KD PINKLEC – STUDENI 2018.

Druga ovosezonska premijera Ručak za šestero, u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom GLLUGL iz Varaždina, ispunila je do posljednjeg mjesta tribine na ”maloj sceni” u Centru za kulturu Čakovec. Lutkarska predstava u režiji Tamare Kučinović, jedne od ponajboljih lutkarskih redateljica s ovih prostora, zbog svoje intimnosti i veličine lutaka postavljena je na pozornici Centra za kulturu zajedno s publikom na sceni. Četvero animatora (Katarina Arbanas, Nikša Eldan, Karolina Horvat i Mario Jakšić) gotovo kirurški preciznom animacijom i slojevitim humorom ispričalo je priču o uvijek prisutnim zamišljenim prijateljima u životima najmlađih. Vrlo duhoviti tekst napisala je sama redateljica, a odličnu glazbu u stilu dance-popa skladao je Petar Eldan, dok su za vizualni identitet (oblikovanje scenografije i lutaka) bile zadužene Ivana Živković i Sheron Pimpi-Steiner. Ovu predstavu moći ćete ponovno vidjeti u sklopu programa Noć kazališta 17.11.2018. u 18 sati u Centru za kulturu.

Olga Vujović, kazališna kritičarka portala Kritikaz, vrlo je lijepo zaokružila u jednoj rečenici dojmove s premijere – predstava ‘Ručak za šestero’ ponovo je jedna pametna i dobro osmišljena lutkarska predstava Tamare Kučinović, a pri tome ne treba zanemariti dodanu vrijednost, a to je suradnja dvije kazališne sredine kojima je samo jedno na pameti: kvalitetno kazalište.

 

ROMANO BOGDAN OSVOJIO NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU

Na nedavno završenom 21. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej Romano Bogdan osvojio je Nagradu za najbolju režiju za predstavu ”Do viđenja”. Prosudbena komisija u sastavu Katica Šubarić, Leo Vukelić i Bruno Margetić za Romanovu režiju kažu: ,,Oprezna i nenametljiva režija, jednostavna i čista, dosljedna. Obrat crne kutije, minimalizam predloška i otvaranje lutke animatoru istaknuli su se kao postupci koji su otkrili redateljsku promišljenost i namjeru koje smo odlučili nagraditi.”
Čestitamo svim nagrađenima na ovogodišnjem Susretu, a u nastavku pročitajte tko su nagrađeni i što o njima kaže prosudbena komisija.

Prosudbena je komisija u sklopu 21.susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ od 15. do 19. listopada 2018. godine pogledala deset predstava koje su konkurirale za nagrade. Komisija je u prosudbi težila poticanju izvrsnosti, stoga je nastojala prepoznati ona izvanredna dostignuća koja odišu vrhunskom tehničkom kvalitetom i/ili umjetničkim senzibilitetom sutrašnjice. U konačnici, komisija je ipak dodijelila sve nagrade, pozdravljajući pritom i umjetnička ostvarenja današnjice. Komisija je iz navedenog razloga nagrade odlučila grupirati u dvije skupine: nagrade današnjice i nagrade sutrašnjice, kako slijedi:

 

NAGRADE SUTRAŠNJICE

  • Nagrada za predstavu u cjelini: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka
  • Nagrada za glumačko ostvarenje ansamblu: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka
  • Nagrada za glumačko ostvarenje: Sara Lustig, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

 

NAGRADE DANAŠNJICE

  • Nagrada za režiju: Do viđenja, Romano Bogdan, Kazališna družina Pinklec, Čakovec
  • Nagrada za dramski tekst: Tonka Bontonka, Dunja Fajdić i Jelena Radan, Gradsko kazalište – Scena ”Gorica”, Velika Gorica
  • Nagrada za scensko svjetlo Deni Šesnić, : Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka
  • Nagrada za kostimografiju, Morana Petrovića: U potrazi za slovom R, Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac
  • Nagrada za scenografiju, Alena Pavlović: Zamrznute pjesme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka
  • Nagrada za scensku glazbu, Mate Matišić: Nikomu pravo, Kazalište lutaka Zadar
  • Nagrada za glumačko ostvarenje: Dominik Karakašić, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar
  • Nagrada za glumačko ostvarenje: Edi Ćelić, Kazalište Oberon i Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

 

PINKLECI ZA NOĆ KAZALIŠTA

Deseta po redu Noć kazališta u organizaciji Dječjeg kazalište Dubrava okupit će i ove godine kazališta te u jednoj noći (17.11. 2018.) prikazati pregršt događaja diljem Hrvatske. Noć kazališta svojevrsni je praznik kazališta, a Pinkleci će ga proslaviti na svoj način u Centru za kulturu. Program će početi u 16.00 sati besplatnom radionicom predviđenom za odgajatelje i učitelje pod nazivom ”Od bajke do predstave”. Radionicu će voditi glumac i dramski pedagog Davor Dokleja. Prijaviti se možete na e-mail adresu kdpinklec@gmail.com.

