Međimurski fašnik (veljača/ožujak)

Fašnička događanja u Čakovcu započinju u subotu “dječjim fašnikom” koji okuplja preko 800 djece međimurskih dječjih vrtića, ali i članova udruga. Dječji je fašnik s preko 25 grupa jedan od najvećih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Svu maštovitost djeca pokazuju mimohodom ulicama grada i izvođenjem plesnih i pjevačkih točaka na pozornici na trgu

Vrhunac „Međimurskog fašnika“ održava se već tradicionalno u nedjelju, suđenjem fašniku kojeg pred prijeki sud i na izvršenje kazne gradom prati maskirana povorka u kojoj se tradicionalnim maskama iz Međimurja pridružuju i maskirane skupine iz raznih krajeva Hrvatske ali i iz inozemstva.

U suradnji s fašničkim udrugama svake godine organiziramo i  predstavljanje naše pokladne tradicije u drugim karnevalskim središtima: Samobor, Lovran, Matulji, Ptuj, Đakovo, Ivanec,  Koprivnica.

Grad Čakovec jedan je od 5 gradova osnivača Saveza karnevalskih gradova Hrvatske , a zahvaljujući njegovanju tredicije i njegovanju “Međimurskog fašnika” naš je grad 1995. godine postao članom Europske karnevalske udruge FECC, a pokladna tradicija u Međimurju uvrštena je na listu nematerijalne kulturne baštine u sklopu registra kulturnih dobara Republike Hrvatske kojeg donosi Ministarstvo kulture RH.

Posebnost pokladnih tradicijskih maski u Međimurju najbolja je pozivnica za brojne goste koji svake godine organizirano posjećuju Međimurski fašnik iz susjednih županija ali i iz susjednih nam zemalja.

Dan grada Čakovca (svibanj)

Poveljom Jurja IV. Zrinskog, od 29. svibnja 1579. godine, stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde daje se status slobodnog trgovišta, čime je naselje dobilo osnovne atribute grada. Taj se nadnevak danas obilježava kao Dan grada Čakovca.

Dana grada Čakovca odvija se nizom kulturno zabavnih i sportskih programa. U organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca i Grada Čakovca program se sadržajno iz godine u godinu obogaćuje i upotpunjuje te nas stoga posebno veseli da se svake godine uključuje sve veći broj gradskih institucija, udruga, škola, vrtića, plesnih škola, sportskih klubova.

Antunovsko proštenje

Kako bi se proširila turistička ponuda grada Čakovca, u organizaciji grada Čakovca i Turističke zajednice grada Čakovca, na jugu Čakovca 2014. godine prvi puta održala se manifestacija “Antunovsko proštenje”.

U 2 dana održavanja, manifestacija objedinjuje suvremene i tradicijske običaje.  Tradicionalni sajam starih zanata obogaćen je kulturno-zabavnim programom uz pjesme i običaje kulturno umjetničkih društava i udruga Međimurja.

Religijski programi u crkvi sv. Antuna Padovanskog, prigodne izložbe i koncerti dio su “Antunovskog proštenja”.

Posjetitelji će uživati u koncertima renomiranih izvođača, uz bogatu gastronomsku ponudu međimurskih jela čakovečkih ugostitelja.

Porcijunkulovo (srpanj/kolovoz)

Porcijunkulovo s pravom možemo nazvati najreprezentativnijom manifestacijom na ovim prostorima budući da se u 5 dana trajanja manifestacije uspije na malom prostoru sažeti i prikazati sve ono posebno i autohtono što naš kraj nudi.
Porcijunkulovo je prvobitno zamišljeno kao “sajam tradicijskih zanata” vezan uz crkveni blagdan “Gospe od anđela – Porcijunkule” ( 2. 8. ), a kako se tematski i obujmom širilo svake godine, Porcijunkulovo je danas steklo status “najveće manifestacije u Međimurju”. Danas Porcijunkulovo privlači brojne posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Ispod šarenila kojeg stvara više tisuća kišobrana, sad već zaštitnog znaka Porcijunkulova, tristotinjak izlagača nudi autentične suvenire i rukotvorine, prikazuje način izrade tradicijskih proizvoda karakterističnih za naše krajeve, a bogata je i enogastronomska ponuda.

