braču i Kaštela. Putovanje se organizirali HTZ, Predstavništvo HTZ-a u Češkoj i TZ Splitsko-dalmatinske županije, a sudjelovali su novinari Lubor Černohlávek iz Teme, Jan Dušek iz Choicea i Petr Vesely iz Prava. U razgovoru s organizatorima, jedriličarima, novinarima i gostima, direktor Predstavništva HTZ u Češkoj Miodrag Mlačić izrazio je zadovoljstvo što se regata 26. put održava u Hrvatskoj čime se značajno doprinosi promociji Hrvatske na češkom tržištu, a posebice među češkim nautičarima koji su u ovoj godini zauzeli visoko treće mjesto po ostvarenim noćenjima u segmentu nautičkog chartera, odmah iza Njemačke i Austrije.

Članice francuske udruge Femme du tourisme odabrale Hrvatsku

Članice Femme du tourisme, udruženja žena na vodećim pozicijama u turizmu Francuske, boravile su na višednevnom studijskom putovanju u Hrvatskoj. Put im je organiziralo Predstavništvo HTZ-a u Francuskoj s ciljem promocije naše zemlje kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije. Među članicama udruženja su direktorice turoperatora, turističkih agencija, zračnih i kruzing kompanija kao što su Parfum du monde, Avis Voyages, ANAPIA Voyages, Travel Collection, LK Tours, MSC Croisiere, Secrets de Voyages. Program putovanja u Hrvatskoj uključivao je Zagreb, NP Plitvička jezera, Split i otok Hvar. „Ovo putovanje je odlična prilika za promociju Hrvatske te dodatni veliki poticaj za proširivanje ponuda francuskih agencija, turoperatora i zračnih kompanija prema hrvatskim destinacijama, posebice Zagrebu i splitskoj regiji“, izjavila je Danijela Mihalić Đurica, direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj.

24. Biograd Boat Show, 26.-30. listopada

Uskoro otvorenje Muzeja bećarca u Pleternici

Promo film TZ Bol nagrađen na Zagreb Tourfilm festivalu

Istra osvojila Gist Travel Food Award

UNWTO: U svijetu uočljiv napredak prema održivosti u turizmu

Na sastanku Međunarodne mreža opservatorija za održivi turizam (INSTO) Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Madridu, predstavljeni su nalazi više od 150 stručnjaka s fokusom na ključne teme, uključujući pomak prema kružnom gospodarstvu i smanjenje bacanja hrane u cijelom sektoru. Uočljiv je napredak prema održivosti. Globalna mreža INSTO provodi aktivnosti osmišljene da pomognu turističkom sektoru u provedbi održivog razvoj u destinacijama. Cilj je transformacija turizma  na osnovu uključivanja svih koji osiguravaju inkluzivan i otporan razvoj turizma. “Kako bi se osigurala održiva transformacija turističkog sektora, njegov razvoj mora se promatrati kao sredstvo za postizanje ukupnog razvoja lokalne zajednice i koliša, a ne cilj sam po sebi. Opservatoriji INSTO-a su izvrstan alat za usmjeravanje i praćenje promjene te osiguravaju donošenje odluka utemeljenih na dokazima”, kaže glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Globalno tržište usluga putničkih agencija vrijedno 408 milijardi dolara

Globalno tržište usluga putničkih agencija ove će godine dosegnuti vrijednost od 407,7 milijardi dolara, procjenjuje Future Market Insights. Prodaja usluga rast će godišnje 11,5 % i taj će dio tržišta do 2032. biti vrijedan 510 milijardi dolara. Rastu tržišta pridonose financijska stabilnost kupaca, želja za učenjem i educiranjem, a primjetno je sve veće oglašavanje usluga putničkih agencija putem društvenih medija. Prema Future Market Insightsu, personalizacija putovanja za pojedince, pružanje smještaja, lokalne kuhinje, usluge prijevoza neke su od značajki koje pomažu u jačanju globalnog tržišta usluga agencija. Koristi im digitalna prisutnost, koja tvrtkama osigurava da kupcima pružaju adekvatne ponude i grupne popuste.