Maksimalan broj polaznika je 15, a prijave traju do 12. studenog 2018.

Istoga dana s početkom u 18.00 sati Pinkleci će odigrati najnoviju predstavu ”Ručak za šestero” u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom GLLUGL iz Varaždina.

Cijena ulaznice za ovu izvedbu biti će 10 kuna.

 

FESTIVALI NA KOJIMA GOSTUJEMO U STUDENOM

Pinkleci će u studenom gostovati na dva festivala u Hrvatskoj i na jednom festivalu u Srbiji. Krenimo redom. Početkom studenog tradicionalno nas očekuje Revija lutkarskih kazališta u organizaciji GKL Rijeka. Pinkleci na Reviji gostuju s predstavom ”Do viđenja” za koju je na nedavno završenom Assitej-u u Čakovcu redatelj Romano Bogdan osvojio nagradu za najbolju režiju.

Dom kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku organizator je Festivala regionalnih kazališta Prolog, a Pinkleci će tamo gostovati s predstavom ”S razlogom”. Ista predstava prošla je izrazito jaku selekciju festivala Pozorište Zvezdarište u Beogradu.

 

DRAMSKI STUDIO DADA PRIPREMA NOVU POSLASTICU

BIJELI KLAUN
(prema romanu Damira Miloša)
Premijera 2. prosinca 2018. u Centru za kulturu Čakovec
Dramsko lutkarska predstava

Redatelj: Davor Dokleja
Glazba: Igor Baksa
Likovno oblikovanje: Jelena Dokleja
Kostimografija: Katarina Radošević Galić
Oblikovanje svijetla: Mario Zelenbaba

Igraju:

Neven Matoša, Asja Vidović, Matej Žerjav, Vita Mikulić, Ivan Munđar, Eva Marciuš, Mia Gerenčer, Jana Golub, Jakov Feher, Ivona Marciuš, Mihael Pristav

O predstavi:

Možete li zamisliti kolika je nečija tuga kad vam kaže da on ne raspoznaje boje? Da ih ne vidi. Zna da postoje! Na svakom predmetu, na svakoj ptici, čovjeku ili ribi ima neka boja, ali on ih ne vidi. Nema crvene, nema žute, nema plave, nema zelene ni ikakve druge boje. Samo sive malo svjetlije, malo tamnije, ali uvijek samo sivo, sivo, sivo… Baš tako izgleda svijet sedmogodišnjeg dječaka, sina tate klauna i mame klaunice, koji – šareno odjeveni – rade u cirkusu prepunom boja. Tu dječakovu tajnu, znaju samo on i njegovi roditelji. Dječak jednog dana odluči potražiti boje. Lutajući šumom naiđe na starca, sijeda i slijepa. Starac hoda šumom i – bere gljive! Kako li slijep čovjek uspijeva pronaći gljive, ubrati ih i još znati jesu li otrovne ili nisu?! Mudar starac, malo po malo, počinje učiti dječaka kako raspoznati boje…

Poznati roman ”Bijeli klaun”, često nazivanim hrvatskim ”Malim princem”, uz mnoštvo cirkuskih i klaunskih majstorija te pregršt boja preslikat ćemo u kazališnu predstavu.

Trajanje: 30 min.

Dob: 4 + (predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole)

 

IZVEDBE KD PINKLEC I DRAMSKOG STUDIA DADA U STUDENOM

5.11. 2018. DO VIĐENJA – REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA, RIJEKA (18:00)
6.11. 2018. DO VIĐENJA – REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA, RIJEKA (09:30)
6.11. 2018. DO VIĐENJA – REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA, RIJEKA (11:00)
11.11. 2018. BREMENSKI SVIRAČI – CUKOREK, CZK (16:00)
14.11. 2018. S RAZLOGOM – FESTIVAL PROLOG, SISAK (11:00)
14.11.2018. S RAZLOGOM – FESTIVAL PROLOG, SISAK (12:30)
15.11.2018. ROBINSON – SLATINA (9:00)
15.11.2018. ROBINSON – SLATINA (11:00)
15.11.2018. ROBINSON – SLATINA (13:00)
17.11. 2018. RUČAK ZA ŠESTERO – NOĆ KAZALIŠTA, CZK (18:00)
18.11. 2018. DO VIĐENJA – V. GORICA (17:00)
19.-21.11. 2018. S RAZLOGOM – FESTIVAL ZVEZDARIŠTE, BEOGRAD (11:00)
26.11. 2018. PUŽ MUŽ – CZK (10:00)

Izvedbe Dramski studio Dada u mjesecu studenom:

14.11. 2018. KAKO JE JEŠKO POBIJEDIO PREHLADU – BREGANA (17:00)
16.11. 2018. KAKO JE JEŠKO POBIJEDIO PREHLADU – Klinika za dječje bolesti Zagreb (11:00)
2.12. 2018. BIJELI KLAUN – PREMIJERA, CZK (16:00)