4. FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

Organizator: Centar za kulturu Čakovec

Dvorana Zrinski/Scheier – 23. i 24. kolovoza 2018.

PROGRAM

Četvrtak 23.8.2018. u 20 sati

IVANA MEDIĆ, sopran
DANIJEL OTO, klavir
KVARTET SAKSOFONA PAPANDOPULO

Petak 24.8.2018. u 20 sati

ANA LABAZAN BRAJŠA, violina
PETRA GILMING, klavir
KVARTET ROCHER

 

 

Ivana Medić (rođena Horvat), sopran

Rođena 4. 6. 1985. u Čakovcu. Osnovne glazbene korake započela je u rodnom Čakovcu u glazbenoj školi Miroslav Magdalenić gdje je učila svirati klavir kod prof. Nade Varga. Ljubav prema glazbi nastavila je usavršavati kroz srednjoškolsko obrazovanje u Glazbenoj školi u Varaždinu- smjer solo pjevanja u klasi prof. Darije Hreljanović. Studij glazbe nastavila je na odsjeku solo pjevanja na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku u klasi prof. Snježane Bujanović – Stanislav, te u klasi prof. Berislava Jerkovića. Osim redovnog studija usavršavala se i kod uglednih pjevača i pedagoga: prof. Anne Marie i prof. Gerharda Zellera, te prof. Marjane Lipovšek i prof. Alfreda Burgstallera. Tijekom svog školovanja nastupala je u Čakovcu, Prelogu, Varaždinu, Osijeku, Vukovaru, Budimpešti, Sarajevu, Pečuhu, Salzburgu, na mnogim javnim produkcijama, koncertima, državnom natjecanju u Samoboru i međunarodnom natjecanju u Švedskoj. 2007. godine na audiciji za mlade pjevače osvojila je 1. nagradu YAMAHA EUROPEAN MUSIC AWARDS za najbolji vokal. U svibnju 2010. dobila je rektorovu nagradu za ulogu Belinde u baroknoj operi H. Purcella “Didona i Eneja“.

U listopadu 2010. godine završila je diplomski studij Pjevanja na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku i stekla naziv Magistra muzike.( mag.mus. )

Od 2014. godine je u angažmanu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, prvo kao članica opernog zbora, a od 2016. kao solistica.

Posebno se istaknula u ulozi Marie u mjuziklu “Moje pjesme, moji snovi”. Predstava je 2016. dobila nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu godine a Ivana nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta – glavna ženska ulogu u mjuziklu “Moje pjesme, moji snovi” – Maria.

Danijel Oto (Čakovec, 1986.) učenje klavira započinje tek sa 12 godina. Srednju glazbenu školu završava u Varaždinu, u klasi prof. Miljenke Slunjski, a sa 18 godina upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu u klasi pijanista i pedagoga prof. Vladimira Krpana, gdje je diplomirao s najvišim ocjenama 2009. godine.Redovito se usavršava na klavirskim seminarima i seminarima komorne glazbe kod mnogih eminentnih pedagoga, a neki od njih su: P. Eicher, F. Scala, N. Flores, V. Krpan, K. Krasnitski, G. Apostolova (lied) i E. J. Kim. Kao korepetitor je surađivao s mnogim renomiranim umjetnicima među kojima je i poznati danski trombonist Carsten Svanberg, nastupao s Varaždinskim komornim orkestrom, nastupao u projektima koji su u dva navrata bili nominirani za diskografsku nagradu ”Porin ” u kategoriji klasične glazbe. Nastupao je u mnogim dvoranama u zemlji i inozemstvu (Kaisersaal u Beču, Narodno pozorište u Beogradu, Hrvatski glazbeni zavod, Dvorana Univerze u Ljubljani, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i u Osijeku, dvorana ”Blagoja Berse” u Zagrebu…) Redovito je angažiran kao službeni korepetitor međunarodnih natjecanja (ove godine treći puta službeni korepetitor audicije za svjetsko natjecanje solo pjevača ”Hans Gabor Bevedere” ) te raznih seminara. (Š. Vulelija, V. Oršanić,..). Redoviti je član ocjenjivačkog suda na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine, a trenutno radi kao profesor klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu. U dosadašnjem radu osvojio je 93 nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Član je EPTE i Hrvatske glazbene mladeži.

