VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

46. majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski

7., 8. i 9.5.2019.

utorak 7.5. u 19.00 sati
Centar za kulturu – Izložbeni prostor
Izložba

ANDRIJA VEČENAJ i LUCIJA BERDIN
Smirenost, kontemplativnost, toplina – riječi su kojima se može opisati zajednička izložba Andrije Večenaja i Lucije Berdin. Usklađeni u izričaju, Večenaj i Berdin daju vlastitu impresiju Štolcerova života i stvaralaštva. Eksperimentirajući s propusnošću svjetla i strujanje zraka, Večenaj stvara skulpture polumobile koji se u odabiru materijala (drvo, juta, vosak, slama) referiraju na crtice iz Štolcerova života. Berdin, s druge strane, izrađuje komade šivanoga platna pomoću kojih povezuje glazbu Štolcerovih kompozicija s ritmom šivaćega stroja, osluškujući vlastite emocije prilikom slušanja njegovih skladbi.

Maja Žvorc, mag. hist. art.

Andrija Večenaj rođen je 11. listopada 1986. u Koprivnici. Diplomskim radom “Održivi dizajn i tradicionalni obrt” pod mentorstvom Mladena Orešića 2010. stječe akademski naziv magistar umjetnosti na području industrijskog dizajna. Pedagoško-psihološku i didaktičko-metodičku izobrazbu završava na Učiteljskom fakultetu u Osijeku 2014., dok stručni ispit Agencije za odgoj i obrazovanje za zanimanje nastavnika vizualnih umjetnosti i dizajna polaže 2015.

Radi u Graditeljskoj školi Čakovec i na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odsjek u Čakovcu, kao vanjski suradnik na području Likovna umjetnost od 2018. godine.

Uz pedagoški rad bavi se projektima vezanim za dizajn interijera, dizajn izložbenih post­ava i likovne umjetnosti. Dobitnik je prve nagrade na Artwood festivalu 2016. na otoku Pagu za skulpturu Monolimit. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD).

Lucija Berdin rođena je 5. studenog 1992. godine u Čakovcu. Diplomirala je pod mentorstvom profesora grafike Josipa Butkovića, te 2016. godine stekla akademski naziv magistra likovne pedagogije.

U Graditeljskoj školi Čakovec 2017. godine započinje pripravnički staž. Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odsjek u Čakovcu, radi od 2018. kao stručni suradnik u sklopu Odsjeka za učiteljske i odgajateljske studije izvođenje nastave iz kolegija Likovne kulture i Metodike likovne kulture.

U Srednjoj školi Čakovec vodi Crtačke tehnike u sklopu fakultativne nastave od 2018. godine. Izlaže na grupnim izložbama u mediju grafike.

utorak 7.5.2019. u 20.00 sati
Dvorana Zrinski/Scheier
Koncert

KVARTET SEBASTIAN ZAGREB
LEON KOŠAVIĆ, bariton

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. pod imenom Kvartet muzičke omladine Zagreb.

Od 1990. djeluje pod današnjim nazivom. Njihov repertoar obuhvaća širok raspon glazbenog stvaralaštva od renesanse do suvremene glazbe s naglaskom na izvedbama djela hrvatskih autora. Praizveli su niz kvartetskih skladbi A. Klobučara, A. Igreca, N. Firšta, D. Bukvića, S. Drakulić, M. Prohaske, I. Savina, B. Šipuša, B. Papandopula, M. Kichla, A. Knešaureka, V. Nježića, G. Tudora, T. Uhlika…, od kojih su mnoge nastale na njihov poticaj i njima posvećene. Godine 2002. pokrenuli su ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u kojem su ugostili ugledne svjetske glazbenike, primjerice Milana Turkovića, Michaela Martina Koflera, Paula Meyera, EricaTanguya, Aleksandra Serdara, ClaruDent, PierluigiaCamiciu, Gustava Tavaresa, Đorđa Stanettija, Rubena Dalibaltayana, Martinu Filjak, Nadu Majnarić, Boštjana Lipovšeka, Roberta Belinića, Krešimira Bedeka i mnoge druge. Za diskografsku kuću Croatia Records snimili su 7 CD-a od kojih su tri osvojili nominacije za diskografsku nagradu Porin. Godine 2005. kvartet Sebastian je dobio diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Bariton Leon Košavić (Karlovac, 1991.) vokalnu je naobrazbu počeo kao dvanaestogodišnjak. Godine 2010. upisao se na Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao u klasi Giorgia Suriana. Školovanje nastavlja na „The Queen Elisabeth Music Chapel“ u Belgiji pod vodstvom maestra Josea van Dama. Godine 2011. osvojio je prvu nagradu na hrvatskom nacionalnom natjecanju studenata, te je iste godine kao najmlađi solist uspješno nastupio u ulozi Moralesa u studentskoj produkciji opere Carmen G. Bizeta. U zagrebačkom HNK debitirao je 2012. kao Papageno u Mozartovoj Čarobnoj fruli.