Uz već spomenute mnogobrojne izlagače i njihove proizvode i koji su zapravo srž manifestacije budući da je sama ideja da se prikaže i prezentira sve ono najbolje što nude Međimurje i cjelokupna regija tu su, osim brojnih glazbenih nastupa poznatih glazbenih izvođača, i dodatni programi. Porcijunkulovo usporedno s špalirom štandova (izvori okusa mirisa boja i života Međimurja) nudi i svakodnevne raznovrsne program za sve dobne uzraste. Tu spadaju dječje igraonice i radionice te pričaonice, umjetničke izložbe, prezentacije i promocije specifičnih djelatnosti i udruga iz domaće, ali i inozemne regije i mnogo toga drugog.

Budući da sama manifestacija Porcijunkulovo ima svoj izvor u crkvenom blagdanu Gospi od Anđela – Porcijunkule, duhovni program je neizostavan dio manifestacije.

Brojna događanja daju prepoznatljivu notu “Porcijunkulovom”, zbog koje se svake godine vraća sve više posjetitelja.

Cilj same manifestacije je obogaćivanje turističke ponude, očuvanje i valorizacija tradicijskih vrijednosti regije.

www.porcijunkulovo.com

Jesen u gradu Zrinskih

S obzirom na bogatu prirodnu raznolikost, Međimurje svoju tradiciju nudi na svakom koraku, no uvijek ima mjesta za nove i zanimljive prigode. Turistička zajednica grada Čakovca već tradicionalno prepoznaje važnost okupljanja i prezentacije svega što Čakovec i Međimurje nude na jednom mjestu.

Vikend u listopadu rezervirali smo za “Jesen u gradu Zrinskih”. Izlagači na jednom mjestu objedinjavaju sve ono što simbolizira jesen; eko proizvode, voće i povrće, med i proizvode od meda, rakije raznih ukusa, vina, ljekovita ulja i druge delikatese. Prirodna hrana, certificirani uzgoj organske hrane, ljekovito bilje, prirodna kozmetika, tradicijski proizvodi, razmjena starih sorti sjemena samo su dio ponude Sajma.

Centar grada svojim melodijama dodatno oživljavaju ulični svirači.

Ukoliko želite doživjeti jesen u pravom svijetlu te pronaći omiljeni domaći proizvod, svakako rezervirajte zadnji vikend u mjesecu rujnu za posjet Čakovcu i uživajte u raskoši ovog najljepšeg godišnjeg doba.

Cilj ovog projekta je promidžba održivog razvoja i zdravog načina života te afirmiranje grada Čakovca i njegove turističke ponude.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advent u gradu Zrinskih

Adventsko doba idealno je za malo sanjarenja, odmak od svakodnevice te uživanje u finoj hrani, obitelji i prijateljima. Vrijeme dočašća koje nas tijekom 4 tjedna vodi do Božića najsvečanije je doba godine, doba kad zaboravljamo nesuglasice, brige, sve ono negativno i ružno što život neminovno donosi sa sobom, i kad nam život barem nakratko obasjava samo svjetlost, radost i mir. Doba kad vlada ljubav, kad se radujemo životu i slavimo ga, vrijeme iskrenih zagrljaja, toplog prijateljskog stiska ruke i svega onog zbog čega se čovjek naziva čovjekom.

Turistička zajednica grada Čakovca svake godine priprema pravu adventsku bajku, kako vizualno, tako i bogatim programom, te jedinstvenom enogastronomskom ponudom koja je svakom nepcu pravi užitak. Tijekom četiri vikenda koliko traje “Advent u gradu Zrinskih”, u centru grada okupljaju se brojni izlagači koji bogatom ponudom uljepšavaju adventski sajam, a zamamni miris domaćih medenjaka, pečenih kobasica, kuhanog vina, fritula i ostalih delicija svojstvenih Adventu privlače brojne posjetitelje.

Ledena bajka Djeda Božićnjaka, miris borovih iglica u Djedovoj šumi, brojni vilenjaci iz Djedove radionice igračaka, nasmiješeni snjegovići, i još mnoga iznenađenja, naprosto nas mame da postanemo dio ove čarobne priče.