Kvartet saksofona PAPANDOPULO

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista – Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak. Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa. Godine 2013. promijenili su ime u Papandopulo kvartet. Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i glazbenim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto, Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Dani nove glazbe u Splitu i Festival hrvatske glazbe u Beču te na koncertima u Budimpešti, Parizu, Strasbourgu i drugim gradovima. Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike. Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića, Tene Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečeka i drugih. Surađuju sa Zagrebačkim kvartetom saksofona, pijanistom Ivanom Batošem, čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean Yves Fourmeau, Lars Mlekusch te Amstel quartet.

Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia recordsa koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu Porin osvojio Porina za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj album najprodavaniji je album klasične glazbe u Hrvatskoj. Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona.

Ana Labazan Brajša

Mlada violinistica Ana Labazan Brajša, rođena 2002.god, školuje se na Glazbenom učilištu Elly Bašić gdje uči violinu i klavir, te u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn (glazbeni razred) u Zagrebu. Uz glazbenu i opću naobrazbu bavi se i plesom (završena Osnovna škola suvremenog plesa Ane Maletić).

Kao solistica nastupa u koncertnim dvoranama diljem Hrvatske, te u inozemstvu. Zapaženi su njezini samostalni solistički recitali u dvorani Scheier (Čakovec) 2015. i 2016. godine, te nastupi u dvorani Slovenske filharmonije (Ljubljana, Slovenija) i Eufrazijevoj bazilici (Poreč) 2016. Iste godine nastupa u Mostaru kao solistica uz Mostarski simfonijski orkestar povodom obilježavanja 25. obljetnice hrvatske državnosti. Redovito solistički nastupa u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (Zagreb), a 2017. ima zapažen nastup i u dvorani Blagoje Bersa (velika dvorana Muzičke akademije u Zagrebu). Ove godine u palači Sponza (Dubrovnik) izvela je svoju kompoziciju- Temu s varijacijama.

Anina nadarenost i glazbeno umijeće višestruko su potvrđeni službenim priznanjima i nagradama. Dobitnica je 1. nagrade na Hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe (Velika Gorica 2014.), 1. nagrade na Hrvatskom državnom natjecanju komornih sastava-duo (Opatija 2014.), 1. nagrade na Međunarodnom natjecanju Tirando con pizzicato (Poreč 2015.), Nagrade publike na Međunarodnom natjecanju Lions Grand Prix (Rijeka 2015.), 1. nagrade na Međunarodnom natjecanju Bistrički zvukolik (Marija Bistrica 2015.), 1. nagrade na Hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe (Zagreb,2016.), 1. nagrade i Posebne nagrade na Međunarodnom natjecanju Rudolf Matz (Čakovec 2016.), Nagrade za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora na Međunarodnom natjecanju Lions Grand Prix (Rijeka 2016.), 2. nagrade na Međunarodnom natjecanju Mladi virtuozi (Zagreb 2015.), 2. nagrade na Međunarodnom natjecanju Daleki akordi (Kaštela 2017.), 3.nagrade na prestižnom Beethoven međunarodnom violinističkom natjecanju (Beč 2017.), 1. nagrade na Hrvatskom državnom natjecanju komornih sastava-kvartet (Zagreb, 2018.), 1. nagrade na Hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe (Muzička akademija u Zagrebu, 2018.), 3.nagrade i Posebne nagrade na Međunarodnom natjecanju Rudolf Matz (Čakovec 2018.), te brojnih drugih priznanja.

