ODGODA Zagledajte se u Sunce u subotu na Trgu Republike

DOGAĐAJ SE ODGAĐA, zbog najave lošeg vremena. Održat će se tijekom lipnja, o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. 

 

Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Astronomsko društvo VEGA u suradnji s Gradom Čakovcem pozivaju građane na edukativni događaj “Zagledaj se u Sunce” o Suncu i solarnim elektranama koji će se održati 20. svibnja na Trgu Republike i u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec.

Kroz predavanja, demonstraciju rada solarnog sustava, ali i mogućnost da uz pomoć posebnog teleskopa iskuse promatranje Sunca, građani će na ovom događaju naučiti više o solarnoj energiji.

“Interes građana za solarnom energijom je izrazito porastao, no u razumijevanju mogućnosti koje nudi uglavnom su prepušteni sebi. Događaj “Zagledaj se u Sunce” omogućuje im da o tome nauče više na interaktivan način i uz podršku stručnjaka, kao i da se upoznaju s digitalnim sadržajima uz pomoću kojih mogu dodatno produbiti svoje znanje i vještine u području solarne energije.”, objasnili su organizatori.

“Zagledaj se u Sunce” započet će aktivnostima na Trgu Republike koje će građanima omogućiti da popiju kavu kuhanu uz pomoć solarnog sustava, zagledaju se u Sunce kroz poseban teleskop, upoznaju digitalni tečaj Solarna pismenost i savjetuju se o realizaciji solarne elektrane na vlastitom krovu. Paralelno s ovim aktivnostima, u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec stručni tim Zelene energetske zadruge i Astronomskog društva VEGA održat će predavanja o Suncu, solarnoj energiji i zračenju te procesu realizacije i korištenju solarnih elektrana u obiteljskim kućama.

Događaj “Zagledaj se u Sunce” dio je niza aktivnosti projekta “SOL4ALL – Community-Led Solarization” kojima Zelena energetska zadruga uz podršku Google.org-a doprinosi povećanju znanja i vještina građana u području solarne energije. Događaj je ujedno dio projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” u sklopu kojeg će Grad Čakovec u tijeku 2023. na Gradskim bazenima Marija Ružić realizirati svoju prvu solarnu elektranu na javnom objektu.

“Dugoročno, želimo dati doprinos povećanju korištenja ogromnog potencijala solarne energije u Hrvatskoj, ali i potaknuti građane na daljnju edukaciju i korištenje prilika za zapošljavanje na brzorastućem tržištu solarne energije.”, istaknuli su organizatori.

Pozivaju se svi građani zainteresirani za predavanja u sklopu događaja da se predbilježe za sudjelovanje putem obrasca: https://forms.gle/PmV5XntrLeSfGmmm6

Kreiran je i događaj na društvenoj mreži Facebook s više informacija: https://fb.me/e/1asZvrKc5

Program događaja “Zagledaj se u Sunce”

  • 09:00 – 13:00 Sunčani dnevni boravak – Trg Republike
    • Promatranje Sunca kroz posebni solarni teleskop
    • Demonstracija mobilnog solarnog sustava i upoznavanje sa komponentama solarne elektrane
    • Testiranje znanja o solarnoj energiji kroz tečaj Solarna pismenost
    • Izrada okvirnog izračuna investicije u vlastitu solarnu elektranu
    • Solarna kava
  • 09:30 – 10:30 Predavanje Astronomskog društva VEGA o solarnoj energiji, zračenju i Suncu – Gradska knjižnica „Nikola Zrinski“, multimedijalna dvorana
  • 11:00  Podjela potvrda o polaganju tečaja Solarna pismenost
  • 11:30 – 13:00 Predavanje Zelene energetske zadruge “Kako do vlastite solarne elektrane?” – Gradska knjižnica „Nikola Zrinski“, multimedijalna dvorana

Zajedno za zelenu Europu

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.