FULL OF TOURISM NEWS – 31.1.2023.

Predstavljanje Hrvatske na sajmu New York Travel Adventure Show

Hrvatska je bila jedina europska zemlja partner ovogodišnjeg izdanja sajma New York Travel Adventure Show, 28. i 29. siječnja u New Yorku. HTZ na čelu s direktorom Kristjanom Staničićem organizirala je posebni „Hrvatski paviljon“ s ponudom 46 hrvatskih subjekata. „Riječ je o našem najvažnijem dalekom tržištu s kojeg ostvarujemo najveći turistički promet. Lani su Amerikanci u RH ostvarili više od 1,6 milijuna noćenja i među gostima su s najvećom potrošnjom, a vole putovati cijele godine“, poručio je direktor Staničić. Na hrvatskom štandu održana je i poslovna radionica Sell Croatia s više od 120 američkih putničkih agenata i predstavljanje 50 hrvatskih TZ-ova, hotelskih grupacija, čarter i destinacijskih menadžment kompanija. Također, Hrvatskoj je u New Yorku uručeno posebno priznanje za izvrsnost i kreativnost odnosno posebno priznanje organizatora za izvrsnost u nastupu i prezentaciji.


Gotovo 70 posto Nijemaca želi putovati u 2023.

Na turističkom sajmu za široku publiku CMT u Stuttgartu do 22. siječnja HTZ je predstavio ukupnu hrvatsku turističku ponudu. Na hrvatskom štandu nastupilo je 16 turističkih subjekata. Direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Dragicchio istaknuo je da gotovo 70 % Nijemaca, prema rezultatima istraživanja Reiseanalyse instituta FUR, voljno putovati jednom ili više puta tijekom ove godine. “Ta detaljna analiza njemačkog tržišta omogućava nam uvid u trendove. Želja za odmorom je visoka, 23 % ispitanika planira veću potrošnju za putovanja u ovoj godini, a dobre trendove potvrđuje i buking u siječnju koji se vratio na pretpandemijske razine”, izjavio je Draghicchio.


Hrvatska u vrhu najtraženijih destinacija na tržištu Austrije

Hrvatska je zauzela drugo mjesto najtraženijih inozemnih destinacija na tržištu Austriju. Prema istraživanju Reisekompass 2023 koje je proveo organizator putovanja Ruefa Reisen GmbH, najtraženija ino destinacija među Austrijancima je Italija (32 %), iza koje je Hrvatska s 28 i Njemačka sa 17 %. „Rezultati potvrđuju tradicionalno visoku poziciju naše zemlje među Austrijancima. Posebno je važno jer je Austrija među top tri najvažnija tržišta za hrvatski turizam, a na nama je da kvalitetnim promotivnim kampanjama, aktivnostima i programima iskoristimo sve potencijale koje nam nudi ovo tržište i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske među Austrijancima“, poručio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Beču.


Predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu FITUR u Madridu

Hrvatska turistička zajednica predstavila je hrvatsku turističku ponudu na 43. izdanju međunarodnog turističkog sajma FITUR od 18. do 22. siječnja u Madridu. Na sajmu je hrvatska delegacija na čelu s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac te direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem. „Nastup na sajmu FITUR iskoristili smo za susrete s našim najvažnijim partnerima koji žele daljnji rast kroz nove ponude i pakete prema Hrvatskoj. Među njima su i predstavnici Viajes el Corte Inglés, jednog od turističkih lidera u Španjolskoj  te oko 650 agencija u toj zemlji. Uz to, zrakoplovna tvrtka Iberia u 2023. planira letove prema Dubrovniku, Splitu i Zagrebu“, poručio je direktor Staničić.


Zadar će biti domaćin II. Svjetskog kongresa sportskog turizma

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je u Madridu s generalnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikashvilijem potpisala Sporazum između Vlade RH i UNWTO-a u vezi s održavanjem II. Svjetskog kongresa sportskog turizma. Ovaj važan međunarodni događaj bit će u Zadru 26.-27. travnja 2024. s više od 300 međunarodnih sudionika iz turizma i sporta. „Povjerenje Svjetske turističke organizacije koja je odabrala Hrvatsku za domaćina i suorganizatora velikog međunarodnog skupa potvrđuje status i ugled naše zemlje kao kvalitetne turističke i sportske destinacije. To je prilika za dodatnim isticanjem i promocijom cjelokupne hrvatske turističke ponude, posebice sportskog dijela koji je jedan od najbrže rastućih segmenata u turizmu“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.