U Londonu održana promotivna gastronomska radionica za britanske medije

U organizaciji Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Londonu i višestruko nagrađivanog chefa Marija Mandarića, u poznatoj Underground Cookery School u Londonu održana je interaktivna kulinarska radionica za predstavnike najznačajnijih britanskih medija. Cilj je bila dodatna promocija i prezentacija bogate hrvatske eno-gastronomske ponude. Predstavljanju, pripremi i kušanju hrvatskih delicija prisustvovalo je 10 predstavnika najistaknutijih lifestyle i poslovnih medija među kojima su Daily Mail, Mail on Sunday, Telegraph, Guardian, Times, Condé Nast Traveller, Harper’s Bazaar. Radionica je bila prilika za promicanjem raznovrsnosti i inovativnosti u pripremi hrvatskih namirnica, kao i bogatstva kulinarske tradicije kao važnog dijela ukupne turističke ponude. Neki od novinara sudionika istakli su da će doputovati u Hrvatsku i istraživati njenu gastronomiju upravo zbog chefa Mandarića i da je Hrvatska znatno podigla ljestvicu u suvremenom pristupu kulinarstvu.

Predstavljanje Hrvatske na sajmu GO & Regiontour u Češkoj

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Češkoj predstavilo je hrvatsku turističku ponudu na sajmu GO & Regiontour u Brnu, drugom najvećem gradu u Češkoj. Sajam je bio 20. do 23. listopada, kad i sajam Caravanning, na kojem se prezentiraju najnoviji trendovi u segmentu kampiranja te GO kamera, festival putopisnih filmova i fotografija. Uz Hrvatsku se na sajmu GO & Regiontour predstavljaju i pojedine regije Češke, Slovačke i Poljske, kao i brojne češke putničke agencije te strukovne udruge AČCKA i ACK ČR. Hrvatski štand je već prvog dana ostvario veliku posjećenost. Već su obavljeni konstruktivni razgovori s agencijama Čedok, Kompas Praha, Česke kormidlo, Mediteran Travel i CK Victoria. Udruge AČCKA i ACK ČR izvijestile su da su članice izuzetno zadovoljne najavama za 2023. te su već i dogovorene pojedine zajedničke aktivnosti. Neke agencije javljaju kako je first minute prodaja krenula odlično što potvrđuje i vrlo velik interes za Hrvatskom na sajmu.

16. Kongres hrvatskog kampinga

16. Kongres hrvatskog kampinga, najznačajniji godišnji skup hrvatskog kampinga, povezanih institucija i djelatnosti, održava se u hotelu Ivan u Šibeniku, 8.-10.11. Organizator je Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Prva konferencija o turizmu malih gradova

Turizam malih gradova prva je hrvatska konferencija posvećena razvoju i promociji turizma u manjim sredinama i gradovima. Objedinit će znanje, postojeća iskustva i dobru praksu u razvoju turističke ponude tih sredina kao elementa razvoja. Konferencija je u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” u Ludbregu 4. i 5. studenog.

FULL OF TOURISM NEWS – 25.10.2022.

Sadnjom drveća do kompenzacije emisija CO2 iz motornih vozila

S ciljem osiguravanja većeg doprinosa turističkog sektora smanjenju negativnih učinaka klimatskih promjena, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pripremili su projekt financiranja sadnje drveća u destinacijama diljem Hrvatske. Poziv na uključenje u projekt upućen je TZ-ima koje mogu već ove godine organizirati sadnju autohtonog drveća. Projekt je dio šireg plana na temelju kojega bi se do 2030. u Hrvatskoj trebalo posaditi 10 milijuna sadnica. Sadnja će doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista.”Akcija sadnje stabala samo je mali dio onoga što možemo učiniti za prirodu i dodatno učvrstiti poziciju Hrvatske, već globalno prepoznate kao destinacije lijepog krajolika i očuvane prirode“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. U odabiru vrsta sadnica TZ-i trebaju voditi računa o autohtonim vrstama, podneblju, a svaka sadnica bit će obilježena oznakom održivosti hrvatskog turizma – Croatia naturally yours.

Održana svečana dodjela nagrada Nautičko jedro 2022.

Nautičko Jedro 2022. jedinstveni je projekt Jutarnjeg lista koji je okupio hrvatske marine, nautičare iz Hrvatske i iz inozemstva. Novinari su u tri mjeseca obišli i ocijenili 25 marina i 64 destinacije te posjetili desetke uvala. Najbolje marine odabrali su nautičari u anketi i posada broda Nautičkog jedra Jutarnjeg lista. Nagrade su osvojile Marina Punat, ACI marina Rovinj te Marina Korkyra. Ove se godine posebno istaknula Marina Punat, kao jedna od najpopularnijih marina u Hrvatskoj, na otoku Krku. Na svečanom proglašenju u Puntu dodijeljena su i posebna priznanja Nautičkog jedra te je za gastronomiju nagrađena ACI Dubrovnik, za najbolju ponudu dodatnog sadržaja ACI Cres, a ACI Korčula dobila je nagradu za razvoj nautičkog turizma. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kazao je da je sretan što ova akcija ide dalje te da je sada puno sadržajnija, kvalitetnija i u duhu novog vremena. “Nautički turizam je šlag na torti, perla hrvatskog turizma”, kazao je Staničić.

