VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Promocija knjige Davora Žerjava – “Promišljati fotografski”

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec poziva Vas na promociju knjige Davora Žerjava “Promišljati fotografski” koja će se održati 14. svibnja 2019. u 19.00 sati u multimedijalnoj dvorani Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Knjiga „Promišljati fotografski“ autora Davora Žerjava prvo je izdanje doživjela 2011. Nastala je na temelju skripte rađene za učenike osnovne škole, polaznike foto-grupe. Napisana je prvenstveno zbog manjka literature o fotografiji na području Hrvatske. U potpunosti je nakladnički projekt članova Fotokluba Čakovec, od tekstova, fotografija, skica, dizajna, pripreme za tisak, promocije i naposljetku distribucije. Početkom 2019. knjiga doživljava svoje 2. dopunjeno i prošireno izdanje. Potreba za drugim izdanjem prvoga naslova iz sada već bogate Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec pokazuje da je knjiga naišla na zainteresiranu publiku. Čitateljima je zanimljiva prvenstveno zbog pristupa fotografiji koji se razlikuje od dostupne literature o fotografiji (mahom prijevoda stranih autora). Knjiga propituje temelje fotografije s težištem ne toliko na tehnologiji, već na likovnim vrijednostima i načinu vizualnoga promišljanja fotografa.

Iz recenzije Vinka Šebreka:
„Da bismo išli putem kreativnog potrebno je stalno praćenje novina u svijetu umjetnosti, a posebno fotografije, praćenje stručne literature i publicistike, čitanje stručnih časopisa, učenje, vježbanje i stalno pronicanje u svijet fotografije. Jer, kreativnost nije ništa drugo do prerada postojećih znanja, vještina i informacija u nove sadržaje. Veliki Goethe kaže: „Ono što neobrazovanim ljudima u umjetničkom djelu pada u oči kao priroda, baš to nije priroda (izvana), nego čovjek (priroda iznutra).“ Studiozan pristup fotografiranju i perfekcija pri obradi fotografija, kao i tankoćutnost autorovog umjetničkog izražaja čine jedinstvenu sastavnicu koja razotkriva njegov autorski identitet i profiliran fotografski izričaj, odnosno umjetnički rukopis. Otuda je zadovoljavanje postojećim znanjem, navikavanje na površno upoznavanje s novinama i informacijama novih tehničko-tehnoloških postignuća, kretanjima u suvremenoj umjetnosti (posebno u fotografskoj) i neposjedovanje osobne želje za novim i boljim smrt svake kreativnosti. Zato je knjiga autora Davora Žerjava „Promišljati fotografski“ dobrodošla je u biblioteku svakog poklonika i ljubitelja fotografije. Pisana je na popularan i razumljiv način, opremljena s dosta ilustracija i fotografija kako bi se jasnije objasnila problematika. Namijenjena je svima onima koji medij fotografije koriste na različite načine. Tu prije svega mislim na ljude koji fotografiju shvaćaju kao središnji medij svog kreativnog, umjetničkog rada. To su najčešće ljudi koji se uglavnom okupljaju i djeluju u fotografskim i drugim udrugama vizualnih umjetnosti, kao i oni koji djeluju samostalno i kreativno, profesionalno ili amaterski.“