GASTROMANIJA U ČAKOVCU

Petu godinu za redom Srednja škola Prelog organizira Gastromaniju. Riječ je o gastronomskoj manifestaciji škole u kojoj kuharske sposobnosti i snage odmjeravaju učenici i nastavnici Srednje škole Prelog kroz pripremu jela u kotlićima na otvorenom. 

Velika nam je čast i zadovoljstvo što će se ove godine Gastromanija predstaviti u gradu  Čakovcu, u okviru manifestacije povodom obilježavanja Dana Grada Čakovca, točnije u sklopu 4. Festivala cvijeća, jagoda i tradicije, slijedeće subote, 26. svibnja.

 Vesela i složna karavana SŠP-a stići će na glavni čakovečki trg ujutro iza 8 sati i zapaliti vatricu ispod 6 kotlića u kojima će se sve do cca 11,30 sati krčkati bograč, spremljen znanjem i vještima budućih kuhara i turističko hotelijerskih komercijalista te njihovih nastavnika. U svakoj ekipi bit će i jedan pomagač – učenik 8. razreda jedne od osnovnih škola iz Međimurja. 

Osim bograča, SŠP-ovci strpljivo i pažljivo  pripremaju trenutno u školi i neke druge proizvode koje će predstavnici publici u Čakovcu.  Tako će na trgu biti i njihova učenička zadruga „Drava“ koja će prezentirati brojne proizvode kreativnih učenika i nastavnika; ručno oslikane majice i platnene vrećice, kolačiće, domaću tjesteninu obojanu u šarene boje prirodnih materijala – mrkve, peršina i koprive, široke rezance i mlince, zatim začine za salatu od višnje, sok od bazge, tinkturu od kopriva, sirup od maslačka, tinkture od gaveza i trputca, ručno ubrane čajeve, lavandine vrećice, lavandine privjeske za ključeve ili torbe, melem od gaveza, smilja i gospine trave, te ručno rađene sapune. 

Učenici ugostiteljskih usmjerenja (kuhari, konobari i turističko hotelijerski komercijalisti) za publiku će raditi i frapee od jagoda, ali i pokazati kako od običnog voća i povrća napraviti umjetnička djela i skulpture. Pred publikom će peći i palačinke, punjene čokoladom, domaćim pekmezom od dunje i šljive te namazom od jagoda i jabuka. Bit će tu i SŠP-ovih „smotanaca“ – ukusnih tortilja punjenih po „tajnom receptu preloških kuhara“. 

Uz puno dobre hrane uvijek ide i dobra zabava, koja na našoj Gastromaniji neće izostati. Tako u Čakovec stiže i dio školskog zbora te glazbeno talentirani učenici pojedinci. 
Atmosfera će, kao i uvijek dok se okupi ekipa SŠP-a, biti strogo pozitivna. I dakako, vruća. Svaki kotlić s bogračem, od njih ukupno 6, bit će jedinstven i odličan. A tko će pobijediti odlučit će stručni žiri u sastavu: Kruno Tilošanec, nastavnik kuharstva i voditelj prošlogodišnje pobjedničke ekipe, Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda te poseban gost – Branko Ognjenović, akademik hrvatskog kulinarstva. 

Dođite svakako na njihov bograč i sve ostale delicije koje nam pripremaju. Družite se i proveselite s njima. Ispričnice za nedolazak – ne uvažavaju!!! Sve navedeno odvijat će se pod budnim okom voditeljice projekta Gastronomije, Sanjom Pigac, prof.