OD 31. SRPNJA DO 4. KOLOVOZA Prijavite se za sudjelovanje na trećem Art Haustoru!

Prijave traju do 6. srpnja

Art haustor je raspisao natječaj za sudjelovanje autora na skupnoj prodajnoj izložbi te programu u svim granama umjetnosti te primaju autore do 6. srpnja do ponoći. Prijaviti se možete klikom ovdje.

Art Haustor je kao projekt počeo prije dvije godine kada su s dvadeset i dvoje umjetnika stupili na čakovečke ulice. Svrha cijelog projekta je zbližavanje umjetnika i publike kroz skupnu izložbu, niz radionica o slikarstvu, pjesničkih večeri i predstavljanja knjiga, prikaz uistinu jedinstvenih rukotvorina od gline, drva, betona te metala koji poprimaju razne oblike i nastaju mala umjetnička djela poput nakita, skulptura, dekoracija i slično.

– Time stvaramo prostor za nove forme umjetničke prakse, potičemo stvaralaštvo i oslobađanje kreativnosti. Vrijeme održavanja Art haustora je od 31. srpnja do 4. kolovoza kao popratni sadržaj već jako dobro poznatog čakovečkog Porcijunkulova.

Art Haustor je pružio temelj za razna prijateljstva, i naš prvi suradnik u projektu spašavanja svijeta pomoću umjetnosti, je postala zagrebačka organizacija Art Lab. Udruga je usredotočena na promoviranje i povezivanje mladih i još neafirmiranih umjetnika pjesnika, na populariziranje društveno angažiranih i multidisciplinarnih oblika umjetnosti te na ponovno populariziranje umjetnosti kao važnog i zanimljivog životnog faktora među mlađom populacijom – kažu.

Suradnja je bila predstavljena u obliku romantično (ili možda mistično?) osvijetljenog drvca ispred samog haustora koje su nazvali „Drvo poezije”. Na istom je sudjelovalo dvadeset autora. Svojim je novim dekoracijama drvo privlačilo pažnju prolaznika te ih natjeralo da se na tren zaustave i pročitaju koji redak. Reakcije su bile i više nego pozitivne te nastavljaju istim tempom, naravno s malo drugačijom idejom. Također ćete se moći uključiti i sudjelovati na raznim radionicama poput blackout poezije ili reciklirane poezije, koju će voditi upravo Art Lab.

Novitet ove godine je suradnja sa platformom Vijuga iz Osijeka. Oni spajaju umjetnike i ljubitelje umjetnosti na jedno jedinstveno mjesto. Vijugu čine slikari, kipari, digitalni umjetnici, umjetnici koji se bave ručnim radom i mnogi drugi. Vijugu sačinjava 1.600 aktivnih umjetnika koji svakodnevno dijele vlastite vrhunske radove te sudjeluju u raznim rubrikama i aktivnostima u sklopu Vijuge.

– Vjerujemo da umjetnost spaja kako autore, tako i one koji vole pogledati zanimljiv isječak autorovog stvaralaštva. Prošlogodišnje izdanje AH-a donijelo je i radionice slikarstva za najmlađe koji su sa novim tehnikama, predmetima koji ih svakodnevno okružuju, naučili kako je zabavno i lako stvoriti nešto opipljivo i vrijedno uspomene. Ovogodišnje će izdanje također sa sobom donijeti više kreativnih radionica za mlade slikarske nade – kažu iz Art Haustora te dodaju da su prijave za radionice također u tijeku te se prijaviti možete klikom ovdje.

Uz slikare čija djela krase visoke haustor zidove, u haustoru su smješteni skromni rukotvorci koji na svakom komadiću nakita, dekora, skulpture, ili figurice pokazuju izrazitu vještinu koju posjeduju. Ukoliko ste u potrazi za doista unikatnom stvarčicom, ovo je mjesto gdje ćete ju pronaći.

Izvor: www.emedjimurje.hr