Nastup na sajmu MATKA u Helsinkiju

Nakon tri godine stanke zbog pandemije u Helsinkiju je od 19. do 23. siječnja održan sajam MATKA Nordic Travel Fair. Među više od 850 izlagača iz 70-ak zemalja bilo je i Predstavništvo HTZ-a za Skandinaviju i TZ-i Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske te Ličko-senjske županije. Ključnu ulogu sajma u oporavku cijele turističke industrije naglašava Heli Mäki-Fränti, direktorica Finske udruge putničkih agencija. Oko 55 % građana Finske planira ove godine putovati u inozemstvo, a najtraženije su destinacije južne Europe – Grčka, Španjolska, Portugal i Hrvatska.


Završene aktivnosti projekta Hrvatski digitalni turizam eTurizam

Ministarstvo turizma i sporta RH je na završetku provedbe projekta Hrvatski digitalni turizam – eTurizam predstavilo nove javne usluge u turizmu, dogradnju sustava eVisitor i platforme croatia.hr. Nove e-usluge su TuRegistar – središnji turistički registar, TuStart – za registraciju obavljanja djelatnosti i pokretanje poslovanja u području turizma i ugostiteljstva te TuRiznica – sustav za dodjelu dostupnih potpora u turizmu. One bi uz napredne tehnologije trebale unaprijediti turistički sektor i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu, ubrzati procedure i smanjiti troškove pružanja javnih usluga. Projekt Hrvatski digitalni turizam eTurizam i vrijedan je 5.276.218,42 eura, a sufinanciran je iz EU.


Primorsko-goranska županija vrlo tražena na najvećem njemačkom turističkom sajmu CMT

Za Primorsko-goranskom županijom vladao je velik interes na jednom od najvećih međunarodnih sajmova posvećenom turizmu i kampiranju – CMT u njemačkom Stuttgartu. Sajam od 14. do 22. siječnja obišlo je više od 265 tisuća posjetitelja, a događanja je pratilo oko 1500 novinara. Štand na kojem se predstavila turistička ponuda cijele županije bio je dio nacionalnog hrvatskog štanda uz 15 drugih suizlagača iz cijele zemlje. „Gosti iz Njemačke području Primorsko-goranske županije nose čak 30 % od svih inozemnih noćenja, lani su ostvarili 13 % više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Najveći interes na štandu bio je za kampovima koji nude vezove za barke i brodove“, pojasnila je dr. Irena Peršić Živadinov, direktorica županijske TZ.


Počinje izgradnja novog međunarodnog putničkog terminala u luci Split

U gradskoj luci u Splitu na proljeće počinje izgradnja međunarodnog putničkog terminala. Bit će na lukobranu i graničiti s vanjskim vezovima za kruzere. Na novom terminalu će biti i schengenski granični prijelaz. Za projekt je iz fondova EU osigurano 6,9 milijuna eura (52 milijuna kuna), a ostatak, 11,8 milijuna eura, će financirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada RH iz državnog proračuna. “Budući smo najveća putnička u luka u Hrvatskoj i jedna od većih na Mediteranu, nužan nam je novi pomorsko-putnički terminal. Imamo prosječni porast broja putnika i vozila od oko 5 posto godišnje. To je godišnje ukupno oko 5,1 milijun putnika i 900.000 vozila”, kaže ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović.


Biokovo i Imotska jezera od jeseni pod okriljem UNESCO-a

Područje Imotskih jezera i Parka prirode Biokovo od iduće bi jeseni trebalo postati dio UNESCO-ove mreže svjetskih geoparkova. Dio preporuka UNESCO-ova Vijeća svjetskih geoparkov aje izvršen, neke su još u fazi dovršavanja, a kad se cijeli popravni proces privede kraju, Imotska jezera i Park prirode Biokovo bit će automatski priključeni UNESCO-ovoj mreži geoparkova. Inicijativa o Geoparku Imotskih jezera postoji od 2018., a sličnu je imamo i PP Biokovo, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove u Hrvatskoj inicijative je objedinilo u zajedničku prijavu. Geopark Biokovo – Imotska jezera bit će treći na popisu UNESCO-a iz Hrvatske, nakon PP Papuk te viškog arhipelaga.


