VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

16. MEĐUNARODNO GUDAČKO NATJECANJE RUDOLF MATZ

4. 4. 2018. – DVORANA UMJETNIČKE ŠKOLE
10.00 – Otvorenje natjecanja

4. – 6. 4. 2018. – DVORANA UMJETNIČKE ŠKOLE
Natjecanje

6. 4. 2018. – DVORANA SCHEIER
17.00 – Svečani koncert i zatvaranje natjecanja

ULAZ SLOBODAN NA SVA DOGAĐANJA!

 

Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz je glazbena manifestacija koja se održava bienalno, sa sudionicima iz čitavoga svijeta, te najuglednijim svjetskim i hrvatskim glazbenicima i glazbenim pedagozima kao članovima ocjenjivačkoga suda.

Ovo natjecanje, jedinstveno u nas i u svijetu svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama – to je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje  je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima. Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta.

Nakon svake kategorije, članovi žirija održavaju radionice sa svim zainteresiranim kandidatima.

Natjecanje je utemeljeno 1981.g. kada je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije da bi se 2006. preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste. Na natjecanju 2010. bilo je 70-tak kandidata iz 12 zemalja.

Od 2013. natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju mogu sudjelovati i kontrabasisti.

Organizatori: Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, Hrvatsko društvo gudačkih pedagoga

Pokrovitelj: Grad Čakovec