VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Čakovec najbolji grad u zemlji na području obrazovanja i demografije

U sklopu konferencije Dani regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koja je krajem prošlog tjedna održana u Šibeniku, održana je i dodjela nagrada „Najbolji grad“. Riječ je projektu koji je po prvi put zajedno proveli portal gradonačelnik.hr, Hanza media d.o.o. iz Zagreba, te Agencija Ipsos. Jedan od dobitnika bio je i Čakovec.

Čakovec je među bio nominiran u kategoriji veliki gradovi i to za područje pod nazivom obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika. Za razliku od sličnih nagrada koje se dodjeljuju u našoj zemlji, ovoj je prethodilo opsežno istraživanje. Gledali su se financijski pokazatelji, u našem slučaju, koliko se proračunskih sredstava troši na obrazovanje, koliko se financiraju ili sufinanciraju dodatni projekti vezani uz ovo područje Promatrale su se proračunske godine 2015., 2016. i 2017. Ocjenjivalo se i koliko ima tzv projekta u tzv. obrazovnom nadstandardu, koliko se ulaže u obrazovnu infrastrukturu, kakva je potpora projektima vezanim uz djecu i mlade. I na kraju, provelo se terensko istraživanje o tome koliko su ciljne skupine zadovoljne onime što se radi.

Temeljem prikupljenih podataka gradovi su se rangirali i ocjenjivali u tri kategorije, mali, srednji i veliki, s obzirom na raspoloživa proračunska sredstva i zakonske ovlasti koje imaju ili su ih preuzeli. Čakovec je pobijedio između tridesetak gradova u svojoj kategoriji.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač tom je prilikom izjavio da je ulaganje u obrazovanje direktno ulaganje u budućnost te da ono ne može biti isplativo. „Svi projekti i programi koji se provode u Čakovcu, a namijenjeni su djeci i mladima, usmjereni su prema stvaranju što boljih uvjeta za bezbrižno djetinjstvo, te stjecanje širokog i kvalitetnog obrazovanja. Velika većina njih sutra će raditi u našem gradu, voditi tvrtke, upravljati javnim poduzećima i javnom upravom te je veoma važno da im školovanje bude što bolje.“, naglasio je Kovač, te dodao da je ovo još jedno priznanje u nizu obrazovnoj politici koja se godinama provodi u Gradu Čakovcu, a posebno tijekom ovog i prošlog mandata. „Kao i svako takvo priznanje ili nagrada koja smo dosad dobili, bit će nam podstrek da u narednim godinama ovu titulu potvrdimo, te ju osvojimo i u drugim kategorijama.“, završio je čakovečki gradonačelnik.

Osim u kategoriji u kojoj smo pobijedili, gradovi su se natjecali i u tome koji je najbolji u poticanju gospodarstva, kvaliteti života te koji je povukao najviše novca iz EU fondova. Dodijeljeno je i priznanje „Najbolje eco-city rješenje i praksa“, te posebna nagrada „Najbolje smart city rješenje i praksa“.