Otok Krk domaćin 15. Međunarodne konferencije kulturnog turizma u Europi

Otok Krk bio je od 19. do 22. listopada domaćin 15. Međunarodne konferencije kulturnog turizma u Europi pod nazivom „Ponovno pokretanje europskog turizma kroz kulturnu baštinu i digitalizaciju“. Konferenciji je prisustvovao i Kristjan Stančić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koji je sudjelovao u programu dodjele nagrada. Staničić je uručio nagradu za prvo mjesto TZ-u Kvarnera za projekt „Pomorska baština Kvarnera, turistička valorizacija bogate pomorske baštine temeljene na načelima održivog turizma“ u sklopu kategorije „Transnacionalni tematski turistički proizvodi, uključujući Europske kulturne rute“. Uz taj projekt, Hrvatska ima pobjednika i u kategoriji „Promicanje europske baštine mladim posjetiteljima i putnicima“, gdje je nagradu dobio projekt „Muzej vučedolske kulture“, dok su projekti „Kulturna ruta putovima Frankopana“ te „Suhozidna baština i održivi kulturni turizam Bašćanske doline“ osvojili drugo, odnosno treće mjesto u kategoriji „Suradnje između muzeja i lokaliteta kulturne baštine“.

Kongresna radionica m&i Private Forum u Dubrovniku okupila više od 250 sudionika

U Dubrovniku je od 9. do 12. listopada održan m&i Private Forum, jedan od vodećih događaja specijaliziranih za kongresnu industriju, koji je okupio preko 250 sudionika. Organizator događanja je britanska agencija Worldwide Events koja je, uz domaćinstvo hotela Dubrovački Vrtovi Sunca te potporu Hrvatske turističke zajednice i DMC agencije Korkyra Travel te tvrtke FIFI sound, privukla vodeće europske kupce i MICE izlagače, koji su sudjelovali u razgovorima, razmjeni znanja i iskustava te stvaranju novih poslovnih odnosa. Među 13 hrvatskih tvrtki sudionica radionice većina je najvećih hotelijera. Svi partneri s kojima je Hrvatski kongresni ured održao sastanke pozvani su na sudjelovanje u nadolazećem MEETEX 2023., jedinom specijaliziranom B2B eventu za MICE industriju na kojem sudjeluju vodeći hrvatski subjekti, dio poslovnog turizma Hrvatske, te međunarodni kupci zainteresirani za organiziranje poslovnih događanja u Hrvatskoj.

Brnjac: Za jačanje konkurentnosti turističkog gospodarstva 21,5 mil. kn bespovratnih potpora

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih potpora temeljem Programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ za 2022. u ukupnom iznosu od 21,5 milijuna kuna za 224 projekta u cijeloj Hrvatskoj. Odluka je donesena temeljem Javnog poziva za prijavu subjekata malog gospodarstva za dodjelu bespovratnih sredstava, na koji se prijavilo 403 projekta. „Ovogodišnji program nastavak je dosadašnjih aktivnosti za poticanje razvoja turističkog sektora s ciljem jačanja konkurentnosti. Usmjeren je povećanju standarda, kvalitete i dodatne ponude objekata za smještaj, razvoju turizma na turistički slabije razvijenim područjima, razvoju dodatnih sadržaja s ciljem razvijanja cjelogodišnjeg turizma te zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru. Dio sredstava namijenili smo oporavku turističkog sektora Sisačko-moslavačke županije“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Hrvatska i Hvar na popisu najboljih destinacija po izboru čitatelja Condé Nast Travelera

Prepoznatljivost Hrvatske kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije potvrđuju i brojni čitatelji popularnog magazina Condé Nast Traveler. I ove godine su u sklopu Readers’ Choice Awards podijelili iskustva s putovanja vezana uz najbolje svjetske zemlje, gradove, otoke, hotele, odmarališta, lječilišta i dr. Hrvatska je na popisu najboljih 48 svjetskih zemalja zauzela 14. mjesto, a otok Hvar je među 10 najljepših europskih otoka. „Uvrštenje Hrvatske na popis najboljih svjetskih destinacija potvrđuje kako globalna prepoznatljivost naše zemlje kontinuirano raste”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. HTZ je organizirao studijsko putovanje u kojem sudjeluju britanske influencerice i blogerice Jordan Brown, Kristabel Plummer, Ruby Peng, Elisha Brock, specijalizirane za putovanja, modu, lifestyle i odmor. One su obišle atraktivne destinacije kontinentalne Hrvatske – Zagreb, Plitvičkih jezera, Rastoke, Hrvatskog zagorja.

