Noć muzeja 2019. u Muzeju Međimurja Čakovec

Tema: Muzeji – inovacije i digitalna budućnost

Petak, 1. veljače 2019.

Tema ovogodišnje Noći muzeja je:  Inovacije i digitalna budućnost. Hrvatski muzeji, naime, u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata te VR headset-a. Primjene digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije. Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanja i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno „prostorno muzeologiziranje“ i dostupnost velikom broju korisnika. Muzeji su postali atraktivni i ….“uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja…“. Ovo je tek kraći prikaz ovogodišnje teme Noći muzeja kojom se želi naglasiti važnost korištenja moderne tehnologije u radu muzeja. Barem dio te tehnologije polako, ali sigurno preuzima i Muzej Međimurja Čakovec.

U petak, 1. veljače, u Muzeju Međimurja Čakovec bit će upriličena dvanaesta po redu Noć muzeja. Tako se naš muzej pridružuje velikom broju hrvatskih muzejskih ustanova koje početkom svake godine otvaraju vrata za besplatno razgledavanje svojih postava. Za tu izuzetnu prigodu muzeji pripremaju i dodatne sadržaje – kulturne, izložbene i zabavne – kako bi privukli što veći broj publike. Svrha manifestacije je popularizacija muzeja, muzejske struke i, što je najvažnije, naše kulturno-povijesne baštine.

A da je manifestacija postigla svoj cilj i svrhu govore i brojke: prošle godine hrvatske je muzeje za Noć muzeja posjetilo više od 240.000 ljudi. Posjete su, dakako, brojnije u većim sredinama, osobito u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Duborvniku, Rijeci…., ali za njima puno ne zaostaju ni muzeji u manjim sredinama. Tako Muzej Međimurja Čakovec svake godine za Noć muzeja posjeti oko 3.000 ljudi. Sadržaji koje za tu manifestaciju pripremamo su iz godine u godinu različiti, ali u pravilu veoma sadržajni i zanimljivi. Prvih desetak Noći muzeja od popratnih sadržaja imali smo predstavljanje kulturno-povijesne baštine pojedinih međimurskih općina. Godine 2018. prekinuli smo taj niz i u prvi plan stavili povijest športa u Međimurju. Za ovu pak godinu posjetitelji će, osim stalnih postava, moći razgledati nedavno postavljenu izložbu o 100-toj obljetnici oslobođenja Međimurja od mađarske države. Naravno, pripremili smo i lijep kulturni program koji će izvesti članice Ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove. No evo kako će izgledati naš cjelokupni program Noći muzeja 2019.

1. MUZEJSKO-INFORMATIVNI CENTAR (MIC):

Prijepodnevne dječje radionice 8.00 – 13 sati:

8.00 sati: Edukativno – kreativna radionica animacije

Sudjeluju učenici od prvog do četvrtog razreda III. osnovne škole Čakovec i Škola animiranog filma Čakovec.

9.45 sati: Likovna radionica (plastelin i kolaž papir)

Sudjeluju: Dječji vrtić Cipelica i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek Čakovec.

11.45 sati: radionica QR kodiranja na podlozi Oproštajnog pisma Petra Zrinskog Katarini

Sudjeluju: učenici viših razreda III. Osnovne škole Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec.

2. DVORANA ZA SVEČANE NAMJENE (VJENČAONA):

18.00 sati: svečano tvorenje Noći muzeja – STRIDONNE

18.15 sati: Otvorenje stalne izložbe donacije dr. sc. Danijela Režeka.

Donacija se sastoji od 97 predmeta iz njegove privatne zbirke umjetničkih predmeta na temu bika. Donacija će biti stalno izložena u Svečanoj dvorani MMČ-a. U programu otvorenja sudjeluju likovni kritičar Milan Bešlić i autorica postava stalne izložbe muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković

18.45 sati: Predstavljanje knjige Hrvoja Hitreca „Samo sreća, ništa drugo“.

Romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog (Nikole Zrinskog Čakovečkog). O autoru i njegovu djelu govorit će mr. sc. Zlatko Bacinger.

3. STALNI MUZEJSKI POSTAVI I IZLOŽBENI SALON:

18.00 – 01.00 h: besplatan razgled

Besplatno razgledavanje stalnih muzejskih postava i izložbe „Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našemu kraj!“

DODATNO:
U Noći muzeja 2019. u prostorima Muzeja Međimurja Čakovec bit će istaknuti mnogobrojni digitalni sadržaji osmišljeni kroz redovnu djelatnost muzejskih djelatnika. Digitalni sadržaj obuhvaća virtualne izložbe, virtualne šetnje postavom, filmove i aplikacije u stalnom postavu. Svi će sadržaji biti označeni posebnim znakovima i dostupni za pregled putem multimedije.

After Noć muzeja: Gradska kavana Čakovec uz specijalne koktele: Katarina i Petar Zrinski