Sve je spremno za 55. Međimurski fašnik

Ovog vikenda maske će ponovno zavladati ulicama Čakovca u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca. Već više od pola stoljeća u gradu Čakovcu održava se Međimurski fašnik, a ove godine stiže nam 55. veselo izdanje po redu. Tako dugogodišnja manifestacija, koja promocijom tradicije našega kraja okuplja velik broj sudionika, danas predstavlja jedan od najvećih kulturno- tradicijskih događaja sjeverozapadne hrvatske. Već je poznato da je, sad već daleke 1964. godine, osnovano tadašnje Turističko društvo s namjerom organizacije Fašnika u Čakovcu i upravo iz tog razloga nam je svima  ta manifestacija, uz sve ostale koje TZ organizira, posebice prirasla srcu. Također, tu je i ta snažno izražena tradicijska komponenta, kao dio međimurske kulturne baštine, s obzirom na pridavanje posebne važnosti tradicijskim maskama. Iz godine u godinu ta manifestacija privlači sve veći broj gostiju iz svih krajeva te uz fašničke skupine iz Međimurja, dolaze i skupine iz ostalih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, njih preko dvadesetak.

I ove godine subota je rezervirana za Dječji fašnik. S početkom u 10.00 sati, uz već tradicionalnu pratnju Gradskog puhačkog orkestra Čakovec i Čakovečkih mažoretkinja, ove godine očekuje se preko 1000 djece sudionika povorke. Najrazigranija povorka proći će središtem grada, a u njoj će se pod maskama maštovitih likova naći prava rijeka djevojčica i dječaka. U pomno osmišljenim maskama u koje su ugradili svoje ideje i trud stotine će djece proći do Trga Republike i predstaviti se na glavnoj bini. Tamo će preuzeti ključeve grada Čakovca od gradonačelnika Stjepana Kovača i započeti vladavinu malih maškara. Nakon predstavljanja na bini vrijedni će se mališani i njihove tete okrijepit uz slatke krafne Čakovečkih mlinova i topli čaj.

Nedjelja pak je rezervirana za Tradicijski Fašnik s početkom u 15.00 sati. „Međimurski fašnik koji se kontinuirano održava u Čakovcu, jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji njeguje tradicionalne fašničke običaje. Naime, samo u našem gradu može se vidjeti na koji način se Fašnik, odnosno završetak zime obilježavao u prošlim vremenima, samo kod nas se mogu vidjeti kako su se ljudi nekad maskirali u Međimurju, ali i ovom dijelu Europe. Upravo je zato  čakovečki Fašnik tradicija koju treba njegovati i razvijati. Prošlost, sadašnjost i budućnost prodefilirat će ulicama grada Čakovca te će pjesmom, plesom i zvonjavom otjerati zimu i sve nedaće. Vrhunac fašničkih običaja tradicionalno je spaljivanje Fašnika, glavnog krivca za sve probleme tijekom posljednjih godinu dana. Zabava i veselje nastaviti će se u fašničkom šatoru na Trgu Republike, gdje će, uz podjelu vrijednih nagrada najboljim, najkreativnijim i najveselijim maskama sponzora poduzeća Metss Čakovec, Magme Varaždin i BAT Čakovec pjesmom i plesom završiti ovogodišnji “Međimurski fašnik”.

I ove godine, u subotu dijelit će se besplatne krafne za sve posjetitelje s početkom u 11:00 sati ispred Turističkog ureda. U suradnji sa sponzorima, osigurano je 2000 krafni koje će građanima podijeliti djelatnici Turističkog ureda.

Stoga dođite ovaj vikend u Čakovec i zaboravite na sve brige uz dobru zabavu i puno smijeha!