OKUSI Z’ MOJEGA GRUNTA „1. VUZMENI ZAJTREK“

13. (subota) travnja 2019. godine, Dvorana Scheier u Čakovcu

Svečano otvaranje:  9:30 sati
Trajanje izložbe je od 9:00 do 16:00

Udruga uzgajivača svinja Međimurja aktivno radi na promicanju, razvoju i unapređenju uzgoja i tova svinja na području Međimurske županije od 2002. godine.

Svjesni kako živimo u vremenu kada je potrebno sačuvati tradiciju uzgoja svinja na međimurskom području te aktivnije dati doprinos promoviranju lokalne gastronomske baštine članovi Udruge uzgajivača svinja Međimurja kao svoj doprinos u obilježavanju Europske godine kulturne baštine (2018. godina)  pokrenuli su projekt pod nazivom „OKUSI Z’ MOJEGA GRUNTA“.

Jedan od važnijih ciljeva ovoga projekta je podizanje svijesti u povezivanju tradicije uzgoja svinja na malim obiteljskim gospodarstvima s očuvanjem tradicionalnih jela i običaja Međimurja kao dijela nacionalne baštine Republike Hrvatske.

PRVA AKTIVNOST projekta bila je organizacija manifestacije „1. KOLINSKI OBED“ koja je održana u suradnji Udruge i dviju srednjih škola:  Srednje škole Prelog i  Gospodarske škole Čakovec. Održana je  8. prosinca 2018. godine u hotelu Park u Čakovcu pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Ciljevi ove manifestacije bili su: sačuvati identitet malih obiteljskih gospodarstava koja se bave tradicionalnim uzgojem svinja i njeguju tradiciju spravljanja jela u vrijeme svinjokolje, te doprinijeti podizanju svijesti u povezivanju tradicije uzgoja svinja na malim obiteljskim gospodarstvima s očuvanjem tradicionalnih jela Međimurja kao dijela nacionalne baštine Republike Hrvatske.

Članovi Udruge uzgajivača svinja Međimurja bili su iznimno zadovoljni postignitim uspjehom i načinom kojim su potaknuli žitelje s područja Međimurske županije  i goste iz drugih krajeva da postanu još svjesniji važnosti očuvanja i promiviranja  lokalne gastronomske baštine  koju njeguju mala obiteljska gospodarsta na području Međimurja.

DRUGA AKTIVNOST projekta je održavanje izložbeno-degustacijsko-edukativno-prodajne manifestacije pod nazivom „1. VUZMENI ZAJTREK“ kojom se želi na jedan poseban način skrenuti pozornost šire društvene zajednice, kako žitelja Grada Čakovca i Međimurske županije tako i brojnih posjetilja i gostiju, na važnost očuvanja baštine, tradicije i običaja Međimurja u vrijeme Uskrsnih blagdana.

Glavni cilj manifestacije je istaknuti tradiciju lokalne poljoprivredne proizvodnje i gastronomske kulture, omogućiti povezivanje potrošača s lokalnim proizvođačima „svinjskih mesnih delicija“ – šunke i kobasica, povrća (luka, rotkvica i hrena), jaja, domaćeg kruha proizvedenog na tradicionalni način… te obiteljskih gospodarstava koja izrađuju cekere, košare, prekrivke za Uskršnje košare za posvetu hrane.

Nadalje, ovom manifestacijom žele se naglasiti Uskršnji običaji  poput uređenja stola, pripreme i prezentacije hrane, a isto tako na dječjim radionicama biti će prilika da mlađe generacije ponešto nauče od starijih. Najmlađi, a to su učenici osnovnih škola na području grada Čakovca imati će priliku kroz svoje radove (crteže, literalne radove ili pak razredne postere) pokazati i dočarati kako se kod njih doma priprema Uskršnji doručak.

Sve ovo je namijenjeno brojnim posjetiteljima koji će imati priliku vidjeti, kušati i kupiti proizvode lokalnih proizvođača povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa i uživati u radovima i iznenađenjima  koja će pripremiti djeca, od onih najmlađih vrtičke dobi, do učenika osnovnih i srednjih škola.

Ovo će biti po prvi puta da se široj javnosti na jedan malo poseban način i na jednom mjestu: pokažu Uskršnji običaji Međimurja, predstave proizvođači i ponude proizvodi lokalne poljoprivrede koji su povezani s blagdanom Uskrsa, predstave učenici srednjih škola koji će pokazati stečeno znanje i naučene vještine u pripremanju hrane i aranžiranju prostora, djeca osnovne škole koja će prezentirati svoje radove kroz organiziranu izložbu dječjih radova i djeca koja će imati priliku na organiziranoj dječjoj radionici naučiti, izraditi i pokazati svoje radove, udruge koje njeguju tradiciju Međimurskog kraja – udruga žena te udruga umirovljenika. 

Želja nam je da manifestacije „1. VUZMENI ZAJTREK“ bude prepoznata od strane posjetilja i postane tradicionalni događaj uoči Uskrsa koji je najveći blagdan kršćanstva.

Bila bi nam velika čast i zadovoljstvo da što veći broj posjetitelja svojom nazočnošću bude potpora svima koji su uključeni u organizaciju manifestacije „1. VUZMENI ZAJTREK“ i uveliča otvaranje  13. (subota) travnja 2019. godine u Dvorani Scheier u Čakovcu u 9:30 sati.

Trajanje izložbe je od 9:00 do 16:00 sati.

Za sve dodatne informacije može se kontaktirati na broj mobitela: Sonja Fažon (Predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja) –  091/ 5200 729; ili putem  e-mail: sfazon@gmail.com