Atrakcije grada Nina u britanskom umjetničkom albumu ‘Strive for Perfection’

Grad Nin u Zadarskoj županiji ušao je u društvo odabranih svjetskih brendova te predstavljen u umjetničkom albumu Strive for Perfection: The Platinum Jubilee Edition u članku Jewel in the crown. Rezultat je to suradnje izdavačke kuće St James House London i Turističke zajednice grada Nina, a predstavljanje knjige bilo je u Great Room u Grosvenor Houseu u središtu Londona. Tekst o Ninu napisala je britanska TV novinarka Laura Jones, koja je predstavila gradske znamenitosti. “Cijela stranica u prestižnom izdanju posvećena je Kraljičinoj plaži u Ninu koji je jedna od važnijih turističkih destinacija u Zadarskoj županiji. Ovo je sjajna prigoda za promociju grada, Zadarske županije i Hrvatske na potentnom britanskom i globalnom tržištu” rekla je Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije. Darija Reić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu, istaknula je da je ovo vrijedna promocija ninskog turizma prema luksuznom sektoru.

Češkim novinarima predstavljena nautička ponuda Splitsko-dalmatinske županije

Povodom tradicionalne češke regate Česká námořní rallye, koja se od 9. do 15. listopada u 26. izdanju održala u Splitsko-dalmatinskoj županiji, za grupu čeških novinara organizirano je i studijsko putovanje koje je uključivalo posjet i obilazak Splita, Klisa, Trogira, Solina, Milne na Braču i Kaštela. Putovanje se organizirali HTZ, Predstavništvo HTZ-a u Češkoj i TZ Splitsko-dalmatinske županije, a sudjelovali su novinari Lubor Černohlávek iz Teme, Jan Dušek iz Choicea i Petr Vesely iz Prava. U razgovoru s organizatorima, jedriličarima, novinarima i gostima, direktor Predstavništva HTZ u Češkoj Miodrag Mlačić izrazio je zadovoljstvo što se regata 26. put održava u Hrvatskoj čime se značajno doprinosi promociji Hrvatske na češkom tržištu, a posebice među češkim nautičarima koji su u ovoj godini zauzeli visoko treće mjesto po ostvarenim noćenjima u segmentu nautičkog chartera, odmah iza Njemačke i Austrije.

Članice francuske udruge Femme du tourisme odabrale Hrvatsku

Članice Femme du tourisme, udruženja žena na vodećim pozicijama u turizmu Francuske, boravile su na višednevnom studijskom putovanju u Hrvatskoj. Put im je organiziralo Predstavništvo HTZ-a u Francuskoj s ciljem promocije naše zemlje kao kvalitetne i atraktivne turističke destinacije. Među članicama udruženja su direktorice turoperatora, turističkih agencija, zračnih i kruzing kompanija kao što su Parfum du monde, Avis Voyages, ANAPIA Voyages, Travel Collection, LK Tours, MSC Croisiere, Secrets de Voyages. Program putovanja u Hrvatskoj uključivao je Zagreb, NP Plitvička jezera, Split i otok Hvar. „Ovo putovanje je odlična prilika za promociju Hrvatske te dodatni veliki poticaj za proširivanje ponuda francuskih agencija, turoperatora i zračnih kompanija prema hrvatskim destinacijama, posebice Zagrebu i splitskoj regiji“, izjavila je Danijela Mihalić Đurica, direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj.