Povećan apetit za održivijim putovanjima

Putnicima rastu apetiti za održivim turizmom, više od 69 % ih aktivno traži održive mogućnosti putovanje, pokazuje novi izvještaj Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), Trip.com Groupa i Deloittea. Prema izvještaju “Svijet u pokretu: promjena trendova potrošačkih putovanja u 2022. i poslije” održivost je ključni element u planiranju putovanja, a putnici su voljni smanjiti svoj ugljični otisak i podržati održivi turizam. Tri četvrtine putnika razmišlja o održivijem putovanju, 60 % ih je zadnjih godina već odabralo takve opcije, a oko tri četvrtine bogatijih putnika spremno je više platiti za održiviji put.


UNWTO i partneri za unapređenje programa pristupačnosti u turizmu

UNWTO, Zaklada ONCE i španjolsko udruženje za standardizaciju UNE su na seminaru Turizam za sve u sklopu turističkog sajma FITUR u Madridu predstavili nove alate za provedbu standarda UNE-ISO 21902 o pristupačnom turizmu kroz lanac vrijednosti. Alati obuhvaćaju novi vodič za smještaj, hranu, piće i MICE sektor, a koji će biti osnova za procjenu njihove razine pristupačnosti turizma, te služiti za razvoj ili prilagodbu njihovih usluga. “Više nema opravdanja da ijedna destinacija ili turističko iskustvo budu nedostupni ijednom turistu, bez obzira na njegovo podrijetlo ili sposobnost. Pristupačnost je nužna za postizanje ciljeva održivog razvoja u turizma”, poruka je sa seminara.


Odgođena primjena EES sustava za ulazak u EU i Schengen

Sustav ulaska i izlaska u EU za putnike iz UK i trećih zemalja kojima ne treba viza, tzv. Entry-Exit System (EES), opet je odgođen. Rok za puštanje u rad je pomaknut na kraj 2023. nakon što je prvotno s 2022. odgođen za svibanj 2023. To znači da ne-EU državljani koji ulaze u schengenski prostor još neće morati prolaziti strože granične kontrole, ali i da članice EU neće imati uvid u to jesu li ne-EU putnici prekoračili 90-dnevni turistički boravak na tlu Unije. EES podrazumijeva da će ne-EU i putnici iz UK morati skenirati putni dokument na kiosku svaki put kad prijeđu vanjsku granicu EU. Cilj je pojačati graničnu sigurnost. Odgodu primjene pozdravila su brojna međunarodna zrakoplovna udruženja, zalažući se za šire usvajanje i učinkovitu provedbu automatizacije sustava na nacionalnim graničnim prijelazima.


HTZ u Luksemburgu održao prezentaciju za 130 putničkih agenata

U suradnji s najvećim luksemburškim turoperatorom, Luxairtoursom, Predstavništvo HTZ-a za zemlje Beneluksa, TZŽ Zadarske i TZG grada Dubrovnika predstavilo je novosti iz Hrvatske te bogatu ponudu spomenutih županija i gradova. Poseban naglasak prezentacije pred više od 130 putničkih agenata iz Luksemburga i okolnih zemalja bio je na uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, ulasku zemlje u schengenski prostor, te održivom razvoju hrvatskog turizma. Gosti su potvrdili dobar buking na tržištu za Hrvatsku, a u drugom dijelu susreta uživali su u nekima od tradicionalnih hrvatskih specijaliteta.


Još se stignete prijaviti za natječaj za poduzetnike u turizmu, EU projekt Tourism 4.0.

U okviru EU projekta Tourism 4.0. financiranim iz programa COSME otvoren je natječaj za mikro, male i srednje poduzetnike (MSP) koji mogu dobiti bespovratno 7.000 eura za projekte digitalizacije. Rok za prijave je do 1. veljače u 17 sati. Više pojedinosti ovdje.


Globalni forum o inovacijama u turizmu

Država Izrael u suradnji s UNWTO-om organizira Globalni forum o inovacijama u turizmu (GTI Forum), 14.-17. veljače u Tel Avivu. Cilj je ispitati snagu spone između svijeta turizma i svijeta inovacija i tehnologija. Prijave na GTI Forum moguće su ovdje.