Dobitnik je Nagrade publike na natjecanju Mladi pjevač godine 2013. Koncertne direkcije Zagreb. Pobjednik je 2. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, u kategoriji solo-pjevanja. Na međunarodnom pjevačkom natjecanju Mirjam Helin u Finskoj 2014. godine osvojio je treću nagradu. Iste godine dobitnik je Nagrade Ferdo Livadić na natjecanju u sklopu 39. Samoborskih glazbenih jeseni. Proglašen je mladim glazbenikom 2014. godine uz nagradu Zagrebačke filharmonije. Dobitnik je Emmerich Smola Förderpreis 2015. u Njemačkoj, a iste godine bio je finalist Queen Sonja International Music Competition u Norveškoj. Za ulogu Don Giovannija u istoimenoj operi W. A. Mozarta dobio je 2015. godine Nagradu hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do trideset godina na području opere. Dobitnik je treće nagrade na 9. Međunarodnom natjecanju Stanisław Moniuszko u Varšavi 2016. godine, te prve nagrade za najbolju izvedbu operne arije poljskog autora.

Uz ostalo, bilježi nastupe u projektu Od Ljubavi i zlobe do Maršala u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u operi Slavuj Igora Stravinskog na MBZ-u 2013., u opernom cabaretu Upoznavanja i rastanci Lukasa Fossa te operi Don Giovanni W. A. Mozarta kao Masetto, a 2015. i kao Don Giovanni u zagrebačkom i riječkom HNK, te u operi Bračna mjenica Gioachina Rossinija u ulozi Nortona u koprodukciji Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula i Opere bb-Zagreb za što je zaslužio nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta 2013. Nastupao je i uz Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Vladimira Kranjčevića, na festivalu Pasionska baština te u ciklusu Virtuoso. Godine 2014., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog tumačio je Orfeja u operi Orfej i Euridika Ch. W. Glucka, te je sudjelovao na gala koncertu Ungarn für Deutschland – Opera for Europe u Budimpešti. U Finskoj je, uz orkestar Jyväskylä Sinfonia, nastupio kao Pilat u Bachovoj Muci po Ivanu, a na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je uz Slovensku filharmoniju i Uroša Lajovica. U listopadu 2015. u više je navrata tumačio ulogu Dottora Malateste u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, a zatim 2016. i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U 2017. godini ponovno nastupa u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, kao Figaro u operi Seviljski brijač. Na Splitskom ljetu 2016. godine debitirao je u ulozi Pinga u operi Turandot, a 2017. godine u istoj ulozi uspješno je debitirao u Kraljevskoj operi u Covent Gardenu u Londonu. Iste godine debitirao je kao Masetto u operi Don Giovanni, u Operi u Lausanne u Švicarskoj, dok je u Državnoj operi u Stuttgartu debitirao naslovnom ulogom Don Giovannija, u istoimenoj operi. U Belgiji je 2018. godine debitirao u Kraljevskoj operi Walonie u Liegeu ulogom Figara u Mozartovoj operi Le nozze di Figaro, a zatim u Francuskoj Operi national du Rhin u Strasbourgu i Mulhouseu kao Figaro u Seviljskom brijaču.

U suradnji s dirigenticom Natalie Stutzmann uspješno nastupa s oratorijskim repertoarom (Mozart: C minor mass, Requiem; Bach: Weinachtoratorium, Johannespassion, Mathäus passion), na koncertima s Filharmonijskim orkestrom u Londonu, Liverpoolu, Bergenu, Stravangeru, Rotterdamu, Oslu, Goteborgu, te Simfonijskim orkestrom u Dublinu. Također, u prosincu 2018. godine započinje suradnja s komornim orkestrom Orfeo 55, na koncertima u Montepellieru, Parizu i Arrasu.

srijeda 8.5.2019. u 11 sati
Dvorana Zrinski/Scheier
Koncert „STUDENTI STUDENTIMA“

Studenti Muzičke akademije Zagreb
Gudački komorni orkestar Muzičke
Koncert majstori: Matej Mihaljević, Joško Stojanov i Matej Žerovnik
Violine: Joško Stojanov, Matej Mihaljević, Matej Žerovnik, Pavla Grabar, Wang, Rebeka Heaton, Tomislav Špehar, Meri Anastasov, Laura Šturbek Kraljević, Benedikt Kocijan.
Viole: Leonarda Okmažić, Filip Nemet Gužvić, Lucija Marinović, Ivana Miličić
Violončela: Stin Lebar, Lana Lucija Horvatić, Ela Radman, Zoran Resnik
Kontrabasi: Karlo Čeh, Mislav Peović, Luka Krištofić
Gitara (continuo): Filip Vincek
Mentor orkestra: Jože Haluza, prof. art.

Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u okviru nastave djeluje od jeseni 2006. godine, a osnovan je na inicijativu prof. Jože Haluze. Svrha takvog ansambla je omogućiti studentima gudačkog odsjeka, stjecanje prvih iskustava i vještina zajedničkog muziciranja u većem ansamblu, uz vježbu maksimalne komunikacije među dionicama, kao i punog kreativnog zalaganja, s obzirom da ansambl djeluje samostalno, bez dirigenta. Kroz ovakve se projekte studenti postupno uvode u profesionalni način rada koji ih očekuje kao buduće glazbenike.

Orkestar redovito svake godine održava po nekoliko koncerta, isprva u dvorani Akademije (F-5) a od nedavno u novoj zgradi Muzičke akademije u Dvorani B. Berse, zatim redovito nastupa na Memorijalu J. Š. Slavenski u Čakovcu (od 2008.) kao i u Zagrebu u sklopu manifestacije Pasionska baština. Nastupio je u sklopu Glazbenog ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj u Zagrebu, a u nekoliko prigoda i u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda. Gostovao je i u tri navrata u Beču – dva puta u Peterchkirche (2011. pod umjetničkim vodstvom Catherine Mackintosh i opet u studenom 2017. s dirigentom i skladateljem Zoranom Novačićem), te koncert u Universität für Musick und darstellende Kunst (2013) pod vodstvom prof. J. Haluza. Nastupio je i u Poreču u sklopu godišnjeg skupa europske udruge gudačkih pedagoga (ESTA 2012.), kao i u Puli na Danima Akademije (2017. i 2018. ).

četvrtak 9.5.2019. u 20.00 sati
Dvorana Zrinski/Scheier
Koncert

VEČER LAUREATA: MIRELA IVIČEVIĆ
BLACK PAGE ORCHESTRA BEČ

Alessandro Baticci – flauta
Florian Fennes – saksofon
Felix Pöchhacker – el. gitara
Maiken Beer – violončelo
Igor Gross – udaraljke
Matthias Kranebitter – klavir/elektronik

Mirela Ivičević završila je studij kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Željka Brkanovića, te poslijediplomske studije kompozicije, medijske kompozicije i primijenjene glazbe u Beču i Grazu u klasama Klaus-Peter Sattlera i Beata Furrera. U fokusu njezinog umjetničkog interesa je subverzivnost zvuka, a njezina djela često su konceptualna i interdisciplinarna te uključuju rekontekstualizaciju zvučnih i drugih (nus)pojava suvremenog društva.

Surađivala je s brojnim ansamblima i umjetnicima iz raznih umjetničkih područja na projektima širokog žanrovskog spektra u Europi i šire. Dobitnica je nagrade „Josip Štolcer Slavenski“ za najbolje glazbeno djelo 2013. godine za glazbeno-scensku suitu Planet 8 u produkciji Muzičkog salona SC-a, Austrijske državne stipendije za kompoziciju, kao i DAAD stipendije Artists-in-Berlin za 2019. godinu. Pored skladateljskog rada, bila je aktivna i kao producentica festivala Dani Nove glazbe Split, te je jedan od osnivača i članova Black Page Orchestra, ansambla za radikalnu i beskompromisnu glazbu suvremenog doba.

Black Page Orchestra, osnovan 2014. godine u Beču, je ansambl za radikalnu i beskompromisnu glazbu ovoga vremena. Ime potječe od naslova skladbe Franka Zappe, The Black Page, djela čiji zapis zbog gustoće nota i glazbenoga događanja izgleda skoro kao crna stranica. Osim ovog izravnog estetičkog pristupa, ansambl je usredotočen na skladbe u kojima se koristi elektronika, video i različite tehnologije u umjetničkome kontekstu, kao i djela performativnog karaktera.

Ulaznice:
utorak – KVARTET SEBASTIAN – 40,00 kuna s popustom 30,00 kuna
srijeda – STUDENTI STUDENTIMA – ulaz besplatan
četvrtak – VEČER LAUREATA: MIRELA IVIČEVIĆ – 40,00 kuna s popustom 30,00 kuna