KD Pinnklec – travanj

TRIBINA ”CUKOREK”

8. 4. 2018. u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec – PRETPREMIJERA
15. 4. 2018. u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec – PREMIJERA

Kazališna družina Pinklec
DO VIĐENJA
(Lutkarska predstava)

Redatelj: Romano Bogdan
Dramaturgija: Tanja Novak
Glazba: Bojan Miljančić
Likovno oblikovanje: Lidija Matulin
Igraju: Karolina Horvat, Mario Jakšić i Davor Dokleja

 

O predstavi:

Do viđenja“, nova predstava Kazališne družine Pinklec, u formi lutkarske predstave donosi priču o prijateljstvu, te kroz topao sadržaj o zbližavanju i rastanku njenih protagonista, na posredan, za djecu lako razumljiv i katarzičan način problematizira ključne razvojne faze u životu svakog djeteta – privrženost i separaciju.

U ovoj predstavi više desetljeća njegovana estetika Kazališne družine Pinklec usmjerena je na likovnost i animaciju, pa se priča bazira na čaroliji stvaranja i rastvaranja lijepih slika in situ. Slike su to svakodnevice, repetitivnih radnji koje se u našim životima ponavljaju nebrojeno puta, kao npr. pranje zubi ili spremanje za počinak, a čije sivilo, zahvaljujući dijeljenju trenutka s drugim bićem, poprima sasvim novi kolorit. Tekst je oskudan, služi kao smjerokaz za filmski posloženu naraciju u kojoj jednostavni, ali topli i dirljivi prizori govore za sebe.

Predstava je nastala po motivima slikovnice „Lav i ptica“ kanadske autorice Marianne Dubuc. Kada jednog jesenjeg dana u blizini svoga vrta Lav pronađe ozlijeđenu pticu, odluči joj pomoći. Odmah joj ponudi i zajednički suživot, jer su sve ptice već odletjele na jug. Odvede je svojoj kući. Kupolasta jazbina, uređena biranim detaljima udoban je i topao dom, u kojem pratimo tijek njihove svakodnevice, dnevne i večernje rituale, te postajemo svjedoci rađanja prijateljstva. Ipak, ptica odlazi s jatom sljedeće jeseni. Što će se dogoditi s lavom i što će biti od njihovog prijateljstva?

Predstava na jedan nenametljiv način nosi pouku „Što učiniš nekome drugome dar je samome sebi.“

Trajanje: 45 minuta

Dob: 3+ (predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole)

 

PREDSTAVA POLA-POLA GOSTOVALA U PULI

U sklopu Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade Istarsko narodno kazalište ugostilo je našu predstavu Pola-pola (u koprodukciji s Teatrom Poco loco i Teatrom Exit). Sve tri izvedbe koje smo odigrali bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, a reakcije učenika bile su izvanredne. Neki su čak izvikivali nakon predstave da im je to najbolja predstava koju su ikad vidjeli. Predstava ne baš lake tematike (roditelji se razvode) oduševila je učenike i kolege koji su nas došli bodriti. Bilo nam je ovo prvo gostovanje u Puli nakon dugo vremena. Prema riječima ravnateljice Istarskog narodnog kazališta ta će se praksa u budućnosti promijeniti. Držimo je za riječ.

PETRICA KEREMPUH NA VUKOVARSKOM PROLJEĆU

Unazad deset godina Pinkleci svake godine gostuju na Vukovarskom lutkarskom proljeću. Festival je to koji okuplja većinu kazališta za djecu i mlade iz cijele Hrvatske, a predstave su na festivalu za djecu besplatne. Predstava koju smo mi odabrali da ove godine brani boje Pinkleca je Petrica Kerempuhu izvođenju Igora Bakse.

 

MJESEC ISPUNJEN FESTIVALIMA

Mjesec travanj, osim što će biti obilježen premijerom naše nove predstave, također je ispunjen festivalima. Dva izrazito velika festivala selektirali su ne jednu, ne dvije, nego čak tri naše predstave.

”Naj, naj, naj festival” kojeg organizira GK Žar ptica u program je uvrstilo naše dvije predstave (selektorica Željka Turčinović). Predstava ”S razlogom” (u režiji Morane Dolenc) na festivalu igra 5. travnja u 11 sati u KNAP-u, a predstava ”Preko sedam mora, preko sedam gora” (u režiji Anice Tomić) igra taj isti dan u 19 sati u GK Žar ptica.

