Izložba djela iz donacije Sunčanice Tuk

Mjesto događanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Vrijeme trajanja izložbe: 10.2 – 12.3. 2023.
Otvorenje: petak, 10. 2. 2023. u 18.00 h
Kustos izložbe: Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica

Popisu donatora likovnih zbirki čakovečkoga Muzeja na kojemu su Angela Bek, Lujo Bezeredi, Josip Grgevčić, Ladislav Kralj Međimurec, Priska Kulčar, Mihael Štebih, Pavao Vamplin, Pavle Vojković i Marija Zidarić, od 2021. dodano je ime Sunčanice Tuk, akademske slikarice koja je na likovnoj sceni aktivna punih pet desetljeća, a od 1979. djeluje kao samostalna umjetnica. Autorica je nekoliko značajnih ciklusa radova od 1971. do danas.

Sunčanica Tuk (Sarajevo, 1944.) diplomirala je likovni odgoj 1968. na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu (prof. Josipa Vojtjehovski, prof. Priska Kulčar, prof. Mato Radovčić), a 1971. slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Šime Perića. Otada je članica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Samostalno je izlagala 26 puta te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Radovi su joj objavljeni 1999. i 2002. u grafičkim mapama. Monografija o njezinu radu tiskana je 2004., a autor teksta likovni kritičar Marijan Špoljar koji slikaričin rad prati od samih početaka konstatira da je opus Sunčanice Tuk ozbiljan doprinos suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Povodom četrdeset pet godina slikarskoga djelovanja Sunčanice Tuk u Zagrebu je 2017. bila priređena retrospektivna izložba autorice u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Povjesničar umjetnosti Ivica Župan u predgovoru navodi da je Sunčanica „iznimna osobnost hrvatskoga slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik čudesne konfesionalnosti ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti”. Slikaričina retrospektivna izložba tijekom 2018. bila je postavljena u Gradskom muzeju Varaždin i Muzeju grada Koprivnice.

Tijekom pet desetljeća slikarskoga djelovanja ove umjetnice o njoj su biranim riječima pisali istaknuti povjesničari umjetnosti, Zdenko Rus, Tonko Maroević, Nada Beroš, Guido Quien, Nataša Šegota Lah, Draženka Jalšić Ernečić i dr. Za svoj slikarski rad nagrađivana je nekoliko puta. Djela joj se nalaze u muzejima diljem Hrvatske i u privatnim zbirkama. Sudjelovala je u radu brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Živjela je i stvarala u Koprivnici do 2019. kada se preselila u Varaždin. Članica je i varaždinskog HDLU-a.

Temeljne i stalne postavke slikarske izvedbe Sunčanice Tuk su „redukcija, svođenje na znak, jednostavnost postupka, a rezultat je djelo koje je prepoznatljivo po minimalističkom zahvatu, po oskudnosti materije i po siromaštvu znakovlja, ali prije svega po temeljnosti i konsekventnosti izražajnog aparata“. (M. Špoljar, 1993.) Sve spomenute značajke pronalazimo i u djelima koja je Sunčanica Tuk darovala Muzeju Međimurja Čakovec. Njezina donacija sadrži 40 unikatnih radova na papiru u tehnici akvarela, tuša ili akrilika te 6 sitotisaka iz dviju grafičkih mapa. Muzej Međimurja Čakovec sa zahvalnošću je prihvatio darovane slike, a ova vrijedna donacija javnosti će biti predstavljena izložbom odabranih djela i katalogom donacije.