24. Biograd Boat Show, 26.-30. listopada

Uskoro otvorenje Muzeja bećarca u Pleternici

Promo film TZ Bol nagrađen na Zagreb Tourfilm festivalu

Istra osvojila Gist Travel Food Award

UNWTO: U svijetu uočljiv napredak prema održivosti u turizmu

Na sastanku Međunarodne mreža opservatorija za održivi turizam (INSTO) Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u Madridu, predstavljeni su nalazi više od 150 stručnjaka s fokusom na ključne teme, uključujući pomak prema kružnom gospodarstvu i smanjenje bacanja hrane u cijelom sektoru. Uočljiv je napredak prema održivosti. Globalna mreža INSTO provodi aktivnosti osmišljene da pomognu turističkom sektoru u provedbi održivog razvoj u destinacijama. Cilj je transformacija turizma  na osnovu uključivanja svih koji osiguravaju inkluzivan i otporan razvoj turizma. “Kako bi se osigurala održiva transformacija turističkog sektora, njegov razvoj mora se promatrati kao sredstvo za postizanje ukupnog razvoja lokalne zajednice i koliša, a ne cilj sam po sebi. Opservatoriji INSTO-a su izvrstan alat za usmjeravanje i praćenje promjene te osiguravaju donošenje odluka utemeljenih na dokazima”, kaže glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Globalno tržište usluga putničkih agencija vrijedno 408 milijardi dolara

Globalno tržište usluga putničkih agencija ove će godine dosegnuti vrijednost od 407,7 milijardi dolara, procjenjuje Future Market Insights. Prodaja usluga rast će godišnje 11,5 % i taj će dio tržišta do 2032. biti vrijedan 510 milijardi dolara. Rastu tržišta pridonose financijska stabilnost kupaca, želja za učenjem i educiranjem, a primjetno je sve veće oglašavanje usluga putničkih agencija putem društvenih medija. Prema Future Market Insightsu, personalizacija putovanja za pojedince, pružanje smještaja, lokalne kuhinje, usluge prijevoza neke su od značajki koje pomažu u jačanju globalnog tržišta usluga agencija. Koristi im digitalna prisutnost, koja tvrtkama osigurava da kupcima pružaju adekvatne ponude i grupne popuste.

U Londonu održana promotivna gastronomska radionica za britanske medije

U organizaciji Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Londonu i višestruko nagrađivanog chefa Marija Mandarića, u poznatoj Underground Cookery School u Londonu održana je interaktivna kulinarska radionica za predstavnike najznačajnijih britanskih medija. Cilj je bila dodatna promocija i prezentacija bogate hrvatske eno-gastronomske ponude. Predstavljanju, pripremi i kušanju hrvatskih delicija prisustvovalo je 10 predstavnika najistaknutijih lifestyle i poslovnih medija među kojima su Daily Mail, Mail on Sunday, Telegraph, Guardian, Times, Condé Nast Traveller, Harper’s Bazaar. Radionica je bila prilika za promicanjem raznovrsnosti i inovativnosti u pripremi hrvatskih namirnica, kao i bogatstva kulinarske tradicije kao važnog dijela ukupne turističke ponude. Neki od novinara sudionika istakli su da će doputovati u Hrvatsku i istraživati njenu gastronomiju upravo zbog chefa Mandarića i da je Hrvatska znatno podigla ljestvicu u suvremenom pristupu kulinarstvu.

Predstavljanje Hrvatske na sajmu GO & Regiontour u Češkoj

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Češkoj predstavilo je hrvatsku turističku ponudu na sajmu GO & Regiontour u Brnu, drugom najvećem gradu u Češkoj. Sajam je bio 20. do 23. listopada, kad i sajam Caravanning, na kojem se prezentiraju najnoviji trendovi u segmentu kampiranja te GO kamera, festival putopisnih filmova i fotografija. Uz Hrvatsku se na sajmu GO & Regiontour predstavljaju i pojedine regije Češke, Slovačke i Poljske, kao i brojne češke putničke agencije te strukovne udruge AČCKA i ACK ČR. Hrvatski štand je već prvog dana ostvario veliku posjećenost. Već su obavljeni konstruktivni razgovori s agencijama Čedok, Kompas Praha, Česke kormidlo, Mediteran Travel i CK Victoria. Udruge AČCKA i ACK ČR izvijestile su da su članice izuzetno zadovoljne najavama za 2023. te su već i dogovorene pojedine zajedničke aktivnosti. Neke agencije javljaju kako je first minute prodaja krenula odlično što potvrđuje i vrlo velik interes za Hrvatskom na sajmu.

16. Kongres hrvatskog kampinga

16. Kongres hrvatskog kampinga, najznačajniji godišnji skup hrvatskog kampinga, povezanih institucija i djelatnosti, održava se u hotelu Ivan u Šibeniku, 8.-10.11. Organizator je Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Prva konferencija o turizmu malih gradova

Turizam malih gradova prva je hrvatska konferencija posvećena razvoju i promociji turizma u manjim sredinama i gradovima. Objedinit će znanje, postojeća iskustva i dobru praksu u razvoju turističke ponude tih sredina kao elementa razvoja. Konferencija je u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” u Ludbregu 4. i 5. studenog.