VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

Zoran Šimunović : Hommage prostoru, ulja na platnu

Ukoliko još niste čuli za perspektivnoga mladog slikara Zorana Šimunovića, vrijeme je da se upoznate s njegovim radom. Priliku da ga vidite uživo imat ćete u petak 7. lipnja kada otvaramo njegovu izložbu Hommage prostoru u Izložbenom salonu Muzeju Međimurja s početkom u 19 sati. Vrlo je plodan i tražen autor te mu je ova čakovečka izložba već treća u nizu, od planiranih šest u ovoj godini (pet samostalnih i jedna skupna međunarodna). Ove godine ima i samostalnu izložbu u Grazu.

Na čakovečkoj izložbi Zoran izlaže samo pet ulja na platnu, ali velikih dimenzija. Koristi prepoznatljivu paletu boja, a među ostalima i ružičastu i svjetloplavu boju. O njegovim slikama povjesničarka umjetnosti Anita Ruso kaže:
„Zoranovi se motivi kreću prema sredini, ostavljajući gotovo uvijek rubove oslobođene detalja što kompozicije čini centripetalnima. Slojevi boje koji se slažu na pozadinski sloj prozračni su i lagani, ne talože se u teškim nanosima, dapače, površina im je mekano oblikovana što odgovara delikatnosti pastelnih boja koje Šimunović koristi.“

Zoran je rođen 4. veljače 1984. u Vinkovcima. Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu upisao je 2008., a diplomirao 2013. g. u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Dobitnik je Rektorove nagrade za najboljega studenta u akademskoj 2010./2011. g. te dobitnik Prve nagrade za kratki film „Book“, Sony; BiH 2012. godine. Do sada je samostalno izlagao deset puta, a sudjelovao je i na 20 skupnih izložbi.

Član je Motokluba Vukovar i strastveni je motociklist. Trenutno vozi Yamaha drag star 1100 bobber, 2001. godište. Ovu retropreradu za njega su napravili kolege iz CPR custom garage u Vinkovcima koji se profesionalno bave preradom motocikala u vintage stilu. Zoran u skladu sa svojim hobijem njeguje moderni retrobajkerski stil uz obaveznu bradu. Radi kao kustos u Gradskom muzeju Vukovar i upoznat je i s drugom stranom bavljenja umjetnošću, s pozicije kustosa u instituciji, te je organizirao već mnoge izložbe za druge kolege umjetnike.

Nedavno ga je poznati američki Regard Magazine u travanjskom broju uvrstio u prilog pod naslovom „Croatia full of life” u kojem su predstavljeni hrvatski ambasadori s naglaskom na dizajnere, glumce i jednoga jedinog umjetnika – njega.

Nadam se da ste čuli dovoljno da otvorenje izložbe 7. lipnja ne propustite

(MHS)

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Trajanje izložbe: 7. – 28. lipnja 2019.
Otvorenje: 7. lipnja, petak, u 19 sati