Dan otvorenih vrata Kraljeva vrta

Utorak, 24. travnja 2018. od 9.00 do 18.00 sati.

Dan otvorenih vrata Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca i popularnog Kraljevog vrta, održati će se u utorak 24. travnja 2018.

Na taj dan – u okviru Dana županije – obilježavamo rođendan našeg najpoznatijeg međimurskog slikara prve polovice 20. stoljeća, no ovaj put na nešto drugačiji način.

Kraljeva kuća, danas pretvorena u muzejsku zbirku, osim ambijentalnog autentičnog interijera, krije i njegov vlastiti atelier te dodatnu galeriju novijeg datuma s izloženim Kraljevim slikama, crtežima i grafikama. Sve to možete razgledavati tijekom čitavog dana, a istodobno uživati u proljetnim čarima tajnovitog umjetnikova dvorišta, u kojem će biti pripremljeni slikarski pribori i štafelaji za posjetitelje željne slikanja. Manje školske grupe također su dobro došle. Posjetitelji će usto imati priliku odslušati predavanje o životu i djelu Ladislava Kralja Međimurca koje će održati kustosica Tajana Vidović u dva termina: jedno predavanje u prijepodnevnim satima u 10.30 te jedno predavanje u poslijepodnevnom terminu u 16 sati.

Taj dan održavat će se i akcija uređenja Kraljeva vrta – djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec sadit će cvijeće i ukrasno grmlje prema projektu Biserke Vojnović, profesorice u Gospodarskoj školi Čakovec. Bernarda Orehovec, naša poznata biodinamičarka, za to će se vrijeme pobrinuti o starim voćkama koje je posadio Ladislav Kralj Međimurec. Proljeće je vrijeme sadnje i cvatnje, a ovim činom htjeli bismo oplemeniti vrt u rangu onoga što možemo dati, s obzirom da za veći projekt revitalizacije nažalost nema sluha ni sredstava.