AUTOHTONA MEĐIMURSKA BAJKA

Otkrijte bajkoviti svijet „Stekljene gore“ kroz zajednički projekt Muzeja Međimurja i Turističke zajednice Grada Čakovca

Kad surađuju Muzej Međimurja i Turistička zajednica Grada Čakovca sve je kao u bajci. Kako u svakoj šali uvijek ima i mnogo istine, tako je i spomenuto povezivanje ideja i resursa, po prvi puta ostvareno, na Adventu u Čakovcu 2022., rezultiralo prezentacijom autohtone međimurske bajke „Stekljena gora“. Ovaj predivni projekt zasigurno će izazvati veliki interes među našim sugrađanima, ali i svima koji dođu posjetiti čakovečki Advent, jer se radi o prelijepoj ljubavnoj priči, a svaka takva mora imati i sretan kraj.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

-To je naša prva suradnja, ali vjerujem da će ih biti još mnogo u nadolazećim godinama. Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom da se radi o vrlo zanimljivoj priči nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima, naglasio je Horvat.

-„Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23.prosinca organizirati ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki, nadovezala se Hrustek Sobočan.

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač koja uspješno vodi ovaj projekt otkrila nam je početak priče koju je Moniki Žigi iz Donje Dubrave ispričala njena majka.

Bil je jen bogec v selji. Z jocom i materom je živel v mali hižici i neje si mogel ženu najti. A dečko je bil fest. Tako u samom uvodu otkrivamo da bajka govori o siromašnom mladiću koji kreće u potragu za svojom odbjeglom vilinskom ženom u misterioznu Stekljenu goru. Putem mu pomažu četiri vjetra: Jug, Zdolec, Zgorec i Sever. Kad stigne na odredište pred njim su tri gotovo nemoguća zadatka, a kako priča završava možete otkriti sami Već prve rečenice pokazuje da je ova bajka, baš kao i preostale zabilježene, ispričana na dijalektu zbog čega predstavljaju veliko jezično blago i značajan izvor nematerijalne baštine. Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku, rekla je voditeljica projekta.

Na današnjoj prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura Vjetar čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec. Osim što je vizualno atraktivna ova umjetnička instalacija koja simbolizira četiri vjetra iz priče trebala bi privući pažnju i audio efektima, posebice kad spomenuti vjetrovi uistinu zapušu.

-Uz četiri horizontalne strane koje se rotiraju, tu su i vertikalna pera koja imaju svoju funkciju. Izrada je trajala oko 2 mjeseca, a koristio sam željezo, aluminij, pleksi, lagere i druge materijale. Skulptura je prenosiva i kasnije ćemo je vjerojatno premjestiti u ambijent gdje će se još bolje uklopiti, najavio je autor.

Kod spomenute skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava otkriti ćete kod zdenca u dvorištu Starog grada. Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima na prigodno uređenom selfie pointu.