Čakovečko Porcijunkulovo – dom kišobrana, glazbe, starih zanata, tradicije i modernizma!

Najveća međimurska kulturno-turistička manifestacija dolazi nam krajem srpnja! Ljeto u Gradu Zrinskih tek je završilo, no već je u zraku napetost koja najavljuje dolazak Ulice kišobrana, a s njom i Porcijunkulova! Kulminacija predivnog međimurskog ljeta organizira se u zadnjem tjednu srpnja i prvome kolovoza u kontinuitetu već 55 godina.

Nastalo evolucijom nekadašnjeg Sajma tradicijskih zanata, Porcijunkulovo u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca nudi bogat program prepun divnih koncerata, prekrasnih predstava, igraonica i radionica, akcija, prikaza, promocija i prezentacija. Od 30. srpnja do 4. kolovoza, osim navedenog, imat ćete prilike uživati i u domaćim proizvodima i rukotvorinama lokalnih proizvođača te majstora. Ulica kišobrana naširoko je poznat i prepoznatljiv simbol čakovečkoga Porcijunkulova, pri čemu šarenim bojama predstavlja veselje i raznolikost kao temeljne ideje događanja, ali i transformaciju običnih, svakodnevnih ili tradicionalnih predmeta u spojeve bogatstva kulturne baštine i modernih trendova.

Time premošćuje raskorak između tradicije i moderne i pretvara ga u spoj, koji do vrhunca dolazi upravo u koncertima velikih izvođača: ove godine to su kraljica hrvatske estrade Jelena Rozga, uvijek vrckasta Maja Šuput, staloženi „sentišmeni“ iz grupe Hari Mata Hari, Tomislav Bralić i Klapa Intrade koji će na sam blagdan Gospe od Anđela u ove krajeve dovesti zvukove Mediterana, ekstravagantni Las Vegas Show te Plavi Orkestar, čije će sjetne melodije zatvoriti ovogodišnje Porcijunkulovo. Vrhunac duhovne komponente događanja  manifestirat će se u obliku svečane centralne mise u franjevačkoj crkvi svetog Nikole Biskupa, koja se izvodi na čak tri jezika: hrvatskome, slovenskome i mađarskome, poznata i po porcijunkulskome oprostu, kojim se brišu svi grijesi.

Jedna od prepoznatljivih karakteristika Porcijunkulova su i ulični svirači, čija energija i prpošnost će izazvati smiješak na svačijem licu! Osim brojnih glazbenih događanja, nude se i drugi kulturni sadržaji, a organizatori nisu zaboravili ni na mališane, za koje će se organizirati brojne igraonice, radionice i još mnogo, mnogo toga. Važni dio predstavljanja i očuvanja kulturne baštine nastupi su brojnih kulturno-umjetničkih društava, koja su vitalni instrument čuvanja međimurske popevke kao stavke s UNESCO-ove Reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, te brojni prikazi starih zanata i djelatnosti koje su nekad bile dijelom ljudske svakodnevice.

U sklopu središnje međimurske kulturno-turističke manifestacije očekuje vas i raznovrsna enogastronomska ponuda te novina ovogodišnjega Porcijunkulova: Vino-Grad – neodoljiv svijet međimurske vinske kapljice. Uživajte u prezentacijama starih zanata, vatrometu, odličnoj atmosferi i nadasve bogatome programu hrvatskoga TOP događanja. Pridružite se rijeci pozitivom obogaćenih ljudi te nebrojenim sadržajima uz blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule – i ne propustite brojne aktivnosti i događanja koji u Čakovcu čekaju samo na vas te provedite nezaboravni tjedan u srcu ljeta!