Snimala je emisije Puni krug (HRT 2015.) i Majstori svirači (HRT 2017.). Pohađa brojne majstorske tečajeve uglednih violinista i pedagoga kao što su prof. Asya Kushner, prof.Tatiana Berkul, prof.Leonid Sorokow, prof.Marija Ćepulić, prof.Vladimir Kossjanenko, prof.Ines Ana Badanjak, prof.Kruno Marić i drugi. Za postignute rezultate tijekom školske godine 2014./2015. prima priznanje ministra znanosti, obrazovanja i športa.

Petra Gilming maturirala je klavir u razredu prof. Kamelije Zavrl, a diplomirala 2000. i magistrirala 2007. g. u razredu prof. V. Krpana na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Od brojnih nagrada koje je osvojila na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima ističu se Rektorova i Dekanova nagrada, nagrada HGZ-a, nagrada Radio podija, nagrada Darko Lukić 2000., 1. nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju Papandopulo 2015., nagrada Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 2016. te nagrada ”Artists on globe” 2016.g. Članica je Hrvatskog klavirskog trija od 2014.g., te Trija 1887. od 2015.

Djeluje kao solist, komorni muzičar te uz orkestre u zemlji i inozemstvu uz istaknute domaće i strane umjetnike. Stalni je umjetnički suradnik važnih nacionalnih i međunarodnih natjecanja (“Papandopulo”, “Huml”, ”Matz”, ”Bistrički zvukolik” i dr.). Stalno je zaposlena na Gudačkom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu kao viši umjetnički suradnik.

Kvartet ROCHER

Radmila Vardalić – violina
Dejan Rokvić – viola
Vojislav Despotović – kontrabas
Aleksandar Andrejević – perkusije

Muzička institucija Rocher nastaje 2008. god. na ideju Radmile Vardalić (violina) i Dejana Rokvića (viola). Počinju kao Duo Rocher da bi se kasnije proširili u Gudački kvartet Rocher i Rocher band. Danas navedeni ansambli čine Muzičku instituciju Rocher.

Ansambli bilježe mnogobrojne koncerte kako u Beogradu (Sava Centar, Kolarčeva Zadužbina, SKC, Svečana sala Skupštine grada) tako i širom Srbije i u inozemstvu. Među zapažene nastupe svakako spadaju: Shopping Festival u Dubaiju 2012.god., festival u Hrvatskoj (Čakovec) 39. Majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski, SOMUS (Sombor), festival Tisin cvet (Novi Kneževac), Šidsko kulturno ljeto (Šid), Međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci” (Vrnjačka Banja), Noć muzeja (Sombor), Nušićijada (Ivanjica), Svetosavska akademija (Bogatić), Dani Beograda (Beograd), veliki Jazz festival Nišville-Niš, veoma zapaženi koncerti u Bošnjačkom institutu u Sarajevu (BIH), kao i nastupi u Švicarskoj (Ženeva, Bern), Dani Beograda u Moskvi – (Rusija), Herceg Novi (Crna Gora), Kulturni centar Srbije – Pariz (Francuska). Kao solisti s ansamblima su nastupali: Moira Michelini – klavir (Italija), Blanka Tkalčić – mezzosopran (Hrvatska), Maya le Roux Obradović – gitara, Aleksandar Nikolić – bandoneon, Ljubomir Dimitrijević – flauta, blok flauta, Madam Piano – vokal, Nikolina Kovačević – vokal i mnogi drugi.

Ostvarili su trajne snimke za RTS kao i za lokalne radio i televizijske stanice. Repertoar Muzičke institucije ROCHER čine mnogobrojna djela počev od klasike preko popularnih minijatura pa do filmske muzike, tradicionalne, orijentalne i etno muzike, jazza, tanga i evergrin standarda. Duo Rocher izdao je prvi CD sa djelima klasične glazbe, a zatim i pet DVD-a uživo sa različitih koncerata. U pripremi je snimanje CD-a benda Rocher sa tango i jazz standardima.

Godine 2014. osnovan je Kamerni orkestar Rocher koji je karijeru započeo koncertom u beogradskom Sava Centru.