VISIT ČAKOVEC

Turistička zajednica grada Čakovca

Za vas trenutno preuređujemo stranicu. Hvala na razumijevanju!

6. FESTIVAL STRIPA

CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC, KNJIŽNICA “NIKOLA ZRINSKI ” ČAKOVEC – 12., 13. i 14 rujna 2019.

Izložbe, projekcije filmova, strip radionice, sajam stripa

Gosti:

KREŠIMIR ZIMONIĆ (1956.)   

Retrospektiva Krešimira Zimonića obuhvaća njegove ranije stripove koje je izradio kao član skupine Novi kvadrat, niz stripova autorove najpoznatije junakinje Zlatke te stripove inspirirane pričama spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa. Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika. Autor je ili producent brojnih animiranih filmova.

Uz sedam do sada objavljenih vlastitih zbirki stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je glavni urednik strip magazina Patak i dugogodišnji umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima.

Radio je kao umjetnički producent Zagreb filma, grafičko likovni urednik Modre laste, kao predavač na odjelu za animaciju i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a od 2007.do 2011. bio je umjetnički direktor Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu (Animafest).

Za svoj rad primio je više nagrada u zemlji  i inozemstvu, između ostalog Nagradu Vladimir Nazor te Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

MATIJA PISAČIĆ (1975.)

Matija Pisačić predstavit će se stripovima tematske okosnice putovanja u svemir te dijelovima knjige snimanja i kadrovima animiranog filma „Čoban“.

Rođen je u Zagrebu. Maturirao 1994. na temu stripa na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Studirao filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.  Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika.

Ilustracije i stripovi:

Animirani film:

2002. piše scenarij, autor je likovnosti i animacije te režije za animirani film «Muško NE nasilju nad ženama!» u trajanju od 45 sekundi u proizvodnji Studija za animirani film Plop. Film se prikazuje u više navrata na HRTu.

2008. premijerno mu je prikazan film «Fantastična odiseja Doktora Zodiaka» na Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu u sklopu međunarodne konkurencije. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima.

2009. radi kao crtač i animator na animiranom filmu Krešimira Zimonića «Zlatkine žute minute». Član je žirija ASIFA-e na Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu.

2010. član je selekcijske komisije Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu.

2012. izrađuje animirani foršpan za HRT3.

2013. trailer za autorski animirani film “Choban” izabran za projekciju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu na međunarodnom natječaju “Animation goes MSU”, u organizaciji Animafest-a i MSU-a.

2014. završava rad na autorskom animiranom filmu “Choban”, od tada prikazanom na više od 80 svjetskih festivala.

2015. izrađuje animiranu špicu za emisiju “Voices of Fear” za HRT
“Choban” je kao “staff pick” dostupan na Vimeu s trenutno više od 320 000 pogleda.

Trenutno radi na animiranom filmu “Umorstvo u katedrali” gdje dizajnira likove, izrađuje knjigu snimanja, koscenarist je i koredatelj (uz Tvrtka Rašpolića) ovog filma u nastajanju, temeljenog na zbirci kratkih priča “Avanture Glorije Scott”  Mime Simić. Također radi na novom autorskom filmu “Portretist mrtvih”.

Producent:

S Krešimirom Zimonićem 2011. osniva umjetničku organizaciju “Anima” i započinje produkciju autorskih animiranih filmova. UO Anima koproducira s Adriatic Animation iznimno uspješan “Život s Hermanom H. Rottom” redateljice Chintis Lundgren. Također koproducira sa Zagreb filmom animirani film “Bobo” redatelja Andreja Rehaka.
2015. producent i line producent prve sezone (30 epizoda) dokumentarne serije “Strip u Hrvatskoj” u režiji Irene Jukić Pranjić, UO Anima, vanjska produkcija za HRT
2016. koproducent animiranog filma “Gamer Girl”, režija Irena Jukić Pranjić, Luma film & UO Anima
2016. izvršni i line producent  druge sezone (20 epizoda) dokumentarne serije “Strip u Hrvatskoj” u režiji Irene Jukić Pranjić, CSA j.d.o.o. production, vanjska produkcija za HRT

Reklamne agencije:

Surađuje s brojnim reklamnim agencijama ( Mccan Erickson, Luminus, Imago…) na izradi knjiga snimanja, likovnih rješenja tiskanih oglasa i tv reklama. Posredstvom agencija surađivao s raznim klijentima kao npr. Coca Cola, Microsoft i Hrvatska turistička zajednica za koju 2009. kreira likovna rješenja za tri animirana TV spota.

Nagrade:

1997. nagrada za inovaciju u stripu na Salonu stripa u Vinkovcima ( kao član grupe strip autora i ilustratora Kolektiv Variete Radikale) i 2. nagrada za strip na istoj manifestaciji
1999. Prva nagrada za stripove «Vatrene ulice» i «Talični Tom» na Salonu stripa u Vinkovcima.2009. nagrada Oktavijan za najbolji animirani film «Fantastična odiseja Doktora Zodiaka» na 18. Danima hrvatskog filma.
2014 – Special mention, Choban, International Animated Film Festival Banja Luka 2014
2015 – Award for best long short, Choban, Melbourne International Animation  Festival
2015 – Best Animated Short, Choban, Sopot Film Festival, Poland
2015 – Best Animated Short, Choban, Kraljevski filmski festival, Serbia
2015 – Special Jury prize for the Film for Adults, Choban, Tindirindis International Animation Festival, Vilnius, Lithuania
2015 – Ahmet Ulucay Grand Prix, Choban, International Bosphorus Film Festival, Istambul, Turkey
2016 – Croatian 6. Biennial of Illustration award for Choban concept drawings and backgrounds, 2016
2016 – Golden Javor award for best regional animated short, Choban, Jahorina Film Festival 2016 – Pale, Bosnia & Herzegovina 

Maja Horvat, vizualna umjetnica i ilustratorica, rođena je 1984. godine u Čakovcu. Nakon završene srednje Graditeljske škole, smjer dizajn unutarnje arhitekture, upisuje Prirodoslovno – tehnički fakultet u Ljubljani, smjer Grafičke i medijske tehnike.

Ljubav prema ilustraciji traje već od malih nogu te je oduvijek jasan put prema umjetnosti.

Aktivno djeluje na slovenskoj alternativnoj sceni, održala je dvije samostalne, sudjelovala u nekoliko skupnih izložbi u Sloveniji te prisustvovala na art sajmovima.

Na njen rad utječe pop kultura, strip, žive boje i sakrivene poruke kao komentar današnjem društvu. Djeluje u raznim područjima umjetnosti, poput grafičkog dizajna, poster dizajna, tipografije ilustracije, klasične umjetnosti sve do fotografije za koju je znanje pridobila tijekom rada u fotografskom studiju.

Kao glavni medij koristi tehnologiju za stvaranje digitalnih ilustracija moderne umjetnosti koja je još uvijek novitet u našim krajevima.

Predstavit će se crno bijelim ilustracijama, koje su pomak od njezinog šarenog svijeta, u suradnji sa likovnim pedagogom, književnikom i zaljubljenikom u strip, Josipom Mihalkovićem.

  • Ovaj festival stripa posvećen je Robertinu Juraniću, prerano preminulom članu Udruge STRIPoblaČAK.

Financirano proračunskim sredstvima Grada Čakovca.