ISPIJAJUĆI ZVIJEZDE NA “JESENI U GRADU ZRINSKIH”

Pjenušavo vino obično ispijamo u svečanim prilikama. Britanski komičar Eddie Izzard znao je u šali upitati piju li stanovnici regije Champagne u Francuskoj pivo ili čaj kad žele nešto proslaviti, s obzirom da je kod njih šampanjac toliko rašireno piće. Uz Francusku su vezane i druge zanimljive priče o porijeklu pjenušavog vina.

Jedna takva priča kaže da je za izum pjenušave verzije šampanjca zaslužan Dom Perignon, francuski benediktinac. Priča nije u potpunosti istinita, no dovoljno je mitologična kako bi veliki broj ljudi u nju i povjerovao.

Naime, doprinos Doma Perignona proizvodnji i kvaliteti pjenušavog vina doista je velik. Mit kaže kako je, izumivši pjenušac, Perignon pred prisutnima uzviknuo: “Dođite brzo, ispijam zvijezde!” Iako zvuči pomalo romantično, citat se pojavio tek stotinu godina kasnije u jednoj marketinškoj kampanji.

Na manifestaciji “Jesen u gradu Zrinskih” imat ćete pak se priliku i sami nakratko osjećati kao Dom Perignon! Konkretno, moći ćete sami odraditi završnu fazu pripreme pjenušca! Uz pomoć stručnjaka vinarije Sibon, Gordana Horvata i Alena Švende, slijedeći upute u vlastitom ćete aranžmanu degožirati pjenušac.

Točnije, otvorit ćete bocu smrznutog pjenušca. Najprije slijedi izbacivanje taloga, potom dodavanje ekstradicijskog likera. Na kraju na bocu stavite pluteni čep, zavežete metalnu mrežicu te dodate kapicu. Na bocu ide personalizirana etiketa s vašim imenom – i rezultat je vlastito pjenušavo vino.

Posjetite “Jesen u gradu Zrinskih” i pogledajte raskoš nadolazećeg godišnjeg doba! Načinite vlastiti pjenušac i pogledajte svu silu drugih sadržaja. Potražite omiljeni med ili povrće iz ekološke proizvodnje i podržite domaće štandove! Provjerite ponudu lokalnih i stranih izlagača i budite uvjereni da će svatko lako pronaći nešto za sebe…