VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

ISPRED ŽB ČAKOVEC U četvrtak se otvara 5. Međunarodna izložba karikatura

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi neće biti službenog otvaranja

5. Međunarodna izložba karikatura – Čakovec 2020. bit će postavljena na ogradi kod glavnog ulaza u Županijsku bolnicu Čakovec u četvrtak, 10. prosinca u 12 sati i 5 minuta.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, neće biti službenog otvaranja.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je Covid – 19 (maske, distanca i cjepivo). Cilj ove izložbe je da karikaturisti iz cijelog svijeta daju svoj doprinos obrazovanju javnosti o važnosti održavanja zdravlja poštivanjem propisa zdravstvenog protokola koji su na snazi ​​tijekom Covid-19. Širenje virusa Covid-19, koje nije samo naše već je i svjetsko pitanje, a briga je svih nas od zdravstvenih radnika, političara, policije, vojske, prosvjetnih radnika do umjetnika, s aktivnom ulogom u zaustavljanju širenja ovog virusa kroz davanje maksimuma na svojim područjima rada. Neizbježno obrazovanje pruža razumijevanje svih nas da budemo svjesniji u primjeni zdravstvenih protokola. Važno je i obrazovanje mladih, da budu  mentalno i fizički osposobljeni u borbi protiv Covida-19. Poziv svim karikaturistima svijeta rezultirao je dobrim odazivom, a kroz karikature pokazuju ozbiljan pristup ovoj pandemiji. Neki radovi predstavljaju satirični govor o pandemiji, ismijavajući se vlastitom nemaru, zavjerama, zemljinoj ljutnji. Osim što se nastoji educirati, naravno da okupljanje karikaturista iz cijelog svijeta može pružiti potporu u obliku misli koje se očituju kroz njihova crtana djela, kako bi mogle biti od koristi kao učinkovit obrazovni medij za javnost o opasnostima Covid-19. 

Natječaj je bio u dvije kategorije, stariji od 16 godina i mlađi od 16 godina.
Svaki autor mogao je sudjelovati s maksimum 2 rada. Sve tehnike crtanja kao i digitalne bile su prihvaćene.
Radovi su se slali isključivo putem e-maila. 
U konkurenciji starijih od 16 godina pristiglo je 967 radova od 517 autora iz 67 država.
U konkurenciji mlađih od 16 godina pristiglo je 129 radova od 97 autora iz 9 država
Što je ukupno 1096 radova od 614 autora iz 67 država.
Žiri je bio međunarodni u sastavu: Damir Novak – predsjednik žirija i organizator festivala, Elena Ospina – karikaturistica iz Kolumbije, Leila Alaiy – učiteljica umjetnosti iz Irana, Zdenko Puhin – karikaturist i tajnik Hrvatskog društva karikaturista, Milan Lekić – karikaturista i dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista, Željko Pilipović – karikaturist i član Hrvatskog društva karikaturista, Krešimir Kveštek – karikaturist i član Hrvatskog društva karikaturista  i Josip Toth – grafički dizajner.

-U finale je ušao 61 autor, a u top 50 su odabrani autori koji si zastupljeni na izložbi i u katalogu te će svakom autoru biti poslan tiskani katalog. Žiri je bodovao on line. Nimalo laki posao za žiri, gdje se od pristiglih  967 radova u kategoriji starijih od 16 godina moralo odabrati samo 50 radova, a od odabranih 50 radova trebalo je odabrati prve tri plasirane karikature i 5 karikatura za koje se dodjeljuje posebno priznanje. Nagrade su novčane i prva nagrada iznosi 200 eura, druga 100 eura i treća 50 eura. U kategoriji mlađih od 16 godina nema novčanih nagrada, ali ima uz tri prvoplasiranih još 7 posebnih priznanja. Prvoplasirani u obje kategorije dobivaju i statue, maskote festivala – pozoja. 

U ova je vremena jako teško pronaći sponzore za ovakva događanja, zato se zahvaljujem: Županiji Međimurskoj, gradu Čakovcu, Međimurskim vodama, Međimurje plinu, Firmi C-Lab, Apartmanima Čarolija – Slakovec i Hrvatskom društvu karikaturista koji podržava ovaj projekt – poručuje 

Damir Novak, organizator, provoditelj i idejni začetnik svih 5 dosadašnjih festivala karikature u Čakovcu.

IZVOR: emedjimurje.net.hr