POVRATAK KLIZALIŠTA I BROJNI NOVITETI
Filip Horvat: Želimo čakovečkom Adventu udahnuti izvorni duh ovih blagdana

Subotnjim paljenjem prve adventske svijeće, otvaranjem klizališta i brojnim drugim sadržajima započinju ovogodišnji dani Adventa u Čakovcu. Otkako je na čelu gradske Turističke zajednice njezin direktor Filip Horvat želi dati novu dimenziju svim turističkim manifestacijama, kao i ukupnoj turističkoj ponudi našeg grada, pa smo željeli doznati u kojoj mjeri će se to osjetiti u jednom tradicionalnom programu kao što je adventski.

Kakav će biti čakovečki Advent 2022.?
Adventsko vrijeme za sve nas je najljepše u godini, pa ga i mi želimo učiniti takvim za naše sugrađane i goste. Zbog toga želimo duh i izvorni smisao blagdanskog razdoblja pred nama prenijeti na čakovečke ulice, trgove i sve ostale prostore gdje će se odvijati programi. Oni će biti objedinjeni Velikim adventskim kalendarom koji će ljepote našeg grada i vrijednosti njegovih ljudi promovirati raznovrsnim sadržajima. Time želimo pokazati kako ponekad ni sami nismo svjesni koliko je naša zajednica kreativna i kako je to bogatstvo i različitost ideja moguće pretočiti u sadržaje koji će, ne samo vikendom, nego baš svakog dana oplemeniti našu ukupnu turističku ponudu.

Otkako ste na čelu gradske Turističke zajednice svim manifestacijama želite dati novi štih. Hoće li tako biti i s tradicionalnim programom kao što je Advent?
Naravno da unutar svake tradicije postoje stvari koje se ne mogu mijenjati, jer je u njima sadržana prepoznatljivost nekog programa. Tako je nemoguće zamisliti Advent bez tradicionalnog sajma na kojem udruge, OPG-i i mnogi drugi izlažu i prodaju proizvode prigodne za ovo doba. Baš kao što su njegov važan dio nastupi čakovečkih kulturnih udruga i kulturno-umjetničkih društava s tradicionalnim blagdanskim napjevima i drugim sličnim sadržajima. Posebno me raduje što smo ove godine uspjeli vratiti klizalište u centar grada, jer poštujemo glas naših sugrađana i njihovu želju da u svojoj sredini osjete barem dašak zimskih radosti. Nezaobilazan je i vjerski dio programa koji će se odvijati u župnoj crkvi sv.Nikole biskupa uz brojne duhovne sadržaje, božićni koncert i tradicionalno paljenje adventskih svijeća svake subote.
Naš pokušaj da manifestacijama koje su srce i duša turističke ponude Čakovca damo nešto novo i drugačije prije svega ide u pravcu stavljanja naglaska na lokacije koje su za nas same, pa onda i naše goste, zasada tek skriveni biseri. U te prostore uvodimo programe i sadržaje koji nas kao zajednicu predstavljaju u najboljem svjetlu. Izuzetno me veseli što ćemo kroz Advent pokrenuti čakovečku Gastro rutu, jer sam uvjeren da u segmentu enogastronomije itekako imamo što pokazati, pa ćemo ovaj projekt nadograđivati i kasnije. Radionice Djeda Božićnjaka smještene u starom pasažu zabaviti će, prije svega, naše najmlađe i omogućiti im uključivanje u različite aktivnosti, a očekujem da im se u tome pridruže i njihovi roditelji, ali i svi ostali naši sugrađani. Advent će nam pružiti priliku i za novi pogled na dva haustora u središtu grada. Tako će u Četvorki, na adresi Kralja Tomislava 4, biti postavljena galerija digitalnih umjetnina s naglaskom na radove članova Fotokluba Čakovec, a u susjednom haustoru će se održavati projekcije animiranih filmova čakovečkog ŠAF-a.

