VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

21. SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ

U Centru za kulturu Čakovec se od 15. do 20. listopada 2018. održava 21. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej.

Selektor ovogodišnjeg Susreta je Robert Raponja, dok je stručni žiri sastavljen od članova: Leo Vukelić, Katica Šubarić i Bruno Margetić.

 

PROGRAM

Ponedjeljak 15.10.

10.00

Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar
KAŠTANKA
(lutkarska i dramska predstava)

11.00 – 14.00

Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan
(Mala scena Vinko Lisjak)

17.00

Teatergruppen Batida, Danska
SPAGHETTI
(lutkarska i dramska predstava s nešto teksta na engleskom)

18.00 – 20.00

Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan
(Mala scena Vinko Lisjak)

19.00

OTVORENJE IZLOŽBE – KAZALIŠNO OBLIKOVANJE (IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA)

Utorak 16.10.

10.00

KL Zadar
NIKOMU PRAVO
(lutkarska i dramska predstava)

11.00 – 14.00

Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan
(Mala scena Vinko Lisjak)

17.00

ZeKaeM Zagreb
ZDRAV I ČIST DOM JE BAŠ PO MOM
(dramska predstava)

18.00 – 20.00

Radionica suvremenog cirkusa i uličnog kazališta, voditeljica Iva Peter Dragan

20:00

Prezentacija radionice
(Mala scena Vinko Lisjak)

 

Srijeda 17.10.

10.00

GKL Rijeka
ZAMRZNUTE PJESME
(lutkarska predstava)

17.00

Kazalište Oberon i DK B. Mihaljevića u Osijeku
ZAŠUTI
(dramska predstava)

 

Četvrtak 18.10.

(Dvorana CZK, scena)

10:00

KD Pinklec
DO VIĐENJA
(lutkarska predstava)

13.00

(Dvorana CZK, scena)
GK Zorin Dom Karlovac
U POTRAZI ZA SLOVOM R
(lutkarska i dramska predstava)

17.00

(Dvorana CZK, scena)
POVUG Scena Gorica
TONKA BONTONKA
(edukativni mjuzikl)

 

Petak 19.10.

10.00

GKL Split
GRGA ČVARAK
(dramska predstava)

17.00

KD Pinklec i Teatar Poco loco
SUPERJUNACI
(dramska i plesna predstava)

 ________________________________________________

Dragi naši gledatelji!

U proteklih dvadeset i jednu godinu puno toga se promijenilo u kazalištu za djecu i mlade. Promijenio se i odnos prema tom zasigurno najposjećenijem segmentu kazališne umjetnosti. Prije svega, ASSITEJ-u se bitno povećao broj članova, no najbitnije je to što se umjetnička razina predstava izuzetno podigla u proteklih nekoliko godina. Za to su zaslužni i ovi susreti koji omogućuju cjelokupan uvid profesionalaca, gledatelja i javnosti u kazalište za djecu i mlade te razmjenu naših iskustava i znanja. Ovi su susreti presjek recentne produkcije hrvatskih kazališta za djecu i mlade na kojima se može vidjeti ono najbolje iz svakog kazališta, a oni najbolji bivaju i nagrađeni. Percepcija drugih prema nama još nije onakva kakvu bismo mi htjeli, ali je puno bolje nego što je bilo, a sve su naše aktivnosti usmjerene prema ukazivanju važnosti kazališta za djecu i mlade kroz odgoj mladih generacija putem kazališne umjetnosti.

Mislim da je bitno naglasiti, za one koji će doći u Čakovec i pratiti naše predstave da smo mi kao HC ASSITEJ samo mali djelić velike obitelji kazališta za djecu i mlade pod okriljem ASSITEJ INTERNATIONAL, a djelujemo u 75 zemalja cijelog svijeta i ima nas jako puno. Cilj nam je svima jednak; prikazati svijet onakvim kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, ali naš je i mi nemamo drugi.

No uvijek možemo zamišljati i maštati kroz umjetnost, a sve to uz želju da našu vjernu publiku što bezbolnije uvedemo u život i budemo sastavni dio njihovog odrastanja.