Festival ”Mali Marulić” kojeg organizira GKL Split u svoj je program uvrstilo također naše dvije predstave (selektorica Ana Prolić). Predstava ”Preko sedam mora, preko sedam gora” (u režiji Anice Tomić) otvorit će festival 10. travnja u 19 sati u GKL Split, a predstava ”Puž muž” na rasporedu je 11. travnja u 9:30 i 11 sati također u GKL Split.

Oba festivala su natjecateljskog karaktera pa nam ne preostaje ništa drugo nego očekivati, s obzirom na broj selektiranih predstava, barem neku nagradu.

JEŠKO OTVORIO GALERIJU SJEVER

Dramski studio Dada izveo je predstavu ”Kako je ješko pobijedio prehladu” na otvorenju novog djela Galerije Sjever. Bila je to prilika da ponovo prezentiramo naš rad što smo mi dobro iskoristili. Također, roditelje i djecu podsjetili smo kako alternativnim metodama liječiti prehladu dakle, bez antibiotika.

THE WALL GOSTUJE NA DVA FESTIVALA

Dramski studio Dada ovaj će mjesec gostovati na dva festivala s predstavom ‘The Wall” (autorice Kristine Štebih, a u režiji Davor Dokleje)

Na 20. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej u Bjelovaru gostujemo 9. travnja u 14 sati.

Također, s istom predstavom gostujemo 13. travnja u večernjim satima na festivalu KAM u Prelogu.

 

SHOWCASE U ORGANIZACIJI HC ASSITEJ

Kazališni Epicentar  u  travnju 2018. organizira prvi Showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta u Hrvatskoj pod nazivom «1st Croatian TYA and Puppet theatre Showcase» na kojemu će biti prikazano 13 predstava za djecu i mlade u produkciji deset hrvatskih kazališta i umjetničkih organizacija. Showcase će se održati u pet gradova (Varaždin, Čakovec, Osijek, Karlovac i Zadar), a osim što će domaća publika imati priliku vidjeti razne produkcije, na Showcaseu će uz njih, predstave gledati i strani producenti raznih festivala i kazališta za djecu i mlade i/ili lutkarskih kazališta.

U prosincu 2017. godine Kazališni Epicentar je raspisao natječaj na koji se prijavila nekolicina hrvatskih, a i stranih kazališta sa svojim produkcijama nastalim u zadnjih pet godina. Stručno povjerenstvo koje čine Miran Hajoš (predsjednik Kazališnog Epicentra), Romano Bogdan (predsjednik hrvatskog centra Assitej), Jasminka Mesarić (predsjednica hrvatskog centra UNIMA), Iris Pavić – Tumpa i Leo Vukelić, odabralo je trinaest predstava koje će publika imati priliku vidjeti u pet hrvatskih gradova u periodu između 23. i 27. travnja 2018. godine.

 

SHOWCASE PROGRAM U ČAKOVCU

Centar za kulturu Čakovec
Ponedjeljak 23. travnja 2018. u 20.00 sati

KAZALIŠNA DRUŽINA PINKLEC U KOPRODUKCIJI S LOFT

S RAZLOGOM

Godina: 2016.

(dramsko-lutkarska predstava)

Režija: Morana Dolenc
Igraju: Petar Atanasoski, Mario Jakšić , Bruno Kontrec
Trajanje: 50 minuta
Dob: 6 + (niži i viši razredi osnovne škole)

 

Centar za kulturu Čakovec
Utorak 24. travnja 2018. u 10.00

Umjetnička organizacija VRUM Varaždin

BAJA BUF

predstava i igra za bebe

Koreografija i koncept: Sanja i Till Frühwald
Izvedba: Sanja Frühwald,Till Frühwald, Ana Kreitmeyer, Petar Cvirn
Uzrast: 10-24 mjeseca

 

Centar za kulturu Čakovec
Utorak 24. travnja 2018. u 12.00 sati

A TKO SI TI?

Redatelj: Romano Bogdan
Godina: 2012.
Igraju: Karolina Horvat, Mario Jakšić, Davor Dokleja
Trajanje: 35 minuta
Uzrast: 3+ godina

 

Ulaz besplatan