Osim novih prostora i sadržaja želja Vam je u svaku manifestaciju snažnije uključiti cjelokupnu lokalnu zajednicu?
To je naša trajna težnja, a Škola animiranog filma i Fotoklub Čakovec, koje sam malo prije spomenuo, dobri su primjeri za to. Grad Čakovec se, naime, s punim pravom može pohvaliti kvalitetnim sadržajima koji dolaze iz lokalne zajednice. Od Centra za kulturu, pa do raznih udruga čije stvaralaštvo je prepoznato i nagrađivano čak i na svjetskom nivou. Tu je i Muzej Međimurja s kojim ćemo u vrijeme Adventa našim sugrađanima ispričati, prikazati, ali ih i uključiti u autohtonu međimursku bajku. Na sličan ćemo način u program uključiti i neke druge čakovečke ustanove, dok će se kroz projekt Gastro rute predstaviti tri čakovečka restorana i šest kafića. Smatram da bi izostavljanje onog najboljeg što kao zajednica možemo pružiti i pokazati iz turističke ponude Grada Čakovca u ovo vrijeme bio veliki propust i nepravda.
Iako su programom predviđeni sadržaji za sve generacije poseban naglasak je stavljen na djecu i mlade?
Već sam istakao da čakovečku turističku priču želimo graditi na željama i potrebama naših sugrađana i gostiju. Čakovec je poznat kao grad prijatelj djece, pa se i mi svojim programima želimo u većoj mjeri približiti mladim obiteljima s djecom, kako iz našeg grada, tako i iz raznih sredina odakle nas dolaze posjetiti. Zato će Radionice Djeda Božićnjaka biti središnje okupljalište najmlađih, bez obzira dolaze li organizirano iz dječjih vrtića ili sa svojim roditeljima kako bi se uključili u raznovrsne aktivnosti. Tamo će, baš poput malih vilenjaka, izrađivati božićne čestitke, crtati, ali i sudjelovati u kazališnim radionicama koje će voditi naši poznati čakovečki glumci. S obzirom da je u gradu puno dobre djece posjetiti će ih i s njima popričati Sveti Nikola, ali i sam Djed Božićnjak. Ujedno će radovi svih malih sudionika radionica na kraju biti prezentirati u posebnoj izložbi ili putem kazališnih predstava i performansa.

Kao što je rekla i gradonačelnica Cividini Advent je vrijeme kada smo posebno senzibilizirani za druge i nastojimo pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Hoće li čakovečki Advent imati i tu notu?
Hoće i to na više načina. Prije svega suradnjom s udrugama koje u temelju svog djelovanja imaju neki plemeniti cilj, kao što su Udruga za sindrom Down Međimurske županije, Udruga udomitelja djece Međimurja i druge. S druge strane nastaviti ćemo projekt koji s Gradom Čakovcem provodimo otprije u okviru akcije Ukras ponesi, radost donesi. Njome će ponovno biti obuhvaćen određeni broj djece iz socijalno osjetljivih obitelji. Svi oni izraditi će božićne ukrase koji će se nalaziti na božićnom drvcu u Radionici Djeda Božićnjaka, a naša je želja pronaći dobre anđele koji će toj djeci djelomično ili u potpunosti pomoći ostvariti njihove skromne blagdanske želje. Drago mi je što u realizaciju takvih projekata imamo punu potporu Grada Čakovca i gradonačelnice osobno, jer upravo na taj način prenosimo poruke koje su u vrijeme Adventa i Božića najvažnije i izražavaju njihov pravi duh.

Adventski programi završavaju na Badnjak, ali će se blagdanski duh u našem gradu moći osjetiti i nakon toga?
Radujem se svim programima koji nam predstoje, jer sam uvjeren da će Advent u Čakovcu 2022. učiniti posebnim. Blagdanska atmosfera u našem će gradu potrajati i nakon toga. Klizalište će biti otvoreno do 8.siječnja, a tamo će se održati i dio zimskih sportskih kampova. S našim sugrađanima podijelit ćemo i veselje ulaska u Novu godinu uz živu glazbu i veliki vatromet.

S kojom porukom Advent u Čakovcu 2022. dočekuje naše sugrađane i goste?
Adventsko doba, vrijeme došašća, svima nama daje priliku za promišljanje o našim odnosima s drugima i životnim stavovima koje zastupamo. To je vrijeme kada možemo pokazati koliko smo spremni opraštati ili se pomiriti, ali i u kojoj mjeri se zalažemo za temeljne ljudske vrijednosti kao što su dobrota, poštenje, tolerancija, suosjećanje i druge. Smatram da kao društvo imamo odgovornost pokazati, prije svega generacijama koje dolaze, kako se za te vrijednosti ne zalažemo samo deklarativno. U najvećoj mjeri to je i poruka svih programa u sklopu Adventa u Čakovcu 2022. Jednako tako program temeljimo na minimalizmu i održivosti. Smatram da je upravo u tome bit Adventa i Božića kao potpune suprotnosti komercijalizaciji ovih blagdana koja se promovira kroz šoping centre i slične institucije. U konačnici, pristup za koji smo se odlučili u organizaciji ovogodišnjeg Adventa sve je rašireniji i u našem širem okruženju što će, zasigurno, prepoznati i vjerujem podržati svi posjetitelji naših programa.