GLAZBENA LEGENDA U ČAKOVCU

Tihomir Pop Asanović Grupa večeras u Čakovcu s presjekom svog cjelokupnog opusa

Na Maloj sceni „Vinko Lisjak“, u sklopu programa „Adventa u Čakovcu 2022.“, danas nas očekuje prava glazbena poslastica – nastup Tihomir Pop Asanović grupe.  Asanović je hrvatski jazz-rock i fusion klavijaturist, Hammond orguljaš i skladatelj koji je u sedamdesetima i osamdesetima svirao u mnogim poznatim glazbenim sastavima i gostovao s njima širom svijeta. Na turneji 1973. s Boškom Petrovićem u Istočnom Berlinu proglašen je četvrtim najboljim jazz orguljašem u čitavoj Europi. Tih godina se pridružio i grupi Time koju su, uz njega, činili Dado Topić, Ratko Divjak, Vedran Božić, Mario Mavrin i Brane Lambert Živković. Bend je odmah počeo sa svojim radom i 1972. objavio prvi album “Time”. Nakon objavljivanja ovog albuma Janez Bončina pozvao je Asanovića u novoosnovani sastav September, čiji su ostali članovi bili Petar Ugrin, Čarli Novak, Braco Doblekar i Ratko Divjak; koji je također napustio bend Time. Asanović je nastupao i na koncertima s bendovima YU Grupa i Smak. Godine 1974. snimio je svoj solo album “Majko Zemljo” na kojem su pjevali Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Marolt, Dado Topić i Janez Bončina.  Nakon stanke duge više od 40 godina Asanović se vratio glazbi kao svojoj prvoj ljubavi. Upravo to je bila nit vodilja koja ga je 2018.godine navela na objavu reizdanja kultnih albuma „Majko zemljo“ i „Pop“, ali i snimanje novog studijskog albuma pod nazivom „Povratak prvoj ljubavi/Return to the First Love“: modernog i istovremeno retro album koji nas vraća u vremena kada se glazba radila iz ideala. 

Ovaj legendarni glazbenik veseli se svojem dolasku u Čakovec.

-Znam da je Čakovec sedamdesetih i osamdesetih godina bio grad rock’n’rolla i da se puno slušalo i ono što smo mi tada radili. Zato će glazba iz tog razdoblja biti važan dio večerašnjeg koncerta, ali predstaviti ću i skladbe s posljednjeg albuma kojim sam iznimno zadovoljan i koji je ostavio zapaženi trag na glazbenoj sceni što potvrđuje i 4 Porina s kojima je nagrađen. Ovaj će koncert biti svojevrstan presjek mojeg cjelokupnog opusa i radujem se susreta s onima koji su voljeli i vole tu glazbu, rekao nam je Asanović.

S obzirom da smo u onom dijelu godine kada svi priželjkujemo ostvarenje božićnih želja njegova se već ispunila kada se vratio muzici.

-Bilo je to stvarno poput ostvarenja najljepše božićne želje. Kada sam počinjao svi smo svirali iz entuzijazma, a sada su neka drugo vremena, dvjesto posto drugačija. Gleda se prije svega na novac i medijsku prezentaciju, a produkcija je toliko da biste morali imati nekoliko ljudi samo da sve to preslušaju. Zbog toga mi je prilika da glazbu ponovno radim iz ljubavi, baš kao nekada, s vrhunskim muzičarima i za vlastiti gušt uistinu ostvarenje najveće želje, poručuje Asanović.