Naš je zajednički cilj najlakše predstaviti riječima Wolfganga Schneidera:

”Estetsko obrazovanje pomoću kazališta za djecu i mlade moramo zagovarati sada i ovdje. No, estetskom odgoju pomoću kazališta za djecu i mlade još uvijek treba znatna podrška. Estetski odgoj u kazalištima za djecu i mlade je nužan, a kazalište za djecu i mlade tu nužnost može preokrenuti u nužnost sposobnosti poimanja budućnosti u našem društvu.”

Ovogodišnje predstave presjek su produkcije hrvatskih kazališta za djecu i mlade, a oni najbolji na kraju će biti nagrađeni. Prva im je nagrada vaš pljesak nakon odgledane predstave, a na kraju festivala nagrade će kazališnim predstavama dodijeliti i stručna prosudbena komisija. Uživajte u svijetu kazališta!

Romano Bogdan

Predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ

_________________________________________________

RADIONICA SUVREMENOG CIRKUSA I ULIČNOG KAZALIŠTA

  1. i 16. listopada 2018.

Centar za kulturu Čakovec – Mala scena „Vinko Lisjak“

Voditeljica: Iva Peter-Dragan

Radionica će polaznicima, kroz upoznavanje s osnovama cirkuskih vještina balansiranja, akrobatike, žongliranja i klauniranja, ponuditi drugačiji način komuniciranja međusobno i s publikom. Pitat ćemo se na koji način publika osjeća da smo prisutni na sceni, kako funkcionira govor tijela u odnosu na ono što želimo prenijeti publici,

odnosno kako tijelo, pomičući granice uobičajenog i onoga što mu je ugodno, priča priču. Pitat ćemo se i što to izaziva smijeh, a nije izgovorena riječ, ili vic.

Zajedno ćemo pripremiti i prezentaciju našeg rada u obliku kratke cirkuske predstave!

Radionica je namijenjena mladima od 13 do 17 godina

 

IVA PETER DRAGAN cirkuska je artistica, ponajprije akrobatkinja i klaunica koja se već dugi niz godina bavi i cirkuskom pedagogijom. Osnivačica je i umjetnička voditeljica Triko Cirkus Teatra u kojem je producirala 10-ak cjelovečernjih predstava u maniri suvremenog cirkusa. Neke od njih je režirala ili u njima igrala. S predstavom Slavuj, u režiji francusko-američke klaunice Lee Delong, gostovala je na mnogim kazališnim i cirkuskim festivalima diljem svijeta, a Triko je i dobitnik Nagrade publike za Najbolje neovisno kazalište u sezoni 2011/2012.

Iva je apsolventica na Poslijediplomskom studiju humanističkih znanosti Sveučilišta u Zadru. Njezin doktorski rad tematizira klauna u kontekstu suvremene teorije performansa.

_____________________________________________

 

RIJEČ SELEKTORA

Od tridesetak prijavljenih predstava kazališta za djecu i mlade odabrao sam deset naslova koje će publika moći vidjeti na ovogodišnjem Festivalu. Gledajući predstave na kompjutorskom ekranu,  mogao sam samo pretpostaviti kako određene predstave komuniciraju sa publikom i što znače djeci i mladoj publici. Ono što me veseli  i kao redatelja i kao kazališnog pedagoga jest činjenica da se dječija i mlada publika   uvažava kao ravnopravni suigrač. To potvrđuju snimke predstava jer su gotovo sve izvedbe zabilježene pred mnogobrojnom publikom. Čin izvedbe postaje kreatvian susret u kojem se zrcali potreba za razumijevanjem, kako izvođača, tako i publike – što  danas znači biti čovjek.

Što vidimo, što čujemo, kako živimo, i kako maštamo i sanjarimo, od čega strepimo i zašto djelujemo usprkos preprekama pitanja su koja se postavljaju kroz odabrane predstave pred publiku, a odgovori se nude kroz nadahnuto, kazališno inventivno odigrane priče, sa tekstom i bez teksta, kroz čaroban  lutkarski medij, teatar pokreta, ludističke i zabavne predstave u kojima se pjeva, pleše, glumi, ali i poziva na maštanje,  i na domišljanje novih kazališnih oblika i tema. Stvaranje  savezništva s publikom  može se samo kroz iskren, predan, promišljen i posvećen umjetnički rad u kojem se isprepliću zadaće kazališta za djecu i mlade: od odgojne i edukativne, etički promišljene do estetske – u takvom kazalištu se može uživati.

izv. prof. art. Robert